Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

İktisadi Lynch!

İktisadi Lynch!

Sahi “Altın oyununun arkasında kimin parmağı var?”
Mesela dünyanın en büyük petrol devlerinden biri olan ENRON bir anda battı da, ardından 40-50 dolar cıvarında olan petrolün varili bir anda 100 doları aştı. Ardından petrol zengini ülkeler, dünyadan topladıkları trilyonlara ulaşan dolarları dünyanın en büyük fonlarına ve şirketlerine yatırdılar. Ardından o şirketlerle birlikte battılar.
Dün petrolde oynanan oyun şimdi altında tekrarlanmak isteniyor..
Durup dururken Altın borsası spekülatörü Cristopher Wood'un 'fiyatlar gelecek yıla kadar 4 kat artacak' açıklaması ile düğmeye basıldı.. Bir anda dolar değer kazanmaya, borsa ve döviz gerilemeye başladı.. Arkasındaki oyun ortaya çıktı. Bakın işin arkasında hangi şirket var?
Bu arada bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre krizden önce yüklü miktarda altın alan ve bu altınları satamayan Merrill Lynch gibi yatırım fonlarının olduğu belirtildi.
Petrol 147 dolar olduğu dönemde spekülatörlerin altın fiyatının 300 dolara ineceği şeklinde yorumlar yapıldığını hatırlatan para ve altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, spekülasyonların arkasında, Merrill Lynch başta olmak üzere bazı yatırım fonlarının 2008'in başlarında çok yüklü miktarda altın almasının yattığını öne sürdü. Yıldırımtürk'ün verdiği bilgiye göre, yatırım fonlarının planlarını Hindistan ve Türkiye'den yaşanan hurda altın dönüşleri bozdu. Hurda dönüşleri devam edince altın fiyatı 1006 dolardan döndü.
Mesela spekülatörlerin petrolü aniden yükseltip, sonra geri düşürmeleri neden Uluslararası Adalet Divanı ya da BM’nin gündemine gelmiyor?
Bu uluslararası bir nitelikli dolandırıcılık değil mi?
Açık bir mali suç.
Peki o paralar nereye gitti? Sokaktaki insanın cebinden petrol üreten ülkeler ve petrol tröstlerine, onlardan da bu büyük para stoklarının kârlı borsa kağıtlarına.. Makyajlanmış ve yüksek kâr dağıttığı ilan edilen şirketlerin ani batışı ile bu paralar borsada kayboldu. Aslında borsada hiçbir şey kaybolmuyor. Battı / kayboldu dediğimiz değer, birilerinin cebine aktı..
Mali bir illüzyon gerçekleştirildi ve kimse bunun hesabını sormadı..
Önce piyasa vurguncuları bu paraları kasalarına çekti, arkasından dünya derin devleti bu vurguncuların kasalarına el koydu..
ABD son bir iki yılda, daha önce bilim, sanayi ve ticaret yoluyla kazanamadığı kadar parayı vurguncuları vurarak kendi derin hazinesine transfer etti..
Bu vurguncular, borsa yükselirken de kazanıyorlar, düşerken de.. Sonuçta bu işler olurken siz hangi pozisyonda bulunuyorsunuz..
Mesela “A” şirketinin hisseleri yükselirken kasanıza para girmeye devam eder, düşüşünü beklersiniz, düşünce de, pahalıya sattığınız hisseleri geri toplarsınız.
Siz alışa geçince yine yükselir. Bu defa da satarsınız..
Emme-basma tulumba gibi yani.
İşin ilginç yanı, Merrill Lynch gibi şirketler, batmadan birkaç gün önce millete not veriyordu.. Herkesi takip edip not verenler, kendilerini denetlemeyi unutmuşlardı..
158 yıllık Lehman bir gecede finans tarihinin çöpe sepetine atıldı. Lehman Türkiye’de de faaliyetteydi. Yakın zaman önce Türkiye’yi ziyaret eden bir yöneticisi, ‘Batıyor olsak size et ikram etmez, yumurta kırardık’ demişti. Sonunda ne oldu biliyorsunuz..
Aydın Doğan’ın tabela şirketleri ile, kendi ortaklarını nasıl kandırdığı da ortaya çıktı geçen gün.. Borsaya açtığı şirketlerinin içini boşaltarak “vergi cenneti” diye tabir edilen bölgelerdeki kağıt üzerindeki şirketlerine komisyon aktarıyordu..
Yani bu işi artık herkes yapıyor, belli bir ölçeğe ulaşınca.. Bu oyunları ilçe belediyesinden ihale alan yerel müteahhid de yapıyor, ulusal ihalelere giren “Milli İşadamı” da, uluslararası piyasalarda at koşturan Holdingler de. Sonunda kötü işadamı, iyi işadamını piyasadan kovuyor.. Siyasiler de bunların suç ortağı.. Zaman içinde hepsi derinleşiyor, mafialaşıyor, paraya kan bulaşıyor!
Sadece ortaklarını dolandırmış olmuyor, aynı zamanda vergi de kaçırmış oluyorsunuz..
Altın fiyatlarının gelecek yıla kadar 3-4 kat artacağına yönelik haberler, piyasada altının ons fiyatının bir günde 13-14 dolar artmasına yol açtı. Para ve altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatıyla ilgili açıklamanın spekülatif olduğunu söylese de piyasa kâr ve zarara karşı aşırı duyarlılık gösteriyor..
Bu arada bir ara tavan yapan doların şimdilerde ne duruma düştüğünü biliyorsunuz. Yeniden dolar 1400 seviyesinde.. Düşüş süreceğe benziyor..
Peki ne oldu da böyle oldu.. Şu günlerde doların düşmesini gerektirecek çok önemli bir şey olmadı..
Bu gelişmeler gösteriyor ki, uluslararası mali piyasalar giderek daha güvensiz bir hale geliyor.. Yeni bir para birimi, mali denetim ve yargı sistemi kaçınılmaz gözüküyor.
Bu sadece mali piyasalar için değil, özellikle başta gıda olmak üzere, emtia pazarı açısından da bu durum önemli.. Yine petrol, enerji, maden, değerli taşlar altın-gümüş piyasası açısından da bu durum büyük önem taşıyor..
Mesela hiç düşündünüz mü, neden bizim boraksımız işletilmez?. Türkiye, boraksı kendi işleteceğim deyip Batılı şirketlere kapısını kapatınca, hemen boraks sağlıksız, riskli madenler kapsamına alındı.. Daha önce “stratejik maden”di!
Türkiye’yi istedikleri zaman gelişmekte olan ülkeler, istedikleri zaman gelişmiş ülkeler kategorisine sokuyorlar.. Mesela Özal zamanında Milli Gelir hesaplama formülünü değiştirip, bir anda Türkiye’nin Milli Gelirini %30 artırmışlardı..
Türkiye’deki derin devlet, uluslararası derin güçlerin şubesi gibidir..
Bir yandan içerideki bu unsurlarla mücadele ederken, öte yandan uluslararası yağma düzenine, derin yapılara karşı sessiz kalırsak, fazla bir iş yapmış olmayız.
Derin yapının Türkiye ayağının çökertilmesi de elbette uluslararası düzen açısından bir gerileme olacaktır. Ancak bu konuda uzun soluklu, milletlerarası bir mücadeleye ihtiyaç duyulduğunu da görmemiz gerekiyor.
Bu uluslararası derin yapı engellediği için bugün Türkiye’de yeteri kadar petrol üretimi gerçekleştirilemiyor.. Ergenekon bu yapının küçük bir parçası, bu konuda önümüzde daha ince ve uzun bir yol olduğunu unutmayalım.
Ergenekonla mücadele, dünya derin devleti ile mücadelenin yanında buzdağının suyun üstünde kalan kısmından daha fazla bir değer ifade etmediğini de unutmayalım. Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi