Rahim Er

Rahim Er

Seçimin terazisi büyük şehirler

Seçimin terazisi büyük şehirler

Türkiye, 81 il. Bu 81’in 15’i Büyükşehir Belediyesi. Bir de büyük şehir yapılanmasında olmayan büyük şehirler var. Şu gün 15 Büyükşehir Belediyesinin 11’i Adalet ve Kalkınma Partisinde. Bu parti, şimdi İzmir, Diyarbakır Eskişehir gibi kendinde olmayan illeri de almak için çalışıyor. Ama öbür taraftan kendinde olup da en iyimser ifadeyle top ortada konumuna gelen vilayetlerimiz de var. Adana birinci misaldir. Şanlıurfa, büyük şehir değil fakat Adana gibi orada da zor bir seçim ortamına sürüklendi. Adana’da AK Parti ile MHP çekişecek. Bu çekişmenin CHP’nin işine yarayabilme ihtimali de mevcut. Şanlıurfa’da SP ile çekişme yaşanacak. Diyarbakır için diğer partilerin AK Parti lehine feragatte bulunmaları bir vatan görevi olur desek bile kimse feragatte bulunmaz. Halbuki bu ilimizde sadece DTP ve AK Parti var. Diyarbakır’da AK Parti kazanır mı? Kazanması bölgenin çok hayrına olur. Bir dönüm noktası yaşanır. Buna rağmen torbada keklik değil. Yine de kazanmasa bile oylarını geçen seçimlere göre çok arttırması mümkün görünmekte.
İzmir, Eskişehir, Erzurum, Mersin, Diyarbakır, Adana gibi illerde iktidarla diğer partiler arasında kıyasıya, kıran kırana bir seçim olacaktır.
Daha erken.
Tek tek illeri ele alıp derinleşmek yanıltıcı olabilir.
Şu kadarı söylenebilir ki büyük ihtimalle AK Parti ya 15/11 nisbetini korur, Adana’ya karşılık İzmir. Veya 10’da kalır. Diyarbakır’ı alırsa 12, Mersin’i alırsa 13’ü bulur.
İktidar partisi, AK Parti eşittir Tayyip Bey konumunda. Liderin rüzgârıyla her şey gitmekte. Bir yükü tek başına bir lider taşımamalı. Teşkilat çalışmıyor mu? Çok iyi çalışanlar olsa da her yerde her zaman her devrin adamları, çiftlikçiler görülebiliyor. Onlar hiçbir vakit kaybetmezler..
Son zamanlarda magazinleşme çoğaldı. Güreş, minder dışına taştı. Tekrar mindere çekmek lazım. AK Parti Büyükşehirler toplamında 10’un altına düşerse başı ağrır. Düşer mi? Bilemeyiz. Fakat sürprizler olabilir. Ankara’da Turgut Altınok, herhalde bütün oklarını Melih Gökçek’e savuracak, düşmanının düşmanını dostu sayacaktır.
Büyük şehirleri belirleyici görüyoruz.
İl sayısı ve oy oranı olarak önceki seçim aşılırsa iktidar güven tazelemiş olacaktır. Değilse muhalefet bu seçimi bir referandum sayarak iktidarı erken seçime zorlar.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi