Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

Türkiye, Yahudiler, anti-Semitizm

Türkiye, Yahudiler, anti-Semitizm

Terörize edilmiş bir halk problemi

Şu sıralar medyada bir çok kalem, Türkiye’de anti semitizmin...

Şu sıralar medyada bir çok kalem, Türkiye’de anti semitizmin hangi derinliklerde seyrettiğini araştırmakla meşgul. Şöyle azıcık gözünü çevirip, İsrail’de nasıl bir ırkçılığın tırmandığına ve halkın nasıl terörize edildiğine bakmaya taraftar olan yok gibi.

Oysa orada, gerçekten ruh hali incelenmeye değer bir halk gerçeği ortaya çıkıyor. Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama’ya “Terörü ve Ortadoğu’daki terörist örgütleri yeniden tarif etme” ve “ABD’nin Ortadoğu politikasını bu tarif temelinde yeniden belirleme” gereğini hatırlatırken tam da bunu mu kastetti bilmiyorum ama, hele şu seçim kampanyası ve sonuçlarının ardından, terör babında, “İsrail halkının terörize edilmiş ruh hali”nin gündeme alınması kaçınılmaz hale gelmiştir. Yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan? Acaba İsrail’de “terörist söylem” açısından halk mı liderleri belirliyor, liderler mi halkı? Ama işte bakın “Barışçı bir Yahudi” gözüyle bakıldığında İsrail nasıl gözüküyor? “Jörg Haider İsrail’de diriliyor...

Salı günkü seçimin sonuçları hakkında bilmeniz gereken en önemli şey bu.” (M.J. Rosenberg, Los Angeles Times, Radikal’in tercümesiyle) Jörg Haider, Avusturya’da seçimi kazandığı halde, anti semitist düşünceleri sebebiyle iktidar verilmeyen siyasetçinin adı idi. Ve şimdi İsrail’de bir başka ırkçı söyleme sahip siyasetçiler ipi göğüslüyor. Bu, ne yazık ki İsrail halkının tercihi. Şu tespitler, demeçler, olaylar, bugünkü İsrail halkının ruh haline karşılık geliyor.

Burada, “Hamas’ı yokedeceğiz” tarzındaki tüm sözleri, Gazze’de 21 günde katledilen 1300 küsur kişinin üçte birinin çocuklar, üçte birinin kadınlardan ibaret olduğunu düşünerek okursanız, İsrail’li seçmenin hangi liderlere yetki verdiğini daha iyi göreceksiniz: -Tzipi Livni: (Kadima Partisi, 28 sandalye) “Gerekirse tekrar Gazze Şeridi’ne saldırabiliriz.” -Netenyahu: (Likud Partisi, 27 sandalye) “Gazze’deki operasyon çok geç başladı, savaş ise zamanından önce bitti. Seçilirsem Hamas’ı yok edeceğim.” Liberman: (İsrail Evimiz Partisi, Sandalye sayısı 11’den 15’e çıktı) “İkinci dünya savaşında Amerika’nın Japonya’ya yaptığı gibi bizim de Gazze’de aynı şeyi yapmamız gerekir.

O zaman Gazze’ye girmeye de gerek olmaz. İsrail Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı yok saymalı. Hamas liderleri yok edilmeli. Araplar ile İsraillilerin bir arada yaşamaları mümkün değil. En uygun çözüm ayrılmalarıdır. Buna İsrail sınırları içinde yaşayan Araplar da dahil. İran da nükleer programından vazgeçmezse bombalanıp yerle bir edilmeli. - Liberman, liselerde yapılan anketlerde, araştırmaya dahil edilen bütün okullarda oyları silip süpürmüş. -Ehud Barak: (İşçi Partisi, 13sandalye) Hamas’ı ve bütün düşmanlarımızı imha edeceğiz. Yeni bir darbe gerekirse, daha şiddetli olsa da uygun zaman ve şekilde gelecek. Bölgedeki ülkelerden ahlak öğrenecek değiliz. -Gazze’ye düzenlenen operasyonu, İsrailli Yahudilerin yüzde 95’i destekledi.

-Şubat 2008 itibariyle Batı Şeria’da 580 kontrol noktası vardı. -Barush Goldstien adlı yerleşimci 25 Şubat 1994’de el-Halil Camii’nde sabah namazı kılan Filistinlilerin üzerine kurşun yağdırdı. 67 Müslüman şehit oldu, 300’e yakın Müslüman da yaralandı. - Filistin topraklarına yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerden biri el-Halil katliamı için şunları söylüyor: “Belki insanlığın çoğu bu olayı duymak bile istemez. Ama bize göre bu gerçekten büyük bir eylemdir. Biz yeterince insan öldürülmediğine inanıyoruz.

-Bir başka yerleşimci ise şunları söylüyor: “İsterdim ki bu cesareti ben gösterebilseydim. Öyle bir cesarete sahip olsaydım hiç çekinmeden bu eylemi ben yapardım.” - Yahudi çocuklara öğretilen müzik parçalarından birinin sözleri: “Bütün dünya Araplardan nefret eder. Dünyanın ilk gayesi onları teker teker öldürmektir. Şu ayaklarımla düşmanımı ezeceğim. Şu dişlerimle onun derisini kemireceğim. Şu dudaklarımla onun kanını emeceğim. Yine de ona olan kinimi çıkarmış olmayacağım.” Bu ürkütücü tespitlerden sonra ne denebilir? Hep okuruz, Hitler’i Alman halkı iktidara getirmişti. Bu terörist söylemin mimarları da İsrailli seçmen tarafından öne çıkarılıyor. Ortada seçmen profili açısından gerçekten ürkütücü bir görüntü var.

Bu coğrafyada gerçek bir barış için, ancak, İsrail halkının ruhi yapısının yeniden inşasının gereği vurgulanabilir. Bir tür terapiye ihtiyacı var İsrail halkının... Bir tür rehabilitasyona... “Öldürmeye” kurgulanmış bir ruh dünyası gerçekten dramatiktir. Onun için bugün 10 Emir’deki “Öldürmeyeceksin” çağrısı, ciddi anlamlar taşıyor. Çünkü “Yerleşimci” sinden terörist üretmiş bir vasat söz konusu. Haider, Avusturya’da anti - semitist eğilimleri yüzünden tasfiye edilmişti, İsrail’in teröristleri nasıl tesirsiz hale getirilecek? Ortadoğu’nun en temel sorusu bu, bugün...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Taşgetiren Arşivi