'Morrison Süleyman' kızdırdı

'Morrison Süleyman' kızdırdı
ABD Büyükelçiliği'nin düzenlediği fotoğraf sergisinde 'Morrison Süleyman' ifadesi Demirel'i şaşırttı ve kızdırdı.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 'Morrison Süleyman' lakabını ABD Büyükelçiliği'nin düzenlediği fotoğraf sergisinde kendi fotoğrafının altında görünce şaşırdı ve kızdı. Yazı, Demirel'e gösterildikten sonra görevliler tarafından fotoğrafın altından kaldırıldı.

ABD Büyükelçiliği, Türk-Amerikan Derneği'nin merkezinde "Dostlar Arasında: 1923-2007 Arasında Türk-Amerikan Diplomatik İlişkileri" ismi ile iki ülke liderlerinin biraraya geldiği ve ilişkilerdeki önemli kareleri ortaya koyan fotoğraflardan oluşan bir sergi düzenledi. Sergide, Atatürk'ten son Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e kadar Türkiye'nin cumhurbaşkanları ve başbakanları ile ABD başkanları ve yetkililerinin birlikte çektirdiği fotoğrafların yanı sıra, özel koleksiyonlardan ve arşivlerden alınan, 1923-2007 yıllarına ait 48 fotoğraf yer aldı.

İki hafta süreyle açık olacak serginin açılış törenine, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de katıldı. Sergide yer alan fotoğraflarla tek tek ilgilenen Demirel, kendi fotoğraflarının sergilendiği bölüme özel bir ilgi gösterdi. Demirel, ABD Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson ile 28 Ağustos 1962 yılında çektirdikleri bir fotoğrafın önüne geldi ve incelemeye başladı. Bu esnada bir basın mensubunun, "Sayın Cumhurbaşkanım, yazıda sizin için Morrison Süleyman deniliyor" ifadeleri üzerine Demirel, İngilizce metni okuyarak, "öyle anlıyor değilim. Hayır öyle yazmamışlar" diyerek tepki gösterdi.

İfadenin, açıklamanın Türkçe kısmında bulunduğunun belirtilmesi üzerine Demirel, İngilizce metni tekrar 'Morrison Süleyman' ifadesinin bulunduğu kısma kadar sesli bir şekilde okudu ve ifadeyi görmesi üzerine bir süre sessiz kaldı. Yazıya biraz daha bakan Demirel, "Evet" diyerek, diğer fotoğraflara yöneldi. Demirel'in sergiyi gezmesinin ardından ise söz konusu fotoğraf, Türk-Amerikan Derneği Asbaşkanı Ali Kemaloğlu'nun talimatıyla kaldırıldı.

Demirel'i şok eden yazıda ise, "ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı onuruna düzenlenen törende, Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson, Süleyman Demirel ile birlikte (28 Ağustos 1962). O tarihte Morrison Knudsen mühendislik firmasında çalışan Demirel, daha sonra "Morrison Süleyman" lakabı ile anılmıştır" ifadelerine yer veriliyordu. Sergiye, Demirel, serginin açılışı konuşmasını yapan ABD Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ile de bir süre sohbet etti. Wilson'ın Süleyman Demirel'in fotoğraflarının olduğu kısmı gezerken, Demirel ile ABD Başkan Yardımcısı Johnson'ın fotoğrafı altındaki 'Morrison Süleyman" ifadesinin bulunduğu yazının kaldırıldığı görüldü.

Serginin açılışında bir konuşma yapan ABD Büyükelçisi Wilson, serginin açılışında yaptığı konuşmada, 9. Cumhurbaşkanı Demirel'e sergiye gelmesinden dolayı teşekkür ederek, ''Kendisinin gençlik yıllarında, genç bir devlet adamıyken çekilmiş fotoğraflarını görmekten keyif aldığını umuyorum. Bizden sonra gelenler de 80 yıl sonra bugünün fotoğraflarına bakıp sergileyecekler ve bu fotoğraflarda, bizim ortak düşmanlara karşı yan yana duran müttefikler olduğumuzu gösterecekler'' dedi.

Süleyman Demirel, 1960'lı yılların başında Amerikan şirketi olan Morrison Knudsen'ın temsilciliğini yapmıştı. Morrison firması, o dönemde Ereğli Demir çelik Tesisleri ile Ortadoğu Teknik üniversitesi'nin bazı tesislerinin yapımını üstlenmişti. özellikle firma ile ilgili yapılan olumsuz iddiaların ardından, Demirel'i eleştiren çevreler 60'lı yıllarda kendisinden sık sık "Morrison Süleyman" olarak bahsetmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.