Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Türkiye'deki Yahudi cemaatine ırkçılık mı yapılıyor?

Türkiye'deki Yahudi cemaatine ırkçılık mı yapılıyor?

Hedef saptırmanın anlamı yok

Son günlerde ırkçılığın hortladığı yönünde bir kampanya başlatıldı. Günlerce devam eden İsrail'in soykırımı karşısında ırkçılığın hortladığını hiç akıllarına getirmeyenler nedense İsrail saldırılarına karşı giderek yükselen tepkileri ırkçılığın hortlaması olarak nitelendiriverdiler. Böyle bir değerlendirmenin kesinlikle işin özüyle bir ilgisi olmadığı gibi en hafif ifadesiyle hedef saptırmaktır. Bir diğer ifade ile İsrail vahşeti üzerinden dikkatlerin bir başka noktaya çekilmesi, daha doğrusu İsrail vahşetini gözlerden saklama gayretidir.

Neden böyle düşünüyorum?

Hemen belirteyim ki Türkiye'de İsrail'e kaşı artan öfke ve tepkilerin körükleyicisi kesinlikle ırkçılık, ırkçı yaklaşım değildir. İsrail'e tepkilerin sebebi akan kandır, sergilenen vahşettir, yüzlerce çocuğun, kadının vahşice katledilmesidir... Bunu yapanların Yahudi olup olmamasından çok yapılan işin iğrençliğidir tepkileri artıran. Aynı, iğrenç saldırıyı ABD sergilediği zamanda benzer tepkiler gösteriliyor... Ya da bir başka ülke din beraberliğimiz olmayan bir başka topluma karşı soykırım uygulasın bu tepkiler yine olacaktır. Bunun örnekleri pek çoktur.

Bu arada dikkatlerden kaçırılan bir başka önemli nokta daha var... Türkiye'de tepkilerin hedefi mazluma sahip çıkmaktır... Irak'ta katledilenlere karşı da benzer hassasiyet gösteriliyor. Türk halkını ayağa kaldıran duygunun ırkçılık olduğunu söylemek kör ve sağırları oynamak demektir. Çünkü, eğer Irak, Afganistan ve Filistin'de yaşanan vahşet karşısında halkımız ayağa kalkıyorsa bunun ırkçılıkla en ufak bir alakası olamaz... Halkımızın tepkisi ırkçılık değil de din kardeşliği sebebiyle daha da artmış olabilir. Irkçılık kesinlikle söz konusu olamaz.

İsrail soykırımına karşı gösterilen tepkileri ırkçılığın yükselmesi olarak değerlendirenler son katliamların sebebinin İsrail ırkçılığı olduğunu görmek istemiyorlar demektir.

Türkiye'de ve dünyada yükselen tepkileri ırkçılık olarak nitelendirmek İsrail soykırımına açıktan destek vermek anlamına da gelir diye düşünüyorum. Bu arada zaman zaman İsrail soykırımını eleştiren haber ve yazılarda Yahudi sözcüğünün geçmesini bazıları Türkiye'de Yahudilerin hedef gösterilmesi olarak değerlendiriyor, olmayan bir durum varmış gibi gösterilmeye çalışılıyor.

Kimsenin Türkiye'deki Yahudileri hedef gösterdiği yok, olması da söz konusu olamaz... Böyle bir yaklaşım İsrail vahşetini lanetlerken bir başka yanlışa davetiye çıkarmak anlamına gelir ki bunu hiçbir aklı başında insan istemez. Bir diğer ifade ile Filistinli masumlara sahip çıkalım derken ülkemizdeki masum bir toplumu hedef göstermek insanın kendisini inkar anlamına gelir.

Buna karşılık herhalde ülkemizdeki Yahudi cemaatinin İsrail saldırlarını kınamasını beklemek, hatta İsrail yönetimine baskı yapmalarını istemek ırkçılık olamaz. Çünkü biliyoruz ki ülkemizdeki Yahudilerin önemli bir bölümünün İsrail ile yakın ilişkileri vardır. Bu yakın ilişkiye dayanarak onların İsrail hükumeti üzerindeki baskıları vahşetin durmasını sağlamak bakımından etkili olabilir. Bunu düşünmek ve istemek eğer ülkemizdeki Yahudileri hedef göstermek anlamına geliyorsa ortada bir mantık hatası var demektir.

Bu bakımdan hiç kimse İsrail saldırıları karşısında yükselen öfkeyi ırkçılık olarak nitelendirmek gibi bir yanlışa düşmemelidir. Irkçılık böylesine çarpıtılmış haber kampanyaları ile hortlayabilir. Bundan da herkes zarar görür.

Lafı uzatmanın anlamı yok... Irkçılığın hortladığı falan yok... Belki Müslümanlar uzun yıllar unuttukları İslam kardeşliğini hatırlamış olabilirler... Bunu da kimsenin eleştirmeye hakkı yoktur. Müslümanların inanç kardeşliği duygusuyla gösterdikleri tepkilerini eleştirenler öncelikli olarak son saldırılarda hayatını kaybeden Filistinliler karşısında İsrail'e desteğini sürdüren başta BM olmak üzere diğer Batılı ülkelerin tutumunu değerlendirmek durumundadırlar. Onların İsrail'e desteğini de ırkçılık olarak nitelendirmek yanlış olur... İsrail'in yanında oluşturulan desteğin Haçlı ittifakı olarak nitelendirilmesi daha doğrudur.

Kısacası, gerek İsrail'in sergilediği soykırım gerek bu devlete Batılı ülkelerin verdiği destek dini duygularla izah edebilir. Irkçılık en azında şimdilik ufukta gözükmüyor... Eğer İsrail'in saldırılarının itici sebebi ırkçılık değilse.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi