"Gazze büyük bir hapishane"

"Gazze büyük bir hapishane"
İsrail’in 27 Aralık 2008’de başlayan ve 22 gün süren katliamı sırasında, Gazze’den yayın yapan tek uluslar arası televizyon kanalı El Cezire’nin muhabiri Ayman Moyheldin, yaşadıklarını Vakit gazetesi ve habervaktim.com’a anla

İsrail’in 27 Aralık 2008’de başlayan ve 22 gün süren katliamı sırasında, Gazze’den yayın yapan tek uluslar arası televizyon kanalı El Cezire’nin muhabiri Ayman Moyheldin, yaşadıklarını Vakit gazetesi ve habervaktim.com’a anlattı. İsrail bombardımanı altında Gazze’deki dramı El Cezire’nin İngilizce kanalı aracılığıyla 24 saat boyunca dünyaya duyuran Mohyeldin, İsrail tarafından hedef haline gelebilecekleri endişesiyle nerede ve ne zaman yayın yapacakları konusunda seçici davrandıklarını söyledi.

SADECE 2-3 SAAT UYUYABİLİYORDUK
“Bizim bir stratejimiz yoktu. İşimizi yapmak için çok fazla risk aldık. Vurulmamak için çok fazla şey yapamadık ama nerede ve ne zaman yayın yapacağımız konusunda seçici davrandık” diyen Mohyeldin, İsrail tarafından vurulabileceği endişesi de taşıdığını belirtti. İki medya binasının İsrail tarafından vurulduğu ve kendilerinin de vurulabileceğini düşündüklerini belirten El Cezire muhabiri Mohyeldin, 24 saat boyunca aralıksız bombalanan Gazze’de, kendi talepleri doğrultusunda gece sadece 2-3 saat uyuyabildiklerini ifade etti.

ŞİFA HASTANESİNDEKİ BULUNMAK BENİM İÇİN ÇOK ZORDU
Gazze’de kendisini en çok etkileyen sahnenin ne olduğuna dair sorumuza Mohyeldin, Şifa Hastanesi’nde tanık olduğu dramı gösterdi. Mohyeldin bu durumu şöyle açıklıyor: “Şifa Hastanesi’nde zaman harcamak, kurbanların başından geçenleri duymak, ki bunlar sivillerdi, psikolojik ve duygusal olarak benim çok zordu.”

SAVAŞ BÖLGESİNDE BULUNMANIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
Savaş bölgesinde bulunmanın en önemli avantajının orada bulunan yıkıma ve sivil insanların çektiği acılara ilk elden tanık olmanın bir gazeteci için avantaj olduğunu belirten Mohyeldin, dezavantajları,  “Ancak orada bulunmanız sizi, ekibinizi ve ailenizi büyük riskler ve zorluklar altına sokuyor” şeklinde yorumluyor.

İSRAİL, SİVİLLERİ HEDEF ALDI
Gazze’de bulunduğu İsrail ya da Filistinli gruplar tarafından tehdit edilmediğini kaydeden Mohyeldin, Batı medyasının HAMAS ve Filistinlilere karşı önyargılı ve taraflı davrandığını ifade ediyor.  İsrail’in “Gazze’de sadece HAMAS üyelerini hedef alıyor” şeklindeki iddiasıyla ilgili sorumuza Mohyeldin, “İsrail, belki HAMAS’ı hedeflediğini iddia edebilir ancak, sadece HAMAS değil, siviller de doğrudan ya da dolaylı olarak İsrail’in hedefindeydi” şeklinde cevap veriyor.

GAZZE, BÜYÜK BİR HAPİSHANE
El Cezire muhabiri Ayman Mohyeldin Gazze’deki yaşamı büyük bir hapishaneye benzetiyor. “Gazze’de yaşamak nasıl bir şey?” Şeklindeki sorumuza Mohyeldin şu şekilde cevap veriyor: “Gazze’de yaşam dayanılmaz, büyük bir hapishane gibi. Gazze’deki insanlar esnek ancak abluka ve savaş sosyal, psikolojik ve ekonomik durumu daha da kötü hale getirmiş. Ancak bu kötü duruma rağmen insanlar İsrail’in saldırganlığı olarak tanımladıkları bu savaşın işgalden ulusal özgürlük ve bağımsızlığa giden yoldaki en karanlık bölümlerden biri olduğunu biliyorlar.”

MEHMET NEDİM ASLAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.