Feyzullah Birışık

Feyzullah Birışık

Küçük cihad yoktur Büyük ve en Büyük cihad vardır

Küçük cihad yoktur Büyük ve en Büyük cihad vardır

Her ne zaman Çeçenistan ya da her hangi bir cihad beldesinde cihad haberlerini gazete sayfaları arasında ya da internet sitelerinde görsem Nisa suresinin 75.ayetini alt yazı olarak heberin altında geçtiğini hissederim… Mazlumların sesi olan ve mücahidleri yurtlarından çıkartan bu ayet aklıma geldikçe kendimden utanırım…
Şu an sıcacık odamda parmaklarım klavye tuşlarına korkusuzca giderken kafkaslardaki kardeşlerimizin parmakları soğuktan buz kesmiş durumda… Dondurucu soğuktan ayakları kesilen ya da donarak şehid olan kardeşleri işittim… Bu, küçük cihad öyle mi?
Mayın tarlasında bacaklar havaya uçuşurken;- acaba önce sağ bacağım mı uçacak diye yavaşca adımlarını atan kardeşlerim onlarca şehid vererek kuşatmayı yaracak ve tam bir can pazarı yaşanacak ve bu cihad küçük bir cihad olacak öyle mi?
Lokantalarda yemek çeşitleri karşısında seçimde zorlanırken kardeşlerimiz yeşil yaprak yiyecekler hem de günlerce… Ve bunlar küçük bir cihad yapmış olacaklar?
Eşlerinden, çocuklarından, anne-babalarından ve işlerinden uzak kalıp her an yaralanma, esir düşme, kaybolma, aç ve susuz kalma gibi imtihanlarla burun buruna kalacaklar ve bu bir küçük cihad olacak?
Allah’tan kork denir adama!
Bakın bakalım cihada hangi amel denkmiş;
Hz. Ebu Hüreyre (radıyalahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'e bir gün sordular:
"- Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda yapılan cihada hangi amel denk olur?"
"- (Başka bir amelle), ona güç getiremezsiniz!"dedi.
Soruyu soranlar ikinci ve hatta üçüncü sefer tekrar sordular. Resûlullah her seferinde aynı cevabı verip:
"- (Bir başka amelle) ona güç getiremezsiniz!" dedi ve sonra şunu ilâve etti:
"- Allah yolundaki mücahidin misali (gündüzleri ve geceleri hiç ara vermeden oruç tutup, namaz kılan, Allah'ın ayetlerine de itaatkâr olan ve Allah yolundaki mücâhid, cihaddan dönünceye kadar namaz ve oruçtan hiç gevşemeyen kimse gibidir." (Buharî. Müslim.)
---------------
Mücahidler Allah’a olan imanlarını ispat için her cinsten kurşunlara göğüslerini açtılar… Gözyaşları, sabır ve zorluklar… Böyle bir güzergâhta imtihan edilmek istediler… Elbette ki zor soruların mükâfatı değerli olur;
‘’ Mü'minlerden özür olmaksızın oturanlar ile Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenler eşit değildir. Allah mallarıyla ve canlarıyla cihad edenleri oturanlara göre derece olarak üstün kılmıştır. Tümüne güzelliği (cenneti) va'detmiştir; ancak Allah cihad edenleri oturanlara göre büyük bir ecirle üstün kılmıştır.’’ (Nisa..95)
Mücahidler günün her saati kardeşleriyle birliktedirler… Onlarla oturur onlarla kalkarlar… Kalplerini işgal eden tüm sevgileri vatan sınırına bırakmış, kalplerinin tümünü Allah’a tahsis etmişlerdir… O kalpler, her atışında cennete bir adım daha yaklaşırlar… İmanın ve cihadın doruğuna çıkıp biz geride kalanlara şöyle seslenirler;
‘’Nasıl ölmek isterseniz öyle yaşarsınız…’’
-------------------------------------------------------
Nefisle cihad; büyük cihad,
Mal ve can ile cihad en büyük cihaddır…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Feyzullah Birışık Arşivi