Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Avrasya’nın dizaynı

Avrasya’nın dizaynı

ABD başkanı Barack Obama’nın Avrupa’ya gelmesiyle, Avrasya politikasında yeni düzenlemeler dönemi açılıyor. Türkiye, bu değişimin içindedir. Bana göre, istediği ölçü ne ise, o ağırlıkta durum elde etmek kapasite ve potansiyelindedir.
Başkan Obama, dün İngiltere Başbakanı ile görüşerek Avrupa temaslarına başladı. Londra’da G-20 zirvesine, Fransa’ya geçip Strasburg’da NATO zirvesine katılacaktır. Sonra Almanya’ya ve Çek Cumhuriyeti’ne uğrayacak. Bütün bunlar, uluslararası toplantılar içindir ve belirtilen devletlere yapılmış resmî ziyaret mahiyetinde değildir.
Başkan Obama, Türkiye’de İstanbul’da Medeniyetler İttifakı zirvesine katılacak. Ankara’ya gelmesi ise, Türkiye’yi, yeni ABD başkanının ilk resmî ziyarette bulunduğu ülke durumuna taşıyor. Anıt Kabir’le başlayıp Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 2 saat kalacak. Genel Kurul’da, önemli konulara değineceği için dünyada merakla beklenen 45 dakikalık konuşmasını yapacak. Köksal Toptan’la, sonra 3 muhalefet partisi genel başkanları Baykal, Bahçeli ve Türk’le ayrı ayrı görüşecek. Başkan’ın Yüce Meclis’teki temaslarını 250 yabancı + 250 Türk = 500 gazeteci izleyecek.
Cumhurbaşkanı Gül, Başkan’ı Çankaya’da törenle karşılayacak. Başbakan Erdoğan ise Avrupa’daki zirve toplantılarının hepsine Türkiye adına katılacak. O toplantılarda çeşitli devlet ve hükûmet başkanları arasında Obama ile de kısa konuşmalar yapacak. Sonra Başkan’la İstanbul ve Ankara’da görüşecek. Bu görüşme her iki taraf için de birinci derecede faktörler içeriyor. Başbakan Erdoğan bugün Londra’da ayrıca IMF yetkilileri ile buluşup anlaşmaya çalışacak.
Dün Pakistan ve Afganistan’ın dost cumhurbaşkanları Zerdârî ve Karzaî, Ankara’da idiler. Cumhurbaşkanı Gül, iki devletin, Amerika’nın el-Kaaide ve Tâlibân’a karşı savaşında âhenk içinde hareket etmelerini sağlamaya çalıştı.
Bu arada Amerika, 30 yıldan bu yana ilk defa, İran ile yarı-resmî görüşmeler yapıyor. Bütün bunlar, bulunduğumuz geniş coğrafyanın yeniden elden geçirildiğini gösteriyor. Türkiye, her adımını değerlendirmek durumundadır. Bu defa, sonradan esef eden olmayacağız.



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi