Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kendimi suçlu hissediyorum

Kendimi suçlu hissediyorum

4 yaşındaki oğlum küçükken havale geçirmişti. O günlerde ailecek çok zorlandık ve onun bakımını bütün aile üyeleri birlikte üstlendik. Oğlum zaman içinde iyileşti ve o günleri geride bıraktı. Biz kalabalık bir aileyiz ve aynı yaşta olan yeğenlerim de var. Çocuğum onlarla oynuyor ve arkadaşlarını çok seviyor. Ama yaşıtları rahatça konuşurken, oğlum henüz birkaç kelimeden başka bir şey söyleyemiyor. Buna gerçekten çok üzülüyorum ve acaba ilk günlerde ihmal ettiğim bir şey mi var diye vicdan azabı çekiyorum. Birkaç kere çocuk doktoruna götürdüm, biyolojik olarak bir sorununun olmadığını söyledi ve başka bir bölüme yönlendirdi ama ileri bir tarihe gün verdikleri için gitmedik. Oğlumun yaşıtları gibi konuşmasını ve istediği her şeyi ifade etmesini istiyorum. Bu konuda elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım. Bana biraz moral desteği verirseniz sevinirim Leyla Y.

Yardım almalısınız

Öncelikle çocuğu doktora götürerek gerekli tetkikleri yaptırın ve sorunun biyolojik kökenli olup olmadığını anlamaya çalışın. Bu aşamadan sonra da uzmanın tavsiyelerine uyun. Çocuklarda konuşma güçlüğüne yol açan bazı sebepler vardır. Bunlar zeka geriliği, çocuğun gelişimiyle ilgili sorunları, geçirdiği hastalıklar, uyaran eksikliği...gibi başlıca sebeplerdir. Size önce çocuğun sorununun neden kaynaklandığını ve nasıl bir çözümle giderilebileceğini öğrenmenizi ve doktorunuzun tavsiyelerini uymanızı tavsiye ederim. Ancak buna ilaveten şu tavsiyelerimi de dikkate alabilirsiniz:

Çocukla hareketli oyunlar oynayın. Çocuğa masal ve hikayeler anlatın ve okuduğunuz hikayelerle ilgili sorular sorun. Çocuğu arkadaş grubuna dahil edin ve onlarla bir arada vakit geçirmesini sağlayın. Arasıra parka, ya da yaşına uygun etkinliklere katılmasını sağlayın ve ona gördüğünüz karşılaştığınız olayları anlatın Onunla kurduğunuz ilişkilerde konuşun, sürekli sorular sorun ve anlatması için teşvik edin

Kızım çok para harcıyor
11 yaşındaki kızımı biraz şımarık büyüttük. İstediği her şeyi yaptık, ilişkilerimizde sınır koymadık. Şu günlerde aşırı para harcıyor ve benden çok fazla harçlık istiyor. Zaten bir öğrenci için fazla sayılabilecek miktarda harçlık veriyorum ve ilk okula başladığı günde beri de böyle devam etti. Ama şu günlerde eşimin işleri pek iyi gitmiyor ve kızımın harçlığını biraz kısmak zorunda kalıyorum. Ama inanın hiç laftan anlamıyor, verdiğim harçlıkla arkadaşlarına bir şeyler alıyor ve kendisi aç kalıyor. Akşam eve geldiğinde aç kaldığı için dersi iyi dinleyemediğini söylüyor tekrar para istiyor" Bu konuda ona nasıl davranacağımı bilemiyorum. Sırf sussun diye istediği parayı veriyorum ve verdiğim parayı sorumsuzca harcıyor. Kızımın bu alışkanlığını nasıl iyileştirebilirim? Tavsiyelerinizi bekliyorum... Nejla A.

Önce ihtiyaçları belirleyin

Harçlık konusunda ailelerin tutumu çocukları etkiliyor. Kimi anne babalar ihtiyaçların üstünde harçlık verirken kimileri bu konuda ihtiyaçların giderilmesinde dahi sıkıntılar yaşayabiliyor. Ancak bu konuda, çocuğun ihtiyacının belirlenmesi ve ihtiyaç miktarınca harçlık verilmesi önemlidir. Aslında burada aileye düşen sadece ona harçlık vermek olmamalı aynı zamanda harçlığını nasıl harcayacağı ihtiyaçlarını nasıl belirleyeceği konusunda da onu bilgilendirmelidir. Çocuğun arasıra arkadaşına birşeyler alması ve onlarla bir paylaşım içinde olması güzel bir davranış.

Bu davranışını takdir ederek onu onaylayabilirsiniz. Ancak, harçlığını verdiğinde aç kaldığını ve dolayısıyla dersleri de iyi dinleyemediğinden başarısız olabileceğini vurgulayarak ona parasını nasıl harcaması gerektiğini öğretebilirsiniz. Aynı zamanda şu günlerde babanın işinin kötü gittiğini dolayısıyla harçlığın ailenin gücü nisbetinde olabileceğini de belirtin...

Çocuğunuzla konuşmaya ve işbirliği içinde sorunları çözmeye çalışın. Mümkün olduğunca sabah kahvaltılarını evde kardeşleriyle birlikte yapmasını sağlayın. Ona gün içinde de bazı ihtiyaçlarını aldırarak hem sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlayın hem de parayı yerinde ve gerekli yerlere kullanmanın önemini davranışsal olarak izah edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi