Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İş arıyorum

İş arıyorum

26 yaşında görme özürlü biriyim. İki tane çocuğum var... Bu güne kadar çeşitli işler yaptım ve çocuklarımın ihtiyaçlarını karşımaya çalıştım. Şu dönem işsizim ve özür durumumdan dolayı da iş bulamıyorum. Özürlüsünüz yapacağınız iş sınırlı ve siz bu kapsamda iş bulmaya çalışıyorsunuz... Bu gerçekten zor bir durum. Allah bana iyi bir eş verdi ve eşim her konuda destek veriyor, zorlukları birlikte aşmaya çalışıyoruz. Ama gerçekten zor günler geçiriyorum. Şu günlerde ekonomik sorunlarım iyice arttı çocuklarıma yardımcı olamıyorum. İş arama girişimlerimi sürdürmek ve onların ekmek paralarını kazanmak istiyorum. Bu konuda bana neler tavsiye edersiniz? Özürlülere yönelik iş alanları yok mu? Bizler buralarda iş imkanları bulamaz mıyız? S. R

Haklarınızı araştırın

Son yıllarda özürlülerle ilgili epey gelişmeler oldu. Yol ücreti, bakım ücreti, özürlü maaşı bu gelişmeler arasında sayılabilir. Sanırım bu kapsamda bazı işyerlerinin ve devlet dairelerinin de özürlüler için ayırdığı bir kontenjan var. Bunun için önce haklarınızı araştırın ve bu haklar dahilinde arayışlarınızı sürdürün... Fakat bunun için bir meslek edinmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Sizin de ifade ettiğiniz gibi iş alanları kısıtlı ve buralarda da belli bir meslekte olgunlaşmış kimseler tercih edilebilir. Siz de yapabileceğiniz bir işte kendinizi yetiştirin ve daha sonra arayışlarınızı buna göre sürdürün. Bunun için öncelikle, ne yapmak istediğinize karar verin ve seçtiğiniz bir meslekte kendinizi geliştirin. Daha sonra iş bulabilmek için bazı firmalara, belediyelere, özel şirketlere başvuruda bulunun... Umarım bu çalışmalarınız neticesinde bir gün istediğiniz işi de bulabilirsiniz. Özürlü olarak yaşamanın zorluklarını sizler kadar hissedemesek te bir noktaya kadar anlayabiliriz. Elbette çeşitli zorluklarınız vardır ama yinede bu imkanlarınız dahilinde çocuklarınız için çalışıp ekmek parası kazanmak istemeniz kendinize olan güveninizi ve dik duruşunuzu gösteriyor. Size destek veren bir eşinizin olması da büyük bir şans... Sahip olduğunuz imkanlar doğrultusunda mücadelenizi sürdürünüz, bu mücadeleniz sonucunda istediğiniz iş imkanına da ulaşabileceğinize inanıyorum.

Bu kadarı da fazla
10 yaşında bir yeğenim var... O kadar arsız ki, inanın onu gördükçe hayretlerimi gizleyemiyor ve bunu ablama da ifade ederek öz eleştiride bulunuyorum. Ablam kendisi memur olarak çalışıyor ve yeğenim bakıcılarla büyüdü. Ama inanın ne görse istiyor, aşırı yemek yiyor ve kimin elinde bir şey görse sahip olmak istiyor. Son günlerde kırtasiyeden uygun fiyata aldığı kalemleri iki katına satmaya çalışıyor. Bunu yaparken de zorluyor, ısrar ediyor ve kendince ticaret yaptığını düşünüyor. Dersleri pek iyi değil ablam, " okumasa da, bir meslek edinebilir diyerek ona yüz veriyor, pek üstüne gitmiyor... Annem eğitimli biri olmasa da iyi insandı ve bizlere çok şey öğretti. Ama şimdiki anneler eğitim adı altında çocuklarına zarar dahi verebiliyorlar. Ben yeğenimi seviyorum ama ablamın yaklaşımını beğenmiyorum ve yeğenime nasıl yardımcı olabileceğim konusunda tereddütler yaşıyorum... Bu konuda bana neler tavsiye edersiniz?

Doğru modeller önemli

Çocuklar kişilik gelişimlerini tamamlarken ve davranışlarını kazanırken aile içinde ya da çevrede sevdikleri kişileri örnek alırlar. Bunu oyunlarında ve arkadaşlarıyla ilişkilerinde de yansıtarak bir yerde erişkin rolleri yaparlar. Bunun için çocuğun rol modelleri olarak gördüğü kişiler, kendi ilişkilerinde de çocuğa doğru davranış modelini göstermelidirler. Yani çocuklarımızın nasıl davranmasını istiyorsak bizde bu doğru modeli kendi ilişkilerimizde onlara göstermeliyiz.

İfadelerinizden anladığıma göre yeğeninizin sürekli başkalarının eşyalarını istemesi sizi rahatsız ediyor. Öncelikle çocuğun niçin istediğini neden böyle bir davranışta bulunduğunu anlamaya ve sorunun temeline inmeye çalışın. Gerçekten verdiğiniz harçlık yetmiyor da o yüzden mi istiyor, yoksa ilgi çekmek mi istiyor, aile bireyleri arasında örnek aldığı birisi mi var, ya da bu davranış aile içinde desteklenmiş ve çocuk da aileden ödül koparmak için bu davranışını sürdürüyor mu? Öncelikle bunu anlamanız gerekiyor. Sorunun nedenini anladıktan sonra çözüme gitmeniz daha kolay olacaktır. Eğer harçlığı yetmiyorsa harçlığını arttırabilirsiniz, çocuğun bu davranışı desteklenmişse bu konuda desteğinizi çekebilirsiniz... Ayrıca çocuğa sosyal alanlara teşvik edebilir burada kendini ifade etmesine yardımcı olabilirsiniz. Bir de anne mümkün olduğunca ona vakit ayırmaya çalışsın ve onun bu davranışını desteklemesin. Anneyle konuşarak çocukla kurduğu ilişkileri yönlendirebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi