Coca-Cola açıklamamakta direniyor

Coca-Cola açıklamamakta direniyor
İçeriğini 100 yıldır açıklamaktan kaçınan Coca-Cola için Yargıtay'dan 'içeriğini açıkla' kararı çıkmasına rağmen ilgili bakanlıkların yetersiz takibi nedeniyle sonuç alınamıyor.

Muhteviyatına ilişkin pek çok spekülasyona konu olan Coca-Cola, yargı kararlarına rağmen formülünü açıklamamakta direniyor. Antalya’lı Muammer Karabulut ile Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun 18 Eylül 2006 tarihinde Antalya Tüketici Mahkemesi’ne açtığı içerik açıklanmasına ilişkin dava, haksız görülen şirketin talebi üzerine Yargıtay’a kadar geldi. Yargıtay da, 19 Mart 2007’de aldığı kararla Sağlık, Tarım ve Köy İşleri ile Milli Eğitim Bakanlıkları’nın Coca-Cola’nın içeriğinin açıklanması ve okullarda içiminin yasaklanmasıyla ilgili sorumlu olduklarını hükme bağladı. Konuya ilişkin gelişmeleri takip eden Yargıtay, 26 Aralık 2007 tarihinde yayınladığı ilamla, ilgili bakanlıklara durumu bir kez daha hatırlatarak gereğinin yapılmasını istedi. Şimdi bakanlıkların Coca-Cola ilgili açık yargı kararının gereğini yapıp yapmayacakları, davalı şirketin de bu yeni durum karşısında nasıl bir tutum takınacağı merakla bekleniyor.

COCA-COLA’NIN SAVUMASI
Sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde Coca-Cola, içeriğin açıklanmasına yönelik baskılara direniyor. Şirket özetle, “Coca-Cola ürününün emsalleri içerisinde dünya genelinde en çok tüketilen ürün olmasını sağlayan, ürünün ayırıcı lezzet ve kalitesi esasen Coca-Cola özütü firma tarafından kullanılmaya başlandığından beri, 100 yılı aşkın bir süredir sır olarak saklanmış, dünyanın hiçbir yerinde hiç kimseye açıklanmamıştır. Bu nitelikteki bir ticari bilginin ‘ticarî sır’ niteliğinde olduğu dünya kamuoyu tarafından da tartışmasız olarak kabul edilmiştir” görüşünü savunuyor. Coca-Cola firması son davada da bu savunmayı esas aldı.

TüKETİCİ YASASI NE DİYOR?
Buna karşılık, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu’nda, Türk Gıda Kodeksi gereğince gıda ürünlerinin etiketlerinde, içeriklerinin yer almasının zorunlu olduğu hükmü yer alıyor. Bu nedenle Coca-Cola firması, “ticari sır” dediği söz konusu içeceklerde kullanılan ve savunmalarında “Coca-Cola özütü gıda aromalarının bir karışımıdır” olarak nitelendirilen aroma ve karışımı açıklamak zorunda. Coca-Cola ile ilgili olarak uzun süredir, “adı geçen özütün bitki mi yoksa hayvansal özlü mü?” olup olmadığına ilişkin spekülasyonlar yaplıyor.

BAKAN çELİK OKULLARDA YASAKLANMASINI İSTEMİŞTİ
öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 17 Nisan 2007 valiliklere gönderilen bir genelge ile “okullarda kolalı içeceklerin satışının yapılmaması /caydırılması, süt, ayran, meyve suyu, sebze suyu, taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, tane ile meyve ve sebze satışının yapılması” istenmişti. Ancak bu genelgeye rağmen okullarda kolalı içecekler satılmaya devam ediyor.

(Murat Unay - habervaktim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.