Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Asya kaynıyor

Asya kaynıyor

Haziran boyunca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanı, New York’ta BM nezdindeki büyükelçimizdir.
Nice yıl sonra Güvenlik Konseyi üyeliğimiz, AK Parti iktidarının 6 kıt’ada 200’e yakın ülkedeki bıkıp usanmak bilmez faaliyeti ile gerçekleşti. Bu hususu sanıyorum, muhalefet de kabûl eder, şüphesiz onlar da sevindiler.
Bu ay içinde Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’ye karşı alınacak tedbirleri kararlaştıracak. Atom bombası yapan Kuzey Kore, bombasını orta ve uzun menzilli füzelere yerleştirmeye çalışıyor. Amerika, füzeleri havada vurursa, Uzak Doğu’da savaş başlayacak! Japonya, askerî gücünü arttırmaya karar verdi. Güney Kore, alarm durumunda...
Amerika, Pakistan’da el-Kaaide-Tâlibân ittifakı ile savaşında, Türkiye’den açıkça askerî yardım istedi. Washington’da 25 yıldır toplanan Türk-Amerikan konseyine ilk defa Türkiye ve ABD genelkurmay başkanları katıldı. Amerikalı meslektaşı Oramiral Mike Mullen’in bu açık talebine, Orgeneral İlker Başbuğ, PKK terörüne son verilmesi gerektiğini söyleyerek cevap verdi. Acaba Sayın Başbuğ (ABD, Irak topraklarında PKK’yı yok etsin, Türkiye de stratejik ittifakın gereklerini düşünür) mü demek istedi?
Amerika, nasıl olur biz tahmin edemeyiz, el-Kaaide-Tâlibân’ın, Pakistan’a ait atom bombalarını ele geçirmesinden çekiniyor. Dünya tarihinin en büyük terör örgütü el-Kaaide, New York ve Washington’ı, Madrid ve İstanbul’u esirgemediği gibi, Pakistan-Afganistan’da da her türlü bomba patlatacak karakterdedir. Tâlibân’a gelince, beterdir. Kuzey Kore yönetiminin ise aşağı kalır tarafı yoktur, beterin beteridir.
İsrail nereden huylandı ise, tarihinin en büyük askerî manevrasını gerçekleştirdi. Kadınlara zorunlu askerlik uygulayan tek devlettir. İsrail’in kâbusu İran ise, atom sahibi olacağının tam güvencesi içinde, şimdilik başkan seçimi ile meşgul. Dünyaya refah fazla geldi, rahat mı battı, yoksa 7 milyar insanı çekemez hale mi düştü nedir?



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi