Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Ekaterinburg Zirvesi

Ekaterinburg Zirvesi

Rusya, Türkiye gibi Brüksel kapılarını aşındırmak zorunda kalmamak için, Asya’da, hattâ Amerika kıt’asında güç ve söz sahibi devlet pozisyonuna girmek istiyor. Brüksel’e dilekçe verdiği günün ertesinde “Avrupa Birliği’ne hoş geldin!” diye karşılanmaya hazırlanıyor. Putin’in çok akıllı olduğunu bu sütunda epey yazdım.
Rusya’nın -Büyük (İkinci) Ekaterina’nın adını taşıyan - Ekaterinburg şehrinde Çin, Hindistan ve Brezilya cumhur ve hükûmet başkanları toplandı. Bu toplantı, evrensel finans krizine çare konuşulan, dünyayı dolar basarak elinde tutan ABD sultasına alternatif arayan bir zirvedir.
Bir araya gelen 4 devletin adlarının ilk harfleri ile bu gruba BRIC deniyor. Birkaç yıl önce Rusya ile Çin, peşlerine Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan Orta Asya cumhuriyetlerini takarak Şanghay İttifakı‘nı kurmuşlardı. Siyasî, hattâ askerî bir ittifak denemesi idi. NATO mukabili, Varşova Paktı vârisi gibi, işlerlikten mahrum bir teşkilât.
BRIC’in de bir alternatif arayışından ileri gitmeyeceği açıktır. Putin, gövde gösterisi yapıyor. Çin, bisiklet sahibi olmakla öğünen halkını halk otomobili sahibi çizgisine çıkardı. Bunun için iki nesil milyar nüfus kesilip biçildi, açlık ve işkence çekti. Şimdi liberal ekonomidedir. Demokrasi tecrübesine az kaldı.
Hindistan, Batı’dan ayrılmaz. Zaten İngilizce konuşur. Ancak Asya’da büyük bir medeniyetin sahibi önemli devlettir. Kıt’ada görünmek ister. Brezilya da Batı’dan kopmaz. Güney Amerika kıt’asının yarısını kaplar. ABD egemenliğinden yaka silkmiştir, sosyalist tecrübe ile kalkınmak istiyor.
BRIC devletleri 2.855.000.000 toplam nüfusla âdetâ insanlığın yarısına yakınını oluşturuyor: Çin 1.360, Hindistan 1.170, Brezilya 190, Rusya 135 milyon nüfus. Ekonomik bakımdan çok da büyüyecekler. Ama ne demokrasi, ne refah bakımından ABD ve AB ile kıyas edilemez. Zaten nüfus yapıları ile böyle bir imkân ve istidada sahip değiller. Apayrı karakterde, her biri kıt’a hacminde 4 devlettir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi