Resul Tosun

Resul Tosun

Obama'yı sevimli buluyorum ama güvenmiyorum

Obama'yı sevimli buluyorum ama güvenmiyorum

Son yazımda Obama'ya dizilen aşırı methiyeleri görünce ihtiyatlı davranarak "Obama'dan çok şey beklemeyin" demiştim. Çünkü Obama vaatte bulunmaktan ve söz vermekten öteye bir şey yapmadı. Bizim verilen sözleri tutması ve vaatleri yerine getirmesini beklememiz lazım.

Fakat bence verdiği sözlerden öte talepleri daha önemliydi.

Adam Türkiye'ye boğazı görmek için gelmedi. ABD'nin pragmatik politikası göz önünde bulundurulursa sözlerinden verdiği mesajlardan çok neler talep ettiğine bakmamız lazım.

Son yazımda Ermeni meselesi, Afganistan ve Irak meselelerinde ABD'nin bizi bir tuzağa çekebileceğine temas etmiştim.

Özellikle de NATO konusunda endişelerim dünkü haberlerden sonra daha da arttı. Çünkü Obama'nın Türkiye'den bin civarında muharip asker talep ettiği haberleri yayınlandı.

Daha önce de temas ettim Afganistan'daki askerimiz, çatışmalardan uzak durmakta ve Afgan halkının sevgisini kazanacak faaliyetler yapmaktadır. O yüzden de Türk askeri Afgan sokaklarında rahatlıkla gezerken öteki NATO üyesi ülkelerin askerleri kendilerini emniyette hissetmiyorlar. Sokağa çıkan yabancı askerlerin Türk üniforması giydiklerini, dış işlerimizin ilgili ülkeleri uyarmasına rağmen bunun önüne geçemediklerini biliyoruz. Yabancı asker can güvenliğini Türk bayrağının altında bulabiliyor.

Peki ya muharip asker gönderip ötekiler gibi çatışmaya girerse aynı sevgiyi muhafaza edebilecek mi?

Hükümetimiz askerimizin çatışmaya girmesinden bugüne kadar imtina ettiler. Böylece hem Mehmetçiğin güvenliği sağlanmış oldu hem de ABD çıkarlarına hizmet eden bu çatışmalardan uzak durarak milli bir politika izlenmiş oldu.

Şimdi ortaya çıkan muharip güç talebi Obama'nın bize vereceği zararların başlangıcını teşkil edebilir.

Hani Obama Bush'un tahribatını tamir edecekti ya. Pekala Irak'tan çekilen ABD neden Afganistan'a yerleşme gayreti içindedir? Afganistan'da Iraktaki kadar insan ölmediği için mi? Obama Irak'tan çekilirken Afganistan'dan neden çekilmiyor? Çekilmek bir yana neden oradaki gücünü takviye etmeye çalışıyor?

Obama'nın ABD siyasetini değiştirdiği falan yok. Tamam Obama'nın çatışmadan yana olmadığı, barışçı yönünün ağır bastığı verdiği mesajların gönülleri fethettiği doğru. Ama acaba bu iyimser yaklaşımların altında Türkiye'yi daha fazla kullanmak gibi bir niyet mi var?

Doğrusu ben sevimli bulmakla birlikte Obama'ya güvenmiyorum. O tıpkı muharip güç istediği gibi bizim aleyhimize olacak daha başka şeyler de istemiş olabilir, isteyebilir.

Ben burada cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize güvenme ihtiyacı hissediyorum. Ermenistan kapısı konusunda başbakanın "Karabağ sorunu çözülmeden herhangi bir adım atmayız". diyerek tavır koyduğu gibi diğer konularda da İnşallah Türkiye'nin zararına bir adım atılmasına izin vermezler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Resul Tosun Arşivi