Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Belgenin hedefi

Belgenin hedefi

Ergenekon yetmedi. Daha ucu görünmeden bir dava doğurdu ki, ana davayı gölgeledi. Gündemin tam ortasına oturdu. Başka konuları silip süpürdü. Sahte veya bir gerçek bir belge ki Adalet ve Kalkınma Partisi ile Fethullah Gülen’i silmeyi (!) hedeflemiş. İrtica ile Mücadele’nin ültra modern son projesi...
İrticâ, 1908’de İttihâd ve Terakkî partisinin, muhaliflerini aşağılamak ve millî tehlike (!) olarak damgalamak için icad ettikleri bir kavram (Arapça’da “eskiye, geriye dönüş” demek). İttîhadçılar’a göre mürtecîler (yani irticâ tarafdarları) Meşrûtıyet’i yani taçlı demokrasimizi ortadan kaldırıp Sultân Abdülhamîd’in istibdâd dedikleri tek şahıs yönetimine dönmek isteyenlermiş.
Böyle başladı. Sonraları hemen hemen halkımız, milletimiz, irticâ ile suçlanarak korkutulmak ve baş eğdirilmek derecesine geldi. Artık Sultân Hamîd tehlikesi (!) kalmadığı için, zamanla (laiklik karşıtlığı) manasında kullanılır oldu.
Bir kısım aydınlarımız, yalnız üniformalılar değil, çoğunlukla siviller, sözlü veya yazılı irticâ ile mücadele planları yapmayı, entelektüel bir hobi (!) hâline getirdiler. Halbuki, eğer laiklik karşıtlığı tehlike oluşturacak yoğunlukta ise, tek önleyici çare vardır: Demokrasidir demokrasidir demokrasi... Entellerimizin demokrasisi değil, Avrupa devletlerinde uygulanan rejimin tıpkısının aynısı... Her ülkeye göre ve Türkiye şartları mucibince kısıtlanmış demokrasi, demokrasilikten çıkar.
Nasıl oldu ise bir gazeteye intikal edebilen belgenin aslı, kimin tarafından kaleme alındığı, münakaşa doğurmaz kesinlikle saptanmadıkça, huzur avdet etmeyecektir. Bu saptama 24, haydi 48 saat içinde yapılsa idi, belgeyi kaleme alanlara sürpriz oluşturur, işlerine yaramaz hâle gelirdi, olmadı.
Maksat huzuru ihlâldir. Milleti asker ve sivil diye ikiye bölmektir. En kuvvetli ihtimal, Türkiye’nin yapay bir konu ile asabını bozarak, dış politikalarda aktif olmamızı engellemektir. Belgeyi yazmaya teşvik edenlerin maksadı budur. 1876 darbesi yarım asır sonra imparatorluğumuzu batırdı. 1960 darbesi yarım asır sonra demokrasimizi batıramayacaktır. Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın memnuniyetle şahit olduğumuz soğukkanlılıkları ve iki muhalefet liderinin sağduyusu, Türk’e kurulmuş bu tuzağı akıym bırakacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi