Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Onu çok özlüyorum

Onu çok özlüyorum

Evimin direği biricik oğlum askerlik görevini ifa ediyor. Vatanımıza hizmet etmek boynumuzun borcu ama inanın her gün kabus görüyorum ve oğlumu kaybetmekten korkuyorum. Özellikle şehitlerle ilgili haberleri seyrettiğimde hemen telefona sarılıyorum ve onun sesini duyma ihtiyacı hissediyorum. Bazen oğluma ulaşamıyorum ya da sesinde bir titreme hissediyorum ve dünya başıma yıkılıyor. Askerlerle ilgili haberleri hiç kaçırmıyorum ve bunlardan çok etkileniyorum. Telefon çaldığında ya da kapıda bir ses işittiğimde yerimden fırlıyorum. Oğlum beş yıl süren bir tedavinin ardından dünyaya geldi ve gerçekten benim için çok değerli. Onun için ona çok dua ediyorum. Geldiğinde sevdiği kızla evlendireceğim ve onun saadetini göreceğim. Oğlumu çok sevdiğim için onu kaybetmekten korkuyorum. Ama diğer yandan da vatani görevi yerine getirdiğini düşünüyor ve onunla gurur duyuyorum. Sizden yaşadığım kaygıyı iyileştirmek için tavsiyeler bekliyorum. Makbule Ş,

Gerçek sahibine bırakın
Son günlerde ekranlarda izlediğimiz şehit haberleri, asker annelerini bu türden kaygılara sürüklüyor. Ve anneler, askerdeki oğulları için endişeleniyorlar, onların başına bir şey gelebileceğinden korkuyorlar. Bir noktaya kadar böyle bir korkuyu yaşamanız normal kabul edilebilir ancak, kaygılarınız hayatınızı etkiliyor ve günlük yaşamınızda huzursuzluklara neden oluyorsa bu bir sorun olarak görülüp yardım almayı gerektirebilir. Bunun için bir psikiyatriste giderek yardım alabilirsiniz. Ancak bu dönem işinize yarayacağını düşündüğüm şu tavsiyelerimi de dikkate alabilirsiniz. Kaygılarınız hangi durumlarda ortaya çıkıyor anlayarak, buna etken olan olumsuz senaryoyu olumlayabilirsiniz. Şehitlerle ilgili haberleri izlediğinizde, "eyvah benim oğlum da vurulmuş olabilir" diye düşünmek yerine, askerliğini tamamlayarak dönen yüzlerce genç var, oğlum da İnşallan geri döner" diye düşünebilir ve kaygıyı tetikleyen çarpık düşünceyi değiştirebilirsiniz. Diğer yandan oğlunuzu gerçek sahibine, Yaratıcısına emanet ederek bu sıkıntıdan kurtulabilirsiniz. Bizler, aile efradımızı özellikle de çocuklarımızı canımızdan çok severiz ve onlara her şeyimizi feda ederiz. Ancak şunu unutmayalım ki, bizim de, anne ve babamızın da, çocuklarımızın da gerçek sahibi Allah ve bütün bunları gerçek sahibine bıraktığımızda aslında kaygılarımız yerini teslimiyete bırakacaktır ve biz de gücümüzü aşan bir yükten kurtulmuş olacağız.

Televizyon şiddeti tetikliyor mu?
4 yaşındaki oğlum televizyonlardaki şiddet filmlerini çok seviyor. Ve buradaki şiddet içeren davranışları iki yaşındaki kardeşine uygulamaya çalışıyor. Bunun için birkaç kere ceza da verdim ama hiç etkilenmedi. Sabah kalkar kalkmaz televizyonu açıyor ve sevdiği çizgi filmleri izleyip evin içinde duvarları yumruklamaya, kardeşine vurmaya başlıyor. Bir de şu dövüş sporlarını seviyor ve orada gördüğü vurma hareketlerini kardeşine uyguluyor. Eşim erkek çocuklarda bu tür şeylerin olabileceğini söylüyor ama ben endişeliyim. Bu konuda neler tavsiye edersiniz? Rümeysa Ç.

Seçici olun
Televizyondaki dizi oyuncuları ya da çocuğun izlediği aktörler onlar için bir rol modeli olabiliyor ve çocuk bu konuda doğru bir seçim yapamayacağından direk onlar gibi davranabiliyor. Bunun için çocuğun izleyeceği programları onunla konuşarak birlikte seçebilir ve bu noktada çocuğun gelişimini, eğitimini dikkate alabilirsiniz. Çocuğa, dinini, kültürünü öğretecek ve ona bu noktada faydalı olabilecek filmler seçebilirsiniz. Çocuğun alışabilmesi için ilk günlerde seçtiğiniz programları birlikte seyredebilir ve üzerinde yorum yaparak onu da bu konunun içine çekebilirsiniz. Ayrıca, kendi dinamiklerimizin hayatlarını anlatan sidilerden alabilir ve onun rol modellerini bu alana çevirebilirsiniz. Bir de, dijital medya ortamında bu konuda bir çok ürün var bunları takip ederek çocuğa faydalı olanları seçebilirsiniz. Ayrıca çocuğun evde sadece televizyona bağımlı kalmaması için dışarıdaki etkinliklere, oyun alanlarına, parklara götürebilir ve onun sosyalleşmesine olmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi