Hrant Dink anıldı

Hrant Dink anıldı
Gazeteci Hrant Dink, geçen yıl silahlı saldırıda hayatını kaybettiği Halaskargazi caddesi üzerindeki Agos Gazetesi binası önünde düzenlenen törenle anıldı.

Törene katılanlar, Halaskargazi Caddesi'ndeki Agos Gazetesi önünde silahlı saldırının gerçekleştiği yere Hrant Dink'in fotoğrafları ile ''Hrant için, adalet için'' yazısının bulunduğu dövizler konuldu. Törene katılanlar buraya karanfiller bıraktı ve mum yaktı.


Törende, Türkçe ve Ermenice ''Yiğidim aslanım burada yatıyor'', ''Fırat türküsü'', ''Sarı Gelin'' türküleri dinletildi. Daha sonra Hrant Dink'in silahlı saldırıya uğradığı saat 14.58'e kadar Ermeni çalgısı ''duduk'' çalındı, saygı duruşunda bulunuldu.


Daha sonra hazırlanan ortak basın açıklamasını gazeteci Oral çalışlar okudu.
Açıklamada, Dink'in ölümünün üzerinden bir yıl geçtiği hatırlatılarak, ''Hrant bir Ermeniydi. Ermenilerin, Süryanilerin sesi çıkmayanların varlığını yeniden fark etmemizi o sağladı. Geçmişimizle yüzleşmek için içimizden birisi olarak hepimize el uzattı. Onsuz bir yıldır çok yalnızız, onsuz hüzünlüyüz''ifadelerine yer verildi.


Bu arada, konuşmalar sırasında törene katılan bazı gruplar arasında gerginlik yaşandı. Bazı gruplar, polisin cadde üzerine kurduğu barikatı yıktı.
Törene, Rakel Dink'in yanı sıra kızları Sera ve Delal, oğlu Arat, gelini Karoline ile Adalet Ağaoğlu, Ali Bayramoğlu, Akın Birdal, Hindistanlı yazar Arundhati Roy, milletvekili Sırrı Sakık, Joost Lagendijk ile çok sayıda vatandaş katıldı.

BİR GöSTERİCİ YARALANDI
Gazeteci Dink'i anma töreninin ardından Beyoğlu'nda karşıt görüşlü gruplar arasında çıkan kavgaya polisin müdahalesi sırasında bir göstericinin, seken kurşunla bacağından yaralandığı bildirildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, saat 15.00'te, Şişli'deki Agos Gazetesi önünde yapılan gazeteci Dink'i anma töreninde herhangi bir olay olmadığı, buradan dağılan bir grubun cadde üzerinde karşıt görüşlü 2 grupla karşılaşmaları üzerine taraflar arasında kavga çıktığı kaydedildi.
 Açıklamada, ''Kavgaya müdahale eden polisimiz, olayların büyümesini önlemek için yetkisi dahilinde havaya uyarı ateşi yapmış, kazara seken kurşunlardan biri, bir göstericinin bacağından hafif şekilde yaralanmasına sebebiyet vermiştir. Yasadışı örgüt mensubu göstericilerden 15 kişi gözaltına alınmış, 4 polisimiz de yaralanmış olup, konuyla ilgili adli ve idari tahkikat başlatılmıştır''denildi.

AA