Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

ABD’nin Asya planı

ABD’nin Asya planı

Güney Kore silâhlı kuvvetleri ile ABD kara hava deniz kuvvetlerinin en büyük çapta ortak manevrası, Kuzey Kore’de telâş uyandırdı. Seferberlik ilân edildi. Tam bu sırada Kuzey Kore’nin uzaya fırlatacağı uyduya isabet olduğu takdirde, bunun (casus belli=savaş sebebi) sayılacağı Washington’a bildirildi.
Kuzey Kore, Amerika’nın ünlü (terörist -veya haydut- devletler) listesinde 1. sıradadır. Nükleer silahlar konusunda İran’dan ileridir. Hattâ İran’a nükleer malzeme ve bilgi verdiği iddiası mevcuttur.
Amerika’nın mahut listesinde 2. devlet İran ve 3. devlet Suriye’dir. Libya birkaç yıl önce Washington’a biat ederek bu listeden çıkmak becerisini göstermişti.
Kuzey Kore, yeryüzündeki 200 devlet arasında en sert totaliter rejimle yönetiliyor. Kuzey’i Güney’den ayıran Mareşal Kim Sung’un yerine 1994’te ölünce oğlu Kim Jong geçti. Mareşal ve ulu lider sıfatları ile devlet başkanı ve her şeydir. Şimdi 67 yaşındadır. Kuzey Kore’nin yoksul ve en küçük hürriyetten mahrum halkının güneyinde, tamamen aynı ırktan, aynı dili konuşan Korelilerin yaşadığı refah devleti Güney Kore uzanmaktadır. Kuzey Koreliler, bir vakit önce Güney’le birleşip biraz da dünya nimetlerini tadabilmek, Japonya seviyesini yaşayabilmek istiyorlar. Ama Kuzey’deki diktatör, halkın yakasını bırakmıyor. Birliği önlemek için Kuzey Kore, muazzam bir ordu oluşturmuştur ki iki Saddam ordusu kuvvetindedir.
Güney Kore 99.585 km2, 49 milyon nüfus, p.c. gelir 20.000 doların üstüdür. Komünist Kuzey Kore 122.762 km2, 23 milyon nüfus olup p.c. geliri bilinmiyor.
Amerika’da Cumhuriyetçi iktidar, Asya kıt’asına batıdan, Yakın Doğu’dan, Irak’tan girdi. Terörle birlikte petrol ve İsrail’i İran-Suriye kıskacından kurtarmak savaşı idi. Şimdi iktidara gelen Demokratlar, Asya kıt’asına acaba Uzak Doğu’nun kuzey-doğusundan girişmeyi mi tecrübe ediyor? Ancak Kuzey Kore’yi Güney’le birleştirmek, iki Almanya’nın birleşmesi gibi kolayca gerçekleşmez. Çin’in tepkisi bahis konusudur. Göreceğiz...


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi