Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Size ne kardeşim

Size ne kardeşim

Önceki gün saat 13.30'da başlayan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı, 21.15 dolayında sona erdi.
MGK toplantısı ile ilgili, toplantı sonrası şu açıklama yapıldı: “Ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış etmenlere, Kıbrıs konusuna dikkat çekildi, Terörle mücadele ve Türkiye-Irak ilişkileri üzerinde duruldu.” Ayrıca “Devletimizin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyan ve yayınlara ilişkin tepki ve düşünceler dile getirilmiş, bu tür faaliyetlerin ülkemize bir fayda sağlamayacağı teyit edilmiştir” denildi.
7 saatte, epey şey konuşmuşlardır. Açıklama ise, Bizim Faikbey Mescidi Cami Derneği toplantısının karar defterindeki kararlarına benziyor.. Ama cami derneğinin toplantıları bu kadar uzun sürmüyor. En uzunu bile iki namaz arasında bitiyor..
Yani olumsuz bir durum yok, her şey yolunda ve asayiş berkemal.
Yapılan açıklama, “size ne bu işlerden kardeşim” der gibi.. Dostlar alışverişte görsün kabilinden bir açıklama..
Madem MGK bildirileri bu kadar kısa oluyor, Genelkurmay Başkanı niye o kadar çok konuşuyor?
İçeride neler yaşandı bilmiyoruz. Ama konuşulan konuların bildiride açıklananlarla sınırlı olmadığını düşünüyorum..
Açıklama adet olmuş. Usûlden.. Bir şeyler söylemek gerek vatandaşa. Hani demokrasicilik oynuyoruz ya.. Usûl yerini bulsun kabilinden bir şey.
Aaah! Ah! Eskiden olsaydı da görseydiniz.. “Amiral gemisi”nin eklemlenmiş gazetecileri, daha günler öncesinden MGK’da neler konuşulacağını ve hangi kararlar alacaklarını bile yazardı. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir askerî yetkili, bir sürü şey söylerdi.
Şimdi o kesimden de ses çıkmıyor. Hani bir iddiada bulunsalar, adı belli bir üst düzey yetkili hemen yalanlıyor.
Bu toplantıların gerçek gündemi ve bu toplantılarda konuşulanları biz ne zaman öğreneceğiz bilmiyorum.. Birileri ya anılarında söz edecek bunlardan, ya da bu toplantılara katılanlar, sırlarını mezarlarına gömecekler.. Hani 50-100 yıl sonra da olsa açıklansa da bari, çocuklarımız öğrense ülkemizin gerçeklerini.
Bu açıklama bu haliyle kimseyi tatmin etmedi..
Kabine değişikliğinin ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, MGK toplantısına ilk kez katıldı. Milli Güvenlik Kurulu'nun yaklaşık 8 saat süren toplantısının ardından MGK Genel Sekreterliği’nce yayınlanan bildiri şöyle: “Toplantıda, ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmelerin kapsamlı bir değerlendirmesi yapılmış; ülkemizin bütünlüğünü ve milletimizin birliğini ve huzurunu bozmaya yönelik her türlü faaliyete karşı yürütülen mücadelenin, halkımızın güven ve desteği ile sürdürüleceği belirtilmiştir. Bu konuyla ilgili çalışmalar da gözden geçirilmiştir.”
Şimdi, son tutuklama kararından sonra ne olacak, göreceğiz. Başbuğ’un basın toplantısının ardından MGK’da askerlerin bazı konulardaki hassasiyetlerini ortaya koymaları bekleniyordu.. Şimdi Albay Dursun Çiçek örgüt üyeliğinden tutuklandı. Dün akşam saatlerinde tekrar tahliye edilse de, görüyorsunuz işte; “Bir kağıt parçası”, Genelkurmay Başkanı’nın tavrına rağmen, bir albayın başına ne işler açtı.
Şimdi gündemde Çevik Bir’in geleceği var. Bunun yanında bir de Özkök’e suikast planı tartışılıyor şu günlerde. Hani bunlar da konuşulmuş olabilir MGK’da.. Bu arada albay Özden cinayeti ile ilgili de şok iddialarda bulunan bir tanık çıktı ortaya.. PKK’lı azılı katil, tetikçilerden oluşan bir “bıçak timi”nden söz ediliyor.
MGK’da bu konu da konuşulmuş olabilir.. Uzun süren ve hemen hiçbir açıklama yapılmayan MGK’dan sonra 2. bir mini toplantıdan söz ediliyor. Erdoğan, askerlere “One minute” ya da “Ne iş bu paşa” demiş olabilir mi?
Birileri, askerlerin teşkilat içindeki riskli birtakım kişilerle ilgili mıntıka temizliği bağlamında operasyon hazırlığı içinde olduğunu ileri sürüyor.
Gelişmelerin yönüne bakarak geleceğe ilişkin bazı tahminlerde bulunmak için, önümüzdeki günler önemli.. YAŞ öncesi, bana göre önemli bir toplantı gerçekleşti.. Önümüzdeki 1 ay da bu açıdan son derece önemli.
Bakarsınız, önümüzdeki günlerde siyasi ve askerî cenahtan yeni açıklamalar gelebilir.
Bekleyip göreceğiz.
Selâm ve dua ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi