Feyzullah Birışık

Feyzullah Birışık

Altı Çizildi…

Altı Çizildi…

Bir okuyucu ve kitap yazarı olarak sevdiğim ve sevmediğim yazarların okuduğu kitapları ve o kitapta altını çizdiği cümleleri çok merak ederim… Herhangi bir kitap- dergi ve köşe yazarı ya da iyi bir kitap okuru arkadaşımın evine gittiğimde kütüphanesinin yanına oturur kitapları incelerim. Özellikle de altı çizilmiş sözleri daha dikkatli okumaya çalışırım…



Kitap yazarının vermek istediği asıl mesajı, bir kitap yazarı ya da iyi bir kitap okuyucusu kitap içinde saklandığı sayfadan kolaylıkla bulabilir… Altı çizilen her yazı kabul görmeyebilir… Bazen kitap okuru kesinlikle katılmadığı sözlerin de altını çizebilir…



Kitap okurken çok önem verdiğim sözlerin altını mutlaka çizerim… Ve sayfanın hemen kenarına bazen ‘Mükemmel- çok güzel-çok önemli-‘gibi notlar düşerim… Bu notları tüm okuyucularımla paylaşmayı arzu ediyordum yıllardır… Dün ‘habervaktim’ editörü Sayın Yener beyle konuştum ve her salı günü altını çizdiğim sözleri siz okuyucularımla paylaşmak istediğimi söyledim… Allah razı olsun uygun gördü ve değer verdiğim sözleri sizlerle paylaşmama vesile olmuş oldu… Kendisine çok teşekkür ediyorum.



Böylelikle haftanın iki günü; Salı-Cuma sizlerle olacağım inşaallah…



Şimdi sizleri ‘ Altı çiziler’ sözlerle baş başa bırakıyorum…



İbn-i Kayyım El Cevziyye’nin ‘Kaza ve Kader’ isimli kitabından;



1- Sünnetin ne yerini dolduracak ne de karşısına çıkacak bir güç yoktur.(83)

2- Allah’ın kula yaptığı şudur; Öncelikle kula bir fiili yapma gücü verir. Sonra irade verir sonra o fiili kula sevdirir. Sonra da yapıp yapmama konusunda özgür bırakıp ona tercih verir…(162)

3- Seleften bazıları şöyle demiştir: Allah’a yemin olsun ki ben işimin kendi elimde olmasını ve bana bırakılmasını istemiyorum. İşimin Allah’ın elinde olması benim elimde olmasından daha iyidir. (206)

4- Eğer kulunu sevmezse ona sevmediği şeyler konuşturur sonra da bunlardan dolayı onu cezalandırır. Evet, iyiyi de kötüyü de konuşturan odur. Birisinin dilinden sevdiği şeyleri diğerinin dilinden sevmediği şeyleri icra eder.(169)

5- İbnu Ömer (r.a) Şöyle demiştir; ‘ Her şey kader iledir. Parmağını yanağına koyman bile kader iledir.’(104)

,,,



1- Hz Ömer’in (r.a) vefatından sonra onun hanımıyla evlenen Osman b. Ebi As, niçin evlendiğini şöyle ifade eder; Sırf Hz.Ömerin hanımından onun gece ibadetini bana anlatması için evlendim. (15)

2- Hz. Ömer az uyudu. Ailesi kendisine niçin böyle yaptığını sorunca; gündüzü ihmal edersem kul hakkını, gece ibadetini ihmal edersem Rabbimin hukukunu zayi etmiş olurum cevabını vermiştir. (15)

3- Hasan el Benna’ya şehid edilmeden(İnşallah şehiddir.) kısa bir süre önce bir arkadaşı; Üstadım! Biraz istirahat etseniz olmaz mı? Deyince, üstad şu cevabı vermiştir; Aziz kardeşim! Öldükten sonra hem uyur, hem istirahat ederim.(16)

4- İzzeddin Kassam İngilizler Filistini işgal ettikleri için cihada çıkmadığından ötürü öğrencilerine ‘ cihad ayetlerini’ okutmaktan hayâ ediyordu… 1936 yılında İngilizlere karşı cihad ederken şehid düştü.(İnşallah şehiddir.)… (35)

5- Hasan El- Benna ‘’ Keşke şu davayı annelerin karnındaki ceninlere de ulaştırabilseydim.’ (35)



Yrd. Doç. Dr. Abdulcelil Candan’ın ‘Ömür boyu davet ‘isimli kitabından… (İhsan yayınları)



Şimdilik okumuş olduğum iki kitaptan bazı notları paylaşmış oldum sizlerle… Bu iki kitaptan altı çizililer sadece bunlarla sınırlı değil. Her Salı günü, farklı kitaplardan farklı sözlerle buluşmak üzere Allah’a emanet olun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Feyzullah Birışık Arşivi