Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Başbakan Arnavutluk’ta

Başbakan Arnavutluk’ta

Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan, dün Arnavutluk’a gitti. Arnavutluk, Türkiye tarihi ile iç içe olan ülkelerden biridir. Arnavutlar, Slav veya Latin değil, Yunanlılar gibi Epir ırklarından bir kavimdir.
14. yüzyılda Rumeli’ne girip Avrupa kıt’asına ayak basan Osmanlı Türkiyesi, az zamanda bu Balkan ülkesi ile temas edip Adriya Denizi’ne (Adriyatik) dayandı. Arnavutlarla meskûn bölgeler, çok güçlü iki Katolik İtalyan devletinin pençesinde idi: Güneyde Napoli Krallığı, kuzeyde Venedik Cumhuriyeti. Arnavutlar, Ortodoks ve Katolik idiler, hiç Müslüman yoktu. İslâm’ı Osmanlılar getirdiler. Ülkenin fethini ancak Fatih Sultan Mehmed (1451-1481) tamamladı.
1913’e kadar Arnavutluk, İşkodra eyaletimizdi. Kosova, başka bir Osmanlı eyaleti idi. Arnavutlarla meskûn illerimizin bir kısmı üzerinde bugünkü sınırları ile bağımsız Arnavutluk kuruldu. Kosova, Sırbistan ve Yanya (Epir) Yunan krallıklarına verildi. Arnavutluk tahtı ise Sultan Abdülhamid’in oğullarından Burhâneddin Efendi’ye teklif edildi. Türkiye, imparatorluk ve halîfelik tahtı üzerindeki sırasından feragati düşünmeyen Şehzâde, reddetti. Sultan Hamîd, Adriyatik sınırımızı korumak için, tamamı imparatorluğumuzda yaşayan Arnavutları iyi tutmak politikasına sahipti. İttihad-Terakki, bu politikayı yüzüne gözüne bulaştırıp Balkan Savaşı felaketini de oluşturarak sınırımızı bugünkü Meriç’e çekti.
Bugün Balkanlar’da 2 bağımsız Arnavut devleti var: Yüzde 75’i Müslüman Arnavutluk ve yüzde 95’i Müslüman Kosova. Türkleşen Arnavutlar içinde 20. yüzyıla kadar epey sayıda sadrazam ve bilhassa generalimiz vardır. Bugün de Türkiye’de önemli sayıda Arnavut asıllı Türk yaşıyor.
Şimdi Balkanlar’da 2 de Ortodoks Sırp devleti var: Sırbistan ve Karadağ. 2 de Ortodoks Romen devleti: Romanya ve Moldova. Keza 2 Ortodoks Bulgar devleti: Bulgaristan ve Makedonya. Sırplarla aynı dili konuşan 2 devlet daha: Katolik Hırvatistan ve çoğunluğu Müslüman Bosna-Hersek. Bütün bu ülkeleri 500 yıl yönettik. Türkiye’nin ancak bir parçası yarımadada kaldı ki Avrupa kıt’asının en büyük şehri İstanbul’u da ihtiva ediyor.
Enver Hoca’nın inanılmaz derecede barbar diktatörlüğünden kurtulan Arnavutluk, artık NATO üyesidir ve AB üyeliğine hazırlanıyor. İlişkilerimizi çok yoğunlaştırmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi