Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Nabucco nedir?

Nabucco nedir?

NABUCCO, Orta Doğu doğalgazını Avrupa’ya taşıyan boru hattı projesine verilen isimdir. Bakû-Tiflis-Ceyhan hattı, Türkiye’ye Âzerî petrolünü akıtıyor. Nabuko ise, Orta Doğu gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçirecek.
Bakû-Viyana boru hattı 2.841 kilometredir. 1.998 kilometresi Türkiye’den geçiyor. (Bulgaristan 392, Romanya 457, Macaristan 388, Avusturya 46 kilometre+gaz akıtacak ülkelerdeki hatlar). Gürcistan üzerinden Âzerî, sonra Hazar Denizi’ni aşarak Türkmenistan, sonra yan hatlarla Irak gazı nakledilecek. Güneye açılacak yan hatlarla -Ürdün yolu ile- Mısır ve Suriye gazı da alınabilecek. ABD, Rus gazının katılmasını istiyor. Atom bombasından vazgeçtiği takdirde İran gazı da akmaya başlayacak.
2010’da döşenmeye başlanacak hat, 2014’te bitirilecek ve Viyana yolu ile Avrupa’ya gaz dağıtılacak. İleride Yunanistan-İtalya yan hattı da düşünülüyor.
Proje 8 milyar euro’ya mâl olacak. İnşaatın üçte ikisi Türkiye topraklarında gerçekleşeceği için, ekonomimiz her alanda canlılık kazanacak. Türkiye’ye en az 4.5 milyar euro yatırım yapılacak. On binlerce vatandaşımıza iş sahası açılacak. Dünya ekonomi sıralamasında 196 devlet arasında 17. sırada bulunan Türkiye birkaç basamak yükselebilecek (hedef: ilk 10’a girmek).
Enerji ithalâtına yılda 300 milyar doların üzerinde meblağ harcayan Avrupa Birliği, bu proje ile gelişecek. Rus gazının tekelinden ve tehdidinden kurtulacak. Türkiye’nin zaten yerinde olan stratejik konumu ise büsbütün öne çıkacak, vazgeçilemez hâle gelecek. Çağdaş uygarlık düzeyine birkaç puan yaklaşacağız.
Nabucco, Türkiye’nin AB üyeliğini birkaç yıl öne alacak. Tabii başka sahalarda sakarlık yapmaz, dış politikamızı hatasızlaştırabilirsek... Bu proje, Türkiye’den başka Azerbaycan, Türkmenistan gibi Türk devletlerini de zengin ülkeler arasına sokabilecek. Türk âleminin parçalarını birbirine yaklaştırabilecek. Bu arada topraklarımızda ve denizde petrol ve gaz aramaya büyük önem vermemiz gerekiyor.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi