'Baskı yok' diyen kördür

'Baskı yok' diyen kördür
Sivil toplum kuruluşlarının, Babacan'ın açıklamalarına desteği, kartel medyasına ise tepkisi artarak sürüyor.

"Türkiye'de Müslüman'a baskı yok" diyen, dini hayata kayıtsız çevreler olduğunu belirten STK'lar, "Dini yaşamdan kopuk olanların, yaşanan ihlallere kör oldukları ortadadır" görüşünde birleşiyorlar.

Hıristiyan ve Yahudiler'de dini nikâh 'resmi' kabul edilirken, Müslüman Türkiye'de dini nikâh yapana 2 ay ile 6 ay arasında hapis cezası öngörülüyor. Eğitimde Müslüman öğrenci, katsayı ve başörtüsü sorunu yaşarken, Hıristiyan ve Yahudi öğrencilerin önünde hiçbir engel yok...

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi üyelerine hitap eden Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın, "Türkiye'de sadece gayrimüslim azınlıklar değil, Müslüman çoğunluk da dinî özgürlüklerle ilgili sorunlar yaşıyor" şeklindeki sözleri, Müslüman, Hıristiyan ve Musevilerin yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

Türkiye’nin yüzde 99’unun Müslüman olduğu iddia edilse bile, Müslüman öğrenci, din görevlisi ve futbolcu, Musevi ve Hıristiyan öğrenci, din görevlisi ve futbolcudan daha özgür değil. İşte örnekler:

EVLENME VE BOŞANMA

MÜSLÜMAN: Türkiye'de imamlarca dinî nikâh kıyılması altı aya kadar hapisle cezalandırılırıyor. Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 230. maddesine göre sadece dinî nikâh yapanlar, 6 aya kadar hapisle cezalandırılıyor. TCK'nın 230. maddesinin 5. ve 6. bendinde; "Dinsel törenini yaptıranlar hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir. Ancak, medenî nikâh yapıldığında kamu davası ve hükmedilen ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar. Evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapan kimse hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir" deniliyor.

MUSEVİ: Hahamlar sinagoglarda nikâh kıyabiliyor. Hahambaşı Rav İsak Haleva, bazı özel durumlarda, mahkemenin boşanma kararını beklemeden Bet-Din'in "get" verebileceğini açıkladı. Bet-Din, Musevilerin dini kurulu ve 5 hahamdan oluşuyor. Söz konusu kurulun bir dinî mahkemesi var. Evlenme, boşanma, miras ve nesep tespiti gibi davalar bu mahkemede görülüyor.

HRİSTİYAN: Papazlar da, kilise dini nikâh kıyıyor.

EĞİTİM-ÖĞRETİM

MÜSLÜMAN: Katsayı uygulamasından dolayı, İslâmi duyarlılığa sahip vatandaşlar istediği üniversiteyi tercih edemiyor. Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) Türkiye 4'üncüsü olarak büyük bir başarıya imza atan Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu Abdulkerim Buğra Şimşek, katsayı uygulamasından dolayı en düşük puanlı tıp fakültesine yerleşmesi dahi mümkün olmayınca, tercih yapamadı.

MUSEVİ: Katsayı uygulaması, Musevi kökenli öğrencilere uygulanmıyor. ÖSS Türkiye 14 bin 107'incisi olan Ulus Özel Musevi Lisesi mezunu öğrenci, Galatasaray Üniversitesi Matematik Bölümü’ne yerleştirildi.

HIRİSTİYAN: Öğrenci Seçme Sınavı'nda, Hıristiyan kökenli öğrencilere de katsayı uygulanmıyor. İstedikleri bölümü tercih edebiliyor.

FUTBOLCULARA DİNÎ BAYRAM İZNİ

MÜSLÜMAN: Müslüman futbolcular, dini bayramlarında özgür değil. Futbol Federasyonu, kandil akşamlarında ve Ramazan gecelerinde teravih namazlarına maçların denk gelmemesini talep eden Diyanet-Sen’in başvurusunu reddetmiş ve “Bu istek laikliğe aykırıdır” demişti. Türkiye Süper Ligi’nde Müslüman futbolcular Kurban Bayramı’nın 2., 3. ve 4. gününde maç yapıyor.

MUSEVİ: Futbol Federasyonu, Sivasspor’un 1 Ekim 2006 Pazar günü oynayacağı Ankaraspor maçını, İsrailli oyuncu Balili’nin dini bayramına (Kefaret Günü-Yom Kippur) denk gelmesi sebebiyle bir gün önceye almıştı.

HIRİSTİYAN: Hıristiyan futbolcuların dini bayramı olan ve 24 ve 25 Aralık'ta kutlanan Noel için Türkiye Süper Ligi 18 gün tatile çıktı. Hıristiyan futbolcular, 4-5 Ocak 2008 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye Kupası maçlarında da oynamadı.

(Kenan Kıran - Vakit)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.