Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Yalan söyleyen iki olsun mu?

Yalan söyleyen iki olsun mu?

Obama kötü Amerika imajını değiştirmeye başlamış. Bir diğer ifadeyle Obama ABD'yi dünyaya sevdirmiş!.. BBC bir anket yaptırmış ve bu ankete göre tüm dünyayı şimdiden ABDsevgisi sarmaya başlamış. Elbette dünya ülkelerinde ABD'ye bakışta bir değişiklik meydana gelmiş midir, gelmişse bunun oranı nedir? sorularının cevabı beni fazlaca ilgilendirmiyor ama, Türkiye'ye yönelik değerlendirmeler ve verilen rakamlara bakınca insan ister istemez, "Yalan söyleyen iki olsun mu?" demeden kendisini alamıyor. Yalanın bile yutulabilir nitelikte olması gerekmez mi?

BBC'nin anketi sadece ABD ile de sınırlı değil. Anketin bir de Türkiye açısından İsrail ve AB yönü var. Verilen rakamlara göre Türkiye'de geçen yıla göre İsrail ve AB'ye yönelik görüşlerde müspet yönde değişmeye başlamış.

Anladık anketler kamuoyu yönlendirmede kullanılıyor. Çoğu zaman anketi yapatıran tarafın arzularını destekleyici sonuçlar çıkartılabiliyor. Bütün bunlara bir diyeceğim yok ama bu iş için BBC'nin kendisini görevli sayması ve dünyanın kandırılması için anket yaptırıp yayınlamasının arkasında ne gibi hesapların olduğu sorusu ister istemez akla geliyor. Hani birde insan, "ABD, İsrail ve AB'nin derdi sizi mi gerdi" demeden edemiyor.

ABD'nin Bush yönetimi boyunca dünya üzerinde imajının giderek bozulduğu, sevimsizleştiği, dünya üzerinde bir ABD aleyhtarlığının hızla geliştiği biliniyor. Bu arada özellikle de ülkemizde sağcısı ve solcusu ile tüm kesimlerde ABD aleyhtarlığının yükseldiği de biliniyor. Bunu tespit için ankete falan da gerek yok.

Buna karşlık Obama'nın işbaşına gelmesi ile birlikte bu ABDaleyhtarlığının giderek sevgiye dönüştüğünü ileri sürebilmek için ortada bir sebep, var olan tepkiyi hafifletecek bir gelişme olması gerekmez mi?

ABD'den Türkiye'ye yönelik böyle bir bir gelişme var mı?

Yok.

Söz gelimi Obama işbaşına geldikten sonra İsrail saldırıları ile ilgili olarak eski Başkan Bush'tan farklı bir tavır mı sergiledi?

Hayır. Aksine Başbakan Erdoğan Davos'ta Peres'e karşı sert bir tavır sergiledi diye Başkan Obama Türkiye ziyaretini erteledi. İşin garip tarafı Türkiye'de ABD sevgisinin giderek arttığı haberi ile Obama'nın Türkiye ziyaretini ertelediği haberleri aynı günkü gazetelerde yanyana yer alıyor.

Bu arada İsrail aleyhartlığının tavan yaptığını da biliyoruz. Filistinlilere ve özellikle de son Gazze'ye yönelik saldırıları sebebiyle İsrail aleyhtarlığının giderek nefrete dönüştüğü bir ortamda BBC yaptırdığı ankete dayandırarak Türkiye'de geçen yıla oranla İsrail aleyhtarlığının azaldığını nasıl ileri sürebilir anlamak mümkün değil. İsterse yaptırılan anketten benzer bir sonuç bile çıkmış olsa.

Niçin böyle düşündüğüme gelince.

Şu günlerde Türkiye'de İsrail'e karşı sempatinin arttığını ileri sürmek halkımızın Filistinlileri değil İsrail'i desteklediği anlamına gelir. Bunun mantığı olabilr mi? Bir halk elindekini Filistinlilerle paylaşmak için yarışa girecek ama bu arada da Filistinlilerin katili İsrail'e sempati duyacak. Bu iddiaya "Höstt" mü demek gerekiyor yoksa bir başka şey mi bilemiyorum. Ancak, ankete dayandırılarak yapılan değerlendirmeler baştan sona yanlış. Çünkü, anket sonucu olarak ortayla atılan veriler tümden gerçek dışı.

Bu arada sadece ABD ve İsrail'e karşı değil Türk halkının AB'ye bakışında da değişim başlamış!.. Bir bakıma öfke yerini sevgiye bırakıyormuş. Bu iddiaya bırakın insanların inanmasını kargalar bile güler.

Türk halkında ABD, İsrail ve AB'ye karşı bakışında bir değişiklik olması için bu ülkeler ile AB'de Türkiye'ye bakış ve yaklaşımda bir değişikliğin olması gerekir. Bu değişikliğin de halkımızı sevindirecek yönde olması şarttır. Halbuki ortada ne ABD, ne İsrail, ne de AB'nin Türkiye'ye bakış ve yaklışımında müspet yönde bir değişiklik söz konusu olmadığı gibi ülkemize yönelik sert açıklamalar geliyor.

Biz millet olarak aptal mıyız ya da BBC Türk halkını aptal mı görüyor ki tüm bunlara rağmen halkımızın ABD, İsrail ve AB'ye yönelik yaklaşımının sevgiye dönüştüğünü tüm dünyaya ilan edebiliyor?

Geri izleme

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi