Rahim Er

Rahim Er

İslâm dünyasındaki rüzgârı turizmimize kazandırmak

İslâm dünyasındaki rüzgârı turizmimize kazandırmak

Türk turizminin önümüzdeki yaz mevsimine çok iyi hazırlanması şart. Ünlü iktisat tahmin ustaları, bizim dünya kadar sarsılmayacağımızı haber verseler de maalesef iflaslar, işten çıkartmalar, iş yeri kapatmalar yaşanıyor.
Bu menfi seyre turizmle engel olmak mümkün. Modern zamanlar turizmine yabancıydık. Tanıştığımızda da yanlış anladık. Hayli uzun yıllar bizde “turist” mayolu kadın şeklinde algılandı.
Oysa bugün gelinen nokta farklı, bugün dağ, deniz, ırmak, orman, tabiat, kongre, eğitim, tıp, termal gibi onlarca dalda faaliyet olmakta. Bu anlamda da hayli zenginiz. Bir zamanlar bırakın İspanya’yı Yunanistan’ı geçmek bile hayal edilemiyordu. Şimdilerde o hayaller, aşıldı yepyeni manzaralar ortaya çıktı, bazı şehirlerimiz öne fırladı.
Buna rağmen yetmez.
İllerimiz birbiriyle yarışmakta.
İyi yapıyorlar ama eksik.
O yarışı her il bir başka dünya kentiyle yapmalılar. İllerimiz dünya ligine çıkmalı. Bunun için Davos büyük fırsat. Newsweek’in kapak yazısı aynen şöyle: “Fas’tan Malezya’ya İslam Coğrafyasında Türkiye’nin son hamlesi tartışılıyor.” Netice, mükemmel. Birkaç katrilyona yapamayacağınız reklam, bir ekonomik formda spontane olarak gelişti. Şimdi İslam Coğrafyasının ilgi odağı Türkiye. Eminiz ki birçok Müslüman, bu yaz, tatil için Türkiye’yi düşünmekte. Öyleyse Kültür ve Turizm Bakanlığı ve turizm birliklerimiz, şirketlerimiz bugünden kolları sıvamalı, bu tatlı rüzgârı Türkiye’ye doğru çevirmeliler.
Bir hedefimiz olmalı.
Ve herhalde hedefteki rakam, 25 milyondan az olmamalı. Bu yaz en az 25 milyon Afrikalı, Orta Doğulu, Uzak Doğulu Müslüman’ı ülkemizde misafir etmeliyiz. Gönlümüzden geçen 50 milyon, ama 25 milyon bile neredeyse 3 Antalya yıllık turist sayısıdır... Antalya, İstanbul, Bodrum toplamından fazla bir ibre.
Böyle bir rüzgârın yarısını bir başka memleket estirseydi neler yapmazdı. Sakın ola ki seçim telaşına dalıp fırsatı ıskalamayalım. Sayın bakan Ertuğrul Günay’a, TÜRSAB başkanı sayın Başaran Ulusoy’a ve herkese sesleniyoruz. 1.5 milyarlık bir âlemden ne yapıp edip 25-30 milyon arası bir turisti getirmeli, memnun etmeli ve ayaklarını alıştırmalıyız. Müslüman turist, maaile gelmekte ve para harcamakta.
2009’u turizm seferberlik yılı ilan etsek yeridir.
Hemen şimdi.
Haydi!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi