Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Türk Telekom!..

Türk Telekom!..

Geçen gün telefoncu bir arkadaş Türk Telekom’la yaşadığı sorunları anlattı.. Geçen günlerde Süleyman Yaşar da bu konuda bir şeyler yazdı.. Açık açık “Devlet yeni bir Telekom kurmalı” diye yazdı.
Hayırdır ne oluyor böyle?..
Telekom dünyasında teknik olarak heyecan verici gelişmeler yaşanırken sektörde ciddi bir sıkıntı yaşanıyor..
Bana kalırsa Türk Telekom bu eleştirileri ciddiye almalı.. Hem vatandaş, hem de Türk Telekom’la iş yapan esnaf rahatsız..
Türk Telekom bayisi bir işadamına sordum; “Yapılan kampanyalarda bilgilendirme yetersiz kaldı. İl Telekom’la yapılan görüşmeler neticesinde biz Genel Müdürlükten bilgi alıp döneceğiz deniyor. Fakat bilgi maalesef ya gelmiyor ya da yetersiz geliyor. Kampanya tanıtımları yetersiz. Tanıtım broşürleri kampanya bitimine yakın geliyor” diyor. Bir koordinasyon, oryandasyon bozukluğu var anlaşılan.. Görüntülü telefonlar kampanya tanıtımından 2 ay sonra gelmiş.. Gelenlerin de bir kısmı arızalı... Arızaların giderilmesinde sorunlar yaşanmış. Laptop kampanyası başlamış. Fakat yeterli sayıda ürün verilmemiş. İnternet ve Sabit Hat Müşterilerinin problemlerinin çözümlenebilmesi için İl Telekom’a gidildiğinde, İl Telekom müşteriyi kendisi abone yapıp bayiyi mağdur ediyormuş.
Bir başka sorun da şu: Kabinli konuşmalarda bayinin tahsilatı mesela: 10,00 TL görünürken Telekom’da 10,50 TL görünüyormuş. Bu sorun bir türlü çözümlenememiş. Bayi sürekli düşük tahsilat yapıyor ve Türk Telekom’a fazla ödeme yapıyormuş. Dahası kabin arızalarında Telekom’dan gerekli destek verilmiyormuş.
“Gölge Müşteri Denetlemesi”nde keyfi değerlendirmeler yapılıyormuş, tutarsızlıklar ve keyfilikler sözkonusu imiş..
Türk Telekom, masabaşı kararlarla sürekli hedefleri yükseltip, “bayiyi zor durumda bırakıyor” deniyor. Ayrıca bayilere baskı yapılıyormuş. Kaldı ki, sabit hat ve internet aylık hedefleri ayın 20’sinde netlik kazanıyormuş. O tarihten sonra da hedefi tutturmak zor oluyormuş.
“TT Devletin yönetiminde iken ayın ilk haftası prim faturası kesilir ve paralar hesaba yatardı. Özelleştikten sonra ayın sonuna doğru ancak yatıyor” diyor bir TT bayisi. Hedefler tutturulamayınca normal tahsilat primlerinin de bir kısmı da kesiliyormuş.
Bu arada iddiaya göre yüzlerce bayilik iptal edilmiş. Her bir bayide en az 3 kişi çalışıyor olsa, yüzlerce kişi bu işten mağdur olur. Sadece 1 hafta önceden telefonla iptal konusunda bilgilendiriliyorlar ve esnaf ortada kalıyor..
Bayi “hesaplama mantığı” ile ilgili bilgi istiyor, hiçbir şekilde cevap alamıyormuş. Ayın yarısında hedef bildiriliyor, hedefe ulaşamayınca da cezalandırılıyor, kârı da gidiyor bayinin.
Yani bir dokun bin ah işit!.
Eğer bu iddialar doğru ise, sadece Türk Telekom esnafa haksızlık etmekle kalmıyor, aynı zamanda bindiği dalı da kesiyor demektir. Yani kendine zarar veriyor..
Bu iddia sahiplerini tanıyorum. İyi, dürüst insanlar. Yani genel bir olumsuzluk havasını pompalamak isteyen insanlar değil..
Kuşkusuz her şey olumsuz değil.. Türk Telekom’un önemli çalışmalar yaptığını da biliyoruz.. Ama bunlar da önemli.. Çözülemeyecek sorunlar değil bunlar. Ama nedense çözülmüyor..
Göründüğü kadarı ile TT ne devlet gibi, ne bir özel sektör gibi davranıyor.. İki tarafın da artılarını değerlendirmek yerine, iki tarafın zaafları ağır basıyor sanki..
Sahi şu IP TV meselesi ne oldu?
Aslında TT önemli bir kuruluş, ciddi kadrolara sahip, ama bir türlü kendi bendini aşamadı.. Hatta Türkiye’de gerçekleştireceği projelerle bölge devletlerine örnek olabilir, buradaki çalışmalarını o ülkelerde de modelleyebilir.
Ama önce kendi topraklarında güç olması gerekir..
Belki de bu şikâyetler basına yansımadan, kurumun kendi müşteri ve bayilerinin eleştirilerini dinlemek üzere bir çalışma başlatması gerekir.. Hayali hedefler gösterip kırbaç şaklatarak esnafı şahlandırmak mümkün değil..
Daha hızlı, daha etkin, daha kaliteli bir hizmet hedeflenmeli.. Bazı lakaytlik ve sorumsuzluklar konusunda daha dikkatli olunması gerekir.. TT’nin kendini bir çek etmesi, iç denetime tabi tutması ve sorgulaması gerek..
Basit sorunlar, şikâyet konuları süreklilik arz etmeye başlayınca rahatsızlık verici hale gelebiliyor.. Şikayetlerin hemen hemen tümü, halledilemez sorunlar değil, ama neden böyle sürüncemede bırakılıyor, onu da anlamak kolay değil..
Herhalde bu işler kadro yetersizliğinden değil, belki kadro fazlalılığından kaynaklanıyor olabilir. Bürokrasi ve herkesin işi başkasının üzerine yıkma çabası da bu tür sorunlara sebeb olabilir..
Telekom dünyasında başdöndürücü gelişmelerin yaşandığı bir zamanda, TT bu tür kısır tartışmaların içinde kaybolmamalı..
Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi