Kur'an niçin indirildi?

Kur'an niçin indirildi?

Yaz tatilinde Kur'an öğrenmeye giden çocuklarımızın, üç-beş yıl, her yaz yeniden başa döndüklerine şahit oluruz. Bunun elbette birden fazla sebebi var. Fakat en etkin sebebi çocuklarımızın Kur'an mesajlarını yeterince kavrayamamaları veya onlara bunun yeterince öğretilmemesi.
Yıllardır ülkemizde kuşa çevrilmiş bir din öğretilmeye çalışılmaktadır. Kolay değil… Yıllarca neredeyse Allah (cc) demenin yasak olduğu bir dönem geçirmişiz ne de olsa. Şu anda da Allah (cc) a giden yollar bir sürü engebelerle kuşatılmış ya… neyse…
Dolayısıyla Kur'an dersine başlayan çocuklarımıza Kur'an’ın nazmının yanı sıra, mesajlarının da öğretilmesi önemli… Kur'an’ın mesajlarını kavrayan bir çocuğun lafızlarını okuması zayıf olsa da ayaklarının üstünde duracak ve kendi kendine de olsa eksiklerini tamamlayacaktır. Ancak bu mesajlardan mahrum kalanlar, Kur'an’ın metnini okumayı çok iyi bilseler de her an Kur'an yolundan ayakları kayabilir. Nitekim Kur'an yolundan sapmış, nefis ve şeytanın zebunu haline gelmiş Kur'an hafızları az değil. Elbette bu tehlike her kes için mevcut. Ancak, şu da bir gerçek ki, Kur'an mesajlarını kavrayan, Kur'an ve sünnet ilimleriyle donanmış olanlar sağlam bir korunma edinmiş olurlar.
Günümüzde bir çok müslümanın Kur'an’ın indirilişiyle ilgili malumatı eksik, hatta çarpıktır. Kur'an niçin nazil olmuştur diye sorsanız şu cevaplara çokça rastlarsınız.
• Okunup sevap kazanılmak için…
• Ölülerimize rahmet olsun diye mezar başlarında okunmak için…
• Şifa olsun diye hastalarımızın başucunda okunmak için…
• Cinden periden koruması için süslü kılıflar içinde evimizin en mu’tena köşesine asılmak için…
• Nazardan korusun diye ayetleri muska yapılıp ineklerimizin boynuna asılması için…
• Kazadan beladan koruması için minyatür Mushaf olarak arabalarımızın göğüslerine asılmak için…
• Kızlarımızın çeyiz sandıklarına hem çeyiz eşyası hem de uğur vesilesi olarak konulması için. Vb…
Düşünebiliyor musunuz? Müslüman, kızının çeyizine Mushaf koyuyor, kalbine ise moda, müzik, makyaj, para, pul, aşk-meşk vs, fisk-u fücuru dolduruyor. Bu da ayrı bir dert… esasen her Mü'min’in kafası ve kalbinin Kur'an’ın mesajlarıyla doldurulması gerek. Ev, araba, işyeri vs mekanlarımıza mushafın sayfalarını koyup, aynı mekanlarda mushaftaki sayfaların tam tersine bir hayat sürmüşüz neye yarar.
Hasılı kelam başta Kur'an öğrenmekte olan çocuklarımız olmak üzere hepimiz Kur'an’ın mesajlarını çok iyi kavramak ve onları en güzel bir şekilde yaşamak zorundayız. Şimdi bakalım Kur'an’ın kendisi niçin indirildiğini nasıl ifade ediyor;
“Bu, doğruluğu şüphe götürmeyen ve Allah'a karşı gelmekten sakınanlara yol gösteren Kitap'tır.” (Bakara 2/2)
“Doğrusu bu Kuran en doğru yola götürür ve yararlı iş yapan müminlere büyük ecir olduğunu, ahirete inanmayanlara can yakıcı bir azap hazırladığımızı müjdeler.” (İsra 17/9-10)
“Biz bu Kuran'da insanlara her türlü misali, belki öğüt alırlar diye, and olsun ki verdik.
O, eğriliği olmayan, Arapça bir Kuran'dır. Belki sakınırlar.” (Zümer 39/27-28)
“İşte, Allah'ın lanetlediği, sağır kıldığı ve gözlerini kör ettiği bunlardır. Bunlar Kuran'ı düşünmezler mi? Yoksa kalpleri kilitli midir?” (Muhammed 47/23-24)
“And olsun ki Kuran'ı, öğüt olsun diye kolaylaştırdık; öğüt alan yok mudur?” (Kamer 54/17)
And olsun ki,size şerefiniz ve öğüt veren bir Kitap indirdik; akletmiyor musunuz?” (Enbiya 21/10)

Resulullah (s.a.v) şöyle buyurur:
• “Sizin en hayırlınız kuranı öğrenen ve öğretendir” (Buhârî, Fezâilü’l–Kur’ân 21, Riyazus salihin H no= 995)
• “Kuran okuyun çünkü o kıyamet günü kendisine sahip çıkanlara şefaatçı olacaktır.” (Müslim, Müsâfirîn 252. Riyazus salihin H no= 993)
• “Kıyamet günü Kur’an ve onunla amel eden ehli getirilir. Bakara ve ali İmran sureleri öne çıkarak onun savunmasını yaparlar.” (Müslim, Müsâfirîn 253, Riyazus salihin H no= 994)
• “Kur’an ya lehinde ya da aleyhinde şahittir.”
• “şüphesiz Allah (c.c) bu kitapla nice toplulukları yüceltir nicelerini de alçaltır.” (Müslim, Müsâfirîn 269, Müslim, Riyazus salihin H no= 998)
Bu vb nice mesajlarla çocuklarımızın hafıza ve yüreklerini besleyelim ki, Kur'anı sadece kuru kuru okumakla kalmayıp; onu yaşama, başkalarına da öğretip yaşatmak için ne gerekiyorsa yapsınlar. Akifin şu beyitleri de bu konuda güzel mesajlar içeriyor:
Ya açar Nazm-ı Celil’in, bakarız yaprağına
Yahud üfler geçeriz bir ölünün toprağına
İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne mezarlıkta okunmak, ne de fal bakmak için
Şu paragrafı tekrarlayarak bitirelim.
Evimiz yıkılsa, sermayemiz sıfırlansa, arabamız kaza yapıp hurdaya çıksa kendimize yenilerini edinebiliriz. Ama çocuğumuz yoldan saparak tinerci, kapkaççı olsa veya şirke fıska bulaşsa onum geri dönüşü yok. “Atsan atılamaz satsan satılmaz” misali…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi