Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Obama’nın tebriki

Obama’nın tebriki

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Nevrûz bayramını Farsça altyazı ekleyerek kutladı. Dünyanın en büyük şairlerinden Şeyh Sâdî-i Şîrâzî’nin (ölm. 1291) ünlü sözünü de kutlama yazısına ekledi: İnsanoğulları biribirinin uzuvlarıdır (Benî-beşer âzâ-yi yek-digerest).
Başkan Obama, Birleşik Amerika’nın İran hakkındaki görüşlerini değiştirdi mi? Kesinlikle hayır! Devlet politikasıdır, değiştiremez. Üslûp farkı bahis konusudur: Cumhuriyetçi Bush ile Demokrat Obama arasındaki yaklaşım farkı...
Obama, İran’a: Atom bombası edinmek, İsrail gibi sizin de hakkınızdır, buyurun yapın, yalnız barış için (!) kullanın! mı diyecek? Hayır, engellemek için her şeyi, akla gelen ve gelmeyen her şeyi göze alacak.
Hamas meşru bir siyasî partidir. Onunla masaya oturup konuşur, İran’ın Akdeniz’de kalmasına izin veririm! mi diyecek? Tabiatiyle hayır! Bütün Avrupa Birliği devletleri gibi Hamas’ı terör örgütü tanımakta devam edecek, ortadan kaldırmak için çalışacak. İran’ın İsrail’i tehdidine izin vermeyecek.
Şimdi Washington, neyin olacağını gerçekleştirmeden önce neyin olamıyacağını dünyaya göstermek istiyor. İran bunu anlamazlıktan gelip kendi hesabına vakit kazanacaktır. Amerika, NATO’nun patronu, Avrupa Birliği’nin müttefiki ve Arap âleminin dostudur. Bu pozisyona yerleşmiş bir cihan devleti İran’a: Buyur Orta Asya’dan Akdeniz’e istediğin gibi at oynat, Türkler’i ve Araplar’ı kaale alma, Körfez petrolünü gönlünce tevzî et! mi diyecek?
Başkan Obama, Türkiye’den ne mi isteyecek? NATO üyesi, AB üye adayı stratejik müttefikı Türkiye’den Orta Doğu’nun dizaynında kendisine yardım etmesini istirhâm edecek. Bunu Bush üslûbunda değil, Clinton üslûbunda söyleyecek.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi