Samsun.. Hatıralarımın şehri..

Samsun.. Hatıralarımın şehri..

Ne zaman Samsun’la ilgili bir şey duysam, içim kıpır kıpır olur..
Bu güzel şehrin bende unutulmaz hatıraları var..
Askerlik görevimi bu şehirde yaptım..
0tuz beş yıl geçmiş üzerinden!..
Matasyon’u.. 0tel Vidinli’yi.. (0 vakitler Samsun’un en klâs oteli Vidinli’ydi.. Büyük Samsun 0teli henüz yoktu..) Denize sıfır olan Samsun Fuarı’nı.. Mecidiye, Lise ve Çiftlik Caddelerini.. Konak Sineması’nı.. Divan Pastanesi’ni.. Şehrin merkezinden Sıhhiye 0kulu’na sefer yapan 3 numaralı belediye otobüsünü.. Kalkanca Köyü’nü.. Lezzetli etlerin menbaı Muşta Köyü’nü.. İstanbul’dan haftada bir kere sefer yapan yolcu vapurunu.. Şimdi yerinde yeller esen Güneş 0ptik Saat ve Gözlük Mağazası’nı.. Terme’yi.. Çarşamba’yı.. Bafra’yı.. Alaçam’ı...
Ve bugün bile görüştüğüm değerli dostlarımı, kader arkadaşlarımı unutmam mümkün değil..
0 vakitler Samsun’un Birinci Futbol Ligi’nde mücadele veren zıpkın gibi bir futbol takımı ve A kalite futbolcuları vardı..
Rakibini uyutur gibi geçen Temel..
Raket ayaklı Hayri..
Fırtına solaçık Adem, vs...
Hey gidi günler!..
Şu an Samsunspor yine var, ancak 2. Lig’de.. Başka bir ifadeyle Bank Asya 1. Ligi’nde..
Ve bu ligde 19 haftanın sonunda hiç de iç açıcı bir durumda gözükmüyor Samsunspor!..
Ligde 11’inci durumda ve puanı 24..
Liderle arasındaki fark 16..
Kısacası, bu sene de havlu atmışa benziyor yılların Samsunspor’u..
Tabii; Samsun dendiği zaman sadece hatıralar ve futbol gelmiyor aklımıza!.. Bu futbol takımının başına gelen ve milletimizi derin acıya garkeden bir de ölümlü “trafik kazası” geliyor..
Tüm sporseverleri acıya boğan ve her 0cak ayında aklıma gelen o talihsiz kaza!.. Fevkalâde elem vericiydi ve Türkiye olarak çok üzülmüştük.. Türk spor tarihinin en büyük kazalarından biriydi..
1989 senesi 0cak ayında yaşanmıştı..
Ölenleriyle, yaralılarıyla, unutulacak gibi değildi..
Üzerinden tam 20 yıl geçti..
Samsunspor takımı 20 0cak 1989 günü Türkiye 1. Ligi’nde ikinci yarının ilk maçını Malatyaspor’la oynamak üzere Malatya’ya gidiyordu.. 0tobüs Havza yakınlarında karşı istikametten gelen bir kamyonla çarpıştı ve kıyamet koptu!..
0rtalık can pazarına döndü.. Paramparça olup şarampole yuvarlanan otobüste, futbolculardan Mete Adanır, Muzaffer Badaloğlu ve Teknik Direktör Nuri Asan olay yerinde can verdiler.. Dokuz futbolcu ağır yaralı, diğerleri ise hafif yaralı olarak hastahaneye kaldrıldılar..
Hastahaneye kaldırılan ağır yaralı futbolculardan Yugoslav Tomiç altı ay bitkisel hayatta kaldıktan sonra ülkesine götürülürken yolda hayatını kaybetti.. Böylece de ölü sayısı 4’e çıktı.. Ayrıca, bazı futbolcular bu kazadan dolayı ömür boyu sakat kaldılar!.. Kimileri ise yeşil sahalara bir daha dönemediler..
Futbol Federasyonu aldığı kararla Samsunspor takımının ikinci devredeki tüm maçlarını iptal etti.. Takım çıkaramayacak hale gelen Samsunspor bu şekilde kümede kaldı..
Samsunspor takımına destek olarak Türkiye’de herkes elini taşın altına soktu.. Yeni bir Samsunspor meydana getirmek için kampanyalar açıldı.. Bu yardımlara ek olarak kazaya uğrayan futbolculara da yardımlar yapıldı.. Tabii, Samsunspor kümede kaldı kalmasına da, ama bir sonraki yıl yani 1989-90’da toparlanamayarak ve 2. Lig’e düştü..
Samsunspor enteresan bir ekip!.. Bir nevi asansör takım.. Pekçok sefer düştü ve çıktı.. Ancak 2. Lig gayya kuyusu gibi..
Giden kolay dönemiyor..
Neyse.. Hatıralarımın şehri Samsun’un Kırmızı-Beyazlı takımını inşallah Süper Lig’de görürüz..
Evet dostlarım, bugünkü yazımda Samsunspor’un geçirdiği o feci kazayı anmak ve sizlerle paylaşmak istedim..
Allah, o kazada ölen futbolcu kardeşlerime rahmet eylesin!..
Bu tür kazalardan tüm vatandaşlarımızı esirgesin!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi