Rahim Er

Rahim Er

İsrail neyi seçti?

İsrail neyi seçti?

İsrail halkı kimi seçti, neyi seçti?
Sağduyuyu mu, yoksa kavgayı, uzak-yakın komşularıyla kötü olmayı mı? İsrail’in Gazze saldırısına isyan eden herkes, halkla yönetimi ayırdı. Ama sandıkta söz halktaydı. Seçmen, kimden yana oldu? Livni’yi seçtiğine göre bir şey demeğe gerek yok. Halbuki soğukkanlı düşünmesi gereken İsrail halkıdır. Nihayetinde orada dayanaklarla ayakta. İlanihaye Amerikan desteği süremez. Hiçbir iktidar, halka rağmen istediğini yapamaz. Haydi dün iktidarın bildiğini okuduğu farz ediliyordu. Fakat bundan böyle İsrailli, yönetime hakim olmak durumundadır.
Hem Arapların, hem Yahudilerin aynı bölgede sulh içinde yaşamaları gerekir. Tarihi geriye çevirmek mümkün değil. Arapların İsrail’i, İsrail’in Arapları tanımasından başka çıkar yol yok. Arap intihar komandolarının eylemleriyle ölen Yahudi sivile de İsrail devlet terörüyle can veren Filistinli sivile de yazık.
Aşırılık her zaman tehlikeli, ancak elinde devlet erki olanların aşırılığın temsilcisi olması daha da tehlikeli. Gazze olaylarında bunu yaşadık. Yahudi halkı Orta Doğuda barış istiyorsa işgal ettiği topraklardan çekilmeli. Filistin toplama kampları gibi. Berlin’de Utanç Duvarı yıkıldıktan 15 sene sonra İsrail, Filistin’i Utanç Duvarıyla tecrit etti.
İsrail’in girdiği yol, çıkmaz yol...
Bu yolda devam etmesi sadece sertliği ve öfkeyi körükler. Kendisi dengeli hareket etse Hamas veya bir başkasının yanlışlık yapması taraftar bulamaz. Zaten o zaman kim ne için İsrail’le didişsin?
Tekrarlamak gerekirse...
Kalıcı barış için şart şudur:
İsrail, işgale son verecek, Filistin devleti kurulacak, dinini ırkının emperyal ideolojisi şeklinde kullanmayacak. Yoksa Filistinlilerle sürekli, Suriye, İran, Mısır ve nihayet Türkiye ile de arada bir çatışarak bir yere varamaz, düşmanını çoğaltır, huzura ebedi olarak hasret yaşarlar. Daha çok çocuk, kadın, sivil ölür. Daha çok insan sakat kalır. İsrailli iyi düşünmelidir. Son Gazze zulmüyle Türkiye ile çatışır duruma geldiler. Türkiye’de İsrail aleyhtarlığı zirveye çıktı. Bu kendileri için kazanç mıdır, kayıp mıdır?
İsrail halkını, Yahudileri vicdan muhasebesine davet ediyoruz.
Kimi seçerseniz seçin...
Sağduyuyu...
Aklı, vicdanı.
Bir arada barış içinde yaşamayı seçin.
Yoksa her iktidar sizin temsilciniz.
Onların vebali sizin boynunuza asılır.
Herkesle kötü olan hiç kimse haklı değildir.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi