Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Gizli ilme ulaşabilir miyim?

Gizli ilme ulaşabilir miyim?

20 yaşında bir gencim. Altı yıl Kur'an kursunda okudum hatta hafız oldum, temel dini kitapları su gibi yuttum. Şimdi bir işyerinde satış elemanı olarak çalışıyorum. Burada da fırsat buldukça kitap okuyor ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Benim sorum biraz farklı olacak ama yardımcı olursanız memnun kalacağım. Okuduğum kitapları hemen anlamak ve üzerinde derin düşünme becerisi kazanmak istiyorum. Bu konuda manevi olarak bir ilme yani gizli ilimler hazinesine ulaşabilir miyim? Ya da bu konuda neler yapabilirim? Mesela rüyalarımda da bilgi edinmek ya da okuduğum bir şeyi hemen ezberlemek istiyorum. Derin bilgiye ve hikmet sahibi olmaya hevesyilim acaba böyle bir ilme ve yeterliliğe ulaşabilir miyim?

F K

İlmin yolu emekten geçer

Açıkçası sorduğunuz soru beni hayretler içinde bıraktı. Hiç emek vermeden, yorulmadan, çaba sarf etmeden, gayret göstermeden ilim yolculuğu olur mu? Böyle bir şey varsa da ben bilmiyorum, üzerinde hiç düşünmedim de. Biliyorsunuz, ilmi direk Yaratıcı'dan vahiy şeklinde alanlar sadece Peygamberlerdir. Biz insanlar, öğrenmek istediğimiz her şey için belli bir çaba ve emek sarf ederiz. Bu çaba bizim değerimizi büyütür ve ilmi derinliğimizi arttırır. O yüzden alimler övülmüştür ve onlara özel bir değer atfedilmiştir. Bizler dünya hayatında bir imtihan içinde yaşarız. Burada yaptığımız iyi şeylerin mükafatına ulaşabilmek için ilimle ibadetle, iyilik ve hayır işleriyle meşgul olmayı isteriz. Burada sarf ettiğimiz çabaların bize mükafat olarak döneceğine inanırız....

Size, içinizdeki ilim aşkını bir eğitim kurumuna ya da ders halkasına katılarak faydalı hale getirmenizi, bizzat kendi çabalarınızla ilim elde etmenizi tavsiye ederim. Burada istediğiniz bir dalda eğitim alabilir ve kendinizi geliştirebilir bunu da arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Ama mutlaka emek vermeniz, vakit ayırmanız ve öğrendiğiniz her şeyi ciddiye almanız gerekir. Gizli ilimler varmıdır ya da nasıl bir şeydir bütün bunları İslami olarak yeterli bilgi ve donanımlara sahip olan hocalarımıza sorabilir ve onların vereceği cevabı dikkate alabilirsin. Ama benim bilgim ve inancım, ilmin emekle, azimle ve sabırla elde edileceği yönündedir. Siz de bu üç değerli unsura sahipseniz yukarıda da bahsettiğim gibi hayatınızı ilme adayabilirsiniz.

Renkli bir hayatım var

30 yaşında bir bayanım. Resim yapmayı çok seviyorum üniversitede de bu bölümü seçmiştim ama başörtülü okuyamadığım için ikinci sınıftan ayrıldım. Şimdi iki çocuğum var, ve bu yeteneğimi evde kullanıyorum. Hiç yorulmadan sıkılmadan manzara resimleri yapıyorum. Ayrıca çok renkli bir hayatım var ve evin eşyalarını cıvıl cıvıl renklerden seçiyorum. Biraz renkli biriyim sırf bu yüzden çevremden çeşitli eleştiriler alıyorum. Gün içinde, oturduğum odanın duvarlarını sık sık boyuyorum ve buraya mevsimlik resimler çiziyorum. Perdelerimden duvarlara astığım tablolara kadar her şeyin renkli ve gözalıcı olmasını istiyorum. Aslında bu beni biraz da rahatlatıyor, terapi gibi oluyor. Yani evi değiştirmek, farklı renkler seçmek ve renklerle meşgul olmak beni çok mutlu ediyor. Bu şekilde dinlendiğimi ve depresyonumu iyileştirdiğimi düşünüyorum. Ama bu tür şeylere bu kadar vakit ayırmam acaba doğru mu? K Ş

Çalışmalarınızı geliştirebilirsiniz?

Yaşadığımız hayat şartları bizi ne kadar da yoruyor değil mi? Buna bağlı olarak yoğun iş temposu ve şehrin gürültüsünden bunalan bir çok insan boş zamanlarını sanatsal faaliyetlerle geçirmeyi tercih ediyor. Bu kapsamda, resim, müzik, şiir hikaye ve eski el sanatları önemli bir işlev görüyor. İfadenizden anladığıma göre resme yatkınlığınız var ve eğitim hayatınıza devam edemediğiniz için de bu yeteneğinizi evinizde değerlendiriyorsunuz. Tabiî ki bu takdir edilecek bir uğraş. Sanırım resim yeteneğinizi, bulunduğunuz mekanın düzeninde ve giysilerinizin renk uyumunda da kullanıyorsunuz. Sizin de belirttiğiniz gibi fazla abartılı olmamak şartıyla düzenli olmak bulunduğumuz mekanın bize huzur vermesi açısından önemli. Fakat bu konuda fazla abartıya da kaçmamak lazım diye düşünüyorum. Sanatsal faaliyetlerle meşgul olmanız ve bu tür çalışmalara vakit ayırmanız güzel bir şey. Ancak, bu çalışmalarınızı çocuklarınıza, ailenize ve kendinize ayırdığınız vaktin dışında yapmanız daha uygun olur. Bu konuda eşit bir dağılım yaparak, ibadetlerinizi aksatmamaya, aile bireyleriyle yeterince vakit geçirmeye ve İslami ilimler konusunda kendinizi geliştirmeye çalışabilirsiniz. Bütün bunlardan arta kalan vaktinizi de resim çalışmalarına ayırabilir ve bu çalışmaya çocukları da dahil edebilirsiniz. Ayrıca çalışmalarınızı bir konu üzerine oturtarak sergi açabilir vermek istediğiniz mesajınızı yaptığınız ürünler aracılığıyla verebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi