İbrahim Karagül

İbrahim Karagül

Domuz gribi: 20 milyon can alan virüs geri döndü

Domuz gribi: 20 milyon can alan virüs geri döndü

ABD Başkanı Barack Obama'nın elini sıktığı Meksikalı Müze Müdürü bir gün sonra domuz gribinden öldü. Dünya sağlık örgütleri alarmda. 1918'de 20 milyondan fazla insanı öldüren virüs yeniden mi döndü? Hastalık nasıl ortaya çıktı? Salgın mı biyolojik silah denemesi mi?...

"Sağlık ekiplerimiz gerekli tecrübeye sahiptir ve gerekli ilaç ve tedavi stoğumuz ve tedavi imkanına sahibiz. Tedbir amaçlı çalışmalarımız sürüyor. Vatandaşlarımızı korumak için hangi tedbirlerin uygulanacağı konusunda yol haritamız mevcuttur. Ne zaman ne yapılacağı belirlenmiştir."

Meksika'yı sarsan, ABD'de etkisini arttırmaya başlayan, Avustralya'ya kadar ulaşan, Avrupa kıyılarını vuran, İspanya'ya ulaşan domuz gribine karşı Türkiye'nin hazırlıkları bu cümlelerle ifade edildi.

Pazar günü itibariyle salgın yüzünden Meksika'da ölenlerin yasıyı yüzü geçti. Hastalığa yakalananların sayısı hızla artıyor. ABD'nin bir çok bölgesinde de aynı şekilde sayı artıyor. Kuş gribinden sonra patlak veren bu hastalığın Çin'e ulaşması durumunda; yılda 97 milyon ton domuz tüketen ülkede büyük felaketlerin yaşanabileceği belirtiliyor. Latin Amerika'dan Uzak Asya'ya kadar sağlık örgütleri olağanüstü hal durumuna geçti.

Ama gariptir, salgın, hiçbir şekilde domuz ürünü tüketmeyenlere de bulaşıyor. Yiyeceklerden ziyade insandan insana bulaşıyor. Hiç sağlıklı problemi olmayan, genç ve orta yaştaki insanlar üzerinde etkili oluyor. Baba'dan çocuğa, aile içinde bir kişiden diğerine geçiyor. Kuş gribinden sonra ürkütücü bir biyolojik salgınla karşı karşıya dünya. Bu yüzden ülkeler stratejik rezervlerini kullanıyor, salgını durdurmak için olağanüstü çaba harcıyor.

Şu ana kadar elde edilen blugulara göre hastalık; insan, domuz ve kuşlarda varolan virüslerin birleşiminden meydana gelmiş. Uzmanlar böyle bir şeyin bundan önce görülmediğini söylüyor. Dahası bazıları hastalığın oluşumunun çok zor olduğunu, bu yüzden tahminlerden daha etkili olabileceğini söylüyor.

1918'de on milyonlarca insanın ölümüne yol açan tarihin en büyük salgınlarından olan İspanyol gribine benzetenler var. Araştırmacılar domuz virüsünde İspanyol gribinden genler buldu. Yıllardır kontrol altında tutulan İspanyol gribine ilişkin genlerin nasıl ortaya çıktığına dair spekülasyonlar üretilmiyor değil. Bu yüzden bazıları, virüsün laboratuar ortamında üretildiğine inanıyor. Yani bir proje olduğuna inanan çok az da olsa insan var. Bazı yayın organları virüsün on sekiz ülkeye dağıtıldığını bile iddia ediyor. Bu tarz yaklaşımı önemseyenler bir çeşit biyolojik saldırı, biyolojik silah olabileceğine dair düşünceleri yabana atmıyor. Daha önce kuş gribinde de benzer şeyler iddia edilmiş, söz konusu gribin laboratuar üretimi olduğunu öne sürenler olmuştu. Hatta bu sefer adres bile veriyorlar; Fort Dix Amerikan üssü….

Bir örnek aktaralım: Endonezya'da bazı yetkililerin, kuş gribini ABD'lilerin ürettiğine dair iddiaları 17 Mart 2008'de ABD'nin Cakarta Büyükelçiliği tarafından resmen yalanlanmış. Yani benzer iddialar "resmi" olarak ciddiye alınıyor. En azından bütün dünyada bir spekülasyon olarak dolaşıyor. Domuz gribiyle ilgili söylentiler şimdiden etkili olmaya başladı bile.

İçlerinde sağlık personeli, bilim adamı da olan bazı çevreler, 1918'deki İspanyol gribinin yeniden üretildiğini, domuz gribi olarak tanımlanan salgın hastalığın doksan yıl sonra tekrar canlandığını belirterek, söz konusu salgında 20 milyondan fazla insanın öldüğüne dikkat çekiyor.

Son yıllarda benzer salgınların bütün dünyada artması bir rastlantı mı? Modern yaşam tarzının, teknonolojinin, genetik üzerindeki oynamaların, suni gıdaların sonucu mu? Büyük oranda evet. Ama kuş gribinden sonra şarbonun yaygınlaşması yani dali dana hastalığı, Türkiye'de kene salgınları şimdi de Meksika'da başlayan domuz gribi salgını.. Hepsi öldürücü. Aşısı yok, tedavisi için çabalar araştırmalar yeterli değil.

İlginç biçimde salgın, ABD Başkanı Barack Obama'nın Meksika ziyaretinden üç gün önce başladı. Çok ilginç bir şey daha oldu: Obama'nın elini sıktığı Müze Müdürü Felipe Solis, bir gün sonra aynı hastalıktan öldü. Beyaz Saray yetkilileri Obama'nın sağlık durumunun yerinde olduğunu bildirme ihtiyacı hissetti.

Yine ilginç bir durum var; ABD yönetimi son aylarda Meksika'daki uyuşturucu trafiğine karşı yoğun önlemler almaya çalışıyordu. Bazılarına göre önlem değil, trafiği kontrol etmeye, buradaki pazarı yani parayı ele geçirmeye çalışıyordu. Bu yüzden Meksika sınırının kapatılması bile gündeme gelmişti. Zaten daha önce sınır boyunca duvarlar örülmüştü. Domuz gribi Meksika merkezli olunca sınırın tamamen kapatılması yeniden gündeme geldi. Bakalım önümüzdeki günlerde ne olacak…

ABD'deki şarbonlu mektuplara ne oldu? Domuz gribini daha çok tartışacağız…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Karagül Arşivi