Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

NATO Genel Sekreterliği

NATO Genel Sekreterliği

NATO Genel Sekreterliği yardımcılığı Türkiye’ye vaad edildi. Rasmussen, bu hususta da Türkiye’yi atlatmak ve atlattırmak isteyecektir. Elbette uyanık bulunacağız. Ama herhangi bir Türk diplomatının atanması ile iktifa edemeyiz.
Büyükelçi sıfatını taşıyan, fakat ayni zamanda devletimizin zirvesinde sorumlu görevler üstlenmiş bir kişi olacaktır. Parlamento tecrübesi bulunacaktır. İktidarla paralellik kurabilecek vasfı taşıması gerekiyor. Hepsinden önemlisi, NATO’yu, NATO’nun bütün üye devletlerinin ilgili parlamenterlerini yakından tanımış, onlarla dostluk kurmuş, onlarla milletlerarası yüksek kuruluşlarda bulunup onlara başkanlık etmiş bir zât lazımdır. Bunlar da yetmez. Askerlerle en yüksek düzeyde çalışmış, generallerle serbestçe konuşabilen, askerî politikaya vâkıf, fakat kendisi asker olmayan bir şahıs olması icab ediyor.
Tabiatiyle en küçük şaibesi bulunmayan, iyi İngilizce konuşan, davasını en iyi savunabilen, karakter sahibi, Rasmussen gibi Türk ve Müslümanlar hakkında olumlu duygular taşımayan bir kişi karşısında tam bir şahsiyet oluşturacak bir kişi...
Böyle bir kişi yoktur, bulunamaz, diyorsanız yanılırsınız. Vardır: Hâlen Kırıkkale milletvekili Vahit Erdem’dir. Büyükelçi pâyesi taşıyor. Savunma Müsteşarlığı kurucu müsteşarlığına, Turgut Özal gibi bir şahsiyet tarafından atanmıştır. Demirel’in cumhurbaşkanlığı baş müşavirliğini ifa etmiştir. Yüce Meclis’in genel sekreterliğini yapmış, 6 yıldan beri milletvekilidir. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın ve Sayın Başbakanımız’ın itimadını kazanmıştır. 6 yıldan beri NATO Parlamenterler milletlerarası yüksek kuruluşunun başkan vekili ve şimdi Akdeniz seksiyonunun başkanıdır.
Kendisiyle konuşmadan bu yazıyı yazdığımı şerefimle temin ederim. Benim en yakın dostlarım için böyle bir yazı yazmayacağıma, müelliflik ve muharrirlik hayatım kanıttır. Rasmussen olayı milletimizi rencîde etti. Beni de derinden etkiledi. Vahit Erdem, kaybımızı telâfi edecek yüksek medenî cesarete sahip, AK Parti’li olmakla beraber diğer partilerimizin de beğenecekleri bir şahsiyettir. Milletvekilliği çok yüksek ve çok şerefli bir makamdır. Sayın Erdem’in ayrılıp böyle bir görevi üstlenip üstlenmeyeceğini bilmiyorum. Ancak Sayın Başbakanımız’ın dediğini yaptırmaktaki eşsiz yeteneğine güveniyorum.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi