Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Başbakan'ın Amerika ziyareti

Başbakan'ın Amerika ziyareti

Amerika ziyareti

Başbakan Tayyip Erdoğan ve dış işleri bakanı Prof. Ahmet Davutoğlu, yurd içi ve dışı dikkat çekici temaslarda bulundular. Şimdi Amerika’ya gidiyorlar. Washington’da bir çok konu, daha aydınlık duruma gelecek.
Bütün bu çeşit temaslardan çıkan sonuç, Sayın Başbakan’ın açılım projeleri üzerindeki kararlılığıdır. Açılımları, milletlerarası alana da taşıdı. Açılım, reform kavramının bir çeşidi olarak kullanılıyor, tarihe Erdoğan Reformları şeklinde geçecektir. Reformlar, kararlılıkla yapılır. Başka türlüsü akıym kalır. Her reformun karşıtları olur. Karşıtsız reform yoktur. Zira statuko direnir. Bu dirence rağmen Sayın Erdoğan, mümkün mertebe -başta tabiatiyle muhalefet partileri- kuruluşları, kurumları, belirgin kişileri iştirak ettirmek, onlara biz de varız! dedirtmek istiyor. Günümüzde reformlar böyle yapılıyor. Aceleye getirilen tepeden inme reformlar dönemi sona erdi.
Reformlar, ABD ve AB yanımıza alarak yapılır. Yahut şöyle diyeyim: Bu suretle daha kolay yapılır. Zaten tarihimizin son 220 yıllık döneminde bu husus geçerli olmuştur.
Başbakan, ayni zamanda evrensel ekonomik krizi az zararla yaşayan devletlerden biri durumundaki Türkiye’yi temsil ediyor. Bu sıfatla da Amerika’ya gidecek. Ecevit dönemindeki korkunç çöküş, bu krizde asla görülmedi. Ecevit döneminde IMF vardı, bu krizde IMF bile yok. Amerika, Saddam’a gösterdiği yakınlık dolayısıyle Ecevit’i mimlemişti. IMF’yi de Amerika yönetir. Neyse Washington, bir sadrâzam torunu olan çok değerli bir elemanını göndermek lutfunda bulundu da, büsbütün batmaktan kurtulduk. Ama Ecevit’in Türkiye 1.’si partisi, 2002 seçimlerinde ancak yüzde 1 oy alabildi.
Şu anda yaşadığımız kriz, Türkiye’nin krizi değil. Birleşik Amerika’da bankaların batması ile başlayan evrensel bir kriz. Neyse dün, ABD Merkez Bankası başkanı Bernanke (1930’dan bu yana görülen en büyük ekonomik buhranın durgunluk döneminin sona erdiğini) müjdeledi.
Sayın Erdoğan, Washington’dan başarı ile dönecek deneyimi kazanmış bir devlet adamıdır. Attığı her adım yalnız Türkiye’de değil, dünyanın pek çok ülkesinde ilgiyle izleniyor.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi