Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

...ve YAŞ başladı

...ve YAŞ başladı

Sanırım askeri diktatörlükler dışında hiçbir ülkede askerlerin terfi ve idari kararları toplumun bu kadar ilgi alanında değildir..
Hangi ülkede halk Türkiye’deki kadar Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının adını bilir? Askeri konularla bu kadar ilgilidir?
Bu entelektüel bir ilgi değil, sağlıksız bir durum..
YAŞ’ta alınacak kararlar borsayı neden bu kadar ilgilendirir?
Ama ilgilendiriyor işte.. Askerler her işe karışınca böyle oluyor. Askerlerin ekonomi, siyaset, toplum, eğitim, sosyal hayat, her konuda söyleyecek bir sözü var.. Askerler her konuda konuşabilir, ama siviller ya da siyasiler askerler üzerine konuşunca olay olur..
Temel kararlarda herkes askerlerden gelecek sese kulak kabartır.. Neden?
Askerler herkesi dinler, fişler, insanları ve toplumu yola getirmek için her yola başvurur, ama mahkemelerde askerler hakkında bir dava açılınca yer yerinden oynar!
Neden?
Şemdinli’yi unutmadık..
Darbeci generale soruşturma açan savcının başına gelenleri unutmadık..
Ergenekon sanıklarının GATA’ya sevkleri ile ilgili skandalları unutmadık. O ses kayıtları konusunda bir işlem yapılmadı daha..
Askerler sivilleri yargılarken kimsenin sesi çıkmıyordu, darbeci subayların adli yargıda yargılanması asker ve askerci çevrelerde hemen sorun oldu..
Askerler Batı Çalışma Grubu’nda herkesi dinler ve fişlerken, andıçlar yayınlanırken, brifinglere koşarak gidenler ve seslerini çıkartmayanlar, şimdi seslerini yükseltmeye başladılar.. Neden?..
JİTEM vardı-yoktu derken, nihayet var olduğunu öğrendik.. Peki şimdi ne olacak?
YAŞ sadece birkaç rutin terfi işlemini yapmaktan öte ne yapacak, göreceğiz.
Bakalım namaz kılan ya da eşi başörtülü olduğu için askerden atılan subaylar konusunda gösterdikleri hassasiyeti, Ergenekonculara gösterecekler mi?
YAŞ toplantısı Türkiye için bir milad olabilir.. Terör de biter, ekonomik kriz de, siyasi kriz de.. Yapılacak iş basit, TSK’yı olması gereken yere çekmek.. Bu TSK’yı küçültmez, yüceltir.. Ergenekon biter. İnsan hakları, hukuk devleti ve demokratik talepler önündeki engeller bir anda kalkar..
YAŞ kararlarının yargıya açılması niye bir rejim sorunu olsun? Ya da İç Hizmet Yönetmeliği’ni değiştirmek, EMASYA Kararnamesi’ni iptal etmek?.
Güçlü bir denetim mekanizması, insan kaynakları ve teknik imkanların kamu yararına daha etkin kullanımının sağlanmasının kime ne zararı var?.
“Haddinden fazla şiddet ve yetki, gayedeki hikmeti yok eder.”
TSK’yı kontrol altına alın, gerisi düzelir.. Muhalefet de yola gelir, yargı da.. Yani hukuk dışı yollar tıkanır.. TSK’nın toplumun inanç, kültür değerleri ile sorunlu olmaması gerek.. Dini ve dindarı tehdit algılamasından vazgeçmeli birileri.. Din “irtica”, dindar “mürteci” şeklinde yaftalanmamalı. TSK bu çevrelerin hâmisiymiş gibi bir görüntü verilmemeli..
Herkesin neye inandığı ve nasıl düşündüğünün TSK’nın sorunu olmaması gerek..
Başbuğ, entelektüel duruşunu YAŞ’ta göstermeli.. Sırtını halkına dayamalı..
Başbuğ eğer bu YAŞ’ta bir milad anlamına gelecek tarihi bir süreci başlatmak istiyorsa, gün bugündür.. Bu şansını iyi kullanamazsa, emekli olduğu gün unutulup gidecek. Hatta adı Ergenekon tartışmaları gölgesinde sessiz kalması ile ilgili olarak anılacaktır..
GATA’daki skandallar onun döneminde yaşandı.. Ergenekon konusunda TSK gerçeklerin ortaya çıkması noktasında hep isteksiz, sessiz kalmayı tercih etti. Hatta bu olayların TSK’yı yıpratmaya yönelik bir komplo olduğu gibi yorumlar yapıldı..
Oysa gerçekler ortada..
Her red ve inkara karşı, her seferinde yeni ve daha dehşet verici belgeler kondu ortaya..
Ben anlayamıyorum; bu kadar sıkı bir disiplin olduğu söylenilen bir kurumda bu kadar yolsuzluk, silah kaçağı, gayri ahlaki ilişkiler ve uyuşturucu oluyor. Anlayamadım. Neden bunlardan hesap sorulamıyor?
Teğmenler generallerine suikast planı yapıyorlar, olayı TSK kendisi ortaya çıkartmıyor. Sefertası ile evinden yemek getiren bir generalin yönettiği bir ordudan söz ediyoruz.. Bu manzara Türkiye’ye yakışmıyor. “Karargah Evleri” skandalına bir açıklık getirilemedi hâlâ..
Sahi o kadar tank mermisini niye aldınız?
Karargah/kışla, orduevi ve lojman arasında gidip gelen insanların gayri hukuki işlerini tesbit etmek bu kadar zor muydu? Orduevinde darbe toplantıları yapıldığı iddiaları var, ortaya dökülen ses kayıtlarında iktidara yönelik tehditler ve küfürler ediliyor. Kozmik belgeler, Sauna Çetesi’nin masör kızlarının çekmecelerinden çıkıyor, kimsenin bunları üzerine alındığı yok.. Terör kamplarını BBG evine benzeten paşaların kendi mekanları BBG evine dönmüş meğer.. Birileri bunları kim sızdırdı onu arıyor, bu güvenlik açığını, hukuk dışı işlerin arkasındaki kişileri ve örgütlerin üzerine gidilmiyor. Olayda adı geçen, beyanları bulunan kişilere dokunulamıyor. Bakarsınız emekli etmek şöyle dursun, terfi de ettirilirler..
Kahramanyol olayını biliyoruz. Trabzon, Kayseri, Diyarbakır’da yaşananları da biliyoruz.. Sanıkları terfi ettiren, ödüllendiren bir düzenden söz ediyoruz. Bunlar milletin gözü önünde oluyor..
Ve şimdi biz YAŞ’tan bu skandalı sonlandırmasını bekliyoruz..
Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi