Feyzullah Birışık

Feyzullah Birışık

Gözünü Seveyim Gazali…

Gözünü Seveyim Gazali…

1- Peygamber Allah’tan aldığını iletir, tebliğ eder ve rabbin muradını ve maksadını açıklar. (34)

2- Burada mühim olan sadece onun konuştuklarını öğrenmemiz değildir. Mühim olan nasıl konuşmuş, nezaman konuşmuş ve kime konuşmuş? Bunu anlamaktır. İşte bu durum ve ortamları anlamak sünneti doğru anlamada büyük yardım sağlayacaktır. (35)

3- Kur’anın anlaşılması ancak sünnetin tanınmasıyla tamamlanır, sünneti anlamak ta ancak Allah resulünün hangi sebep ve hikmetle o hadisi söylediğini anlamakla meydana gelir.(37)

4- ‘size ölü ve kan haram kılınmıştır…’ ayeti sünnet tarafından açıklanarak bu haramların içinden iki şeyin mübah ve haram olduğunu bildirerek şu hükmü koymuştur; Bize iki ölü ve iki kan helal kılınmıştır. Onlar da balık- çekirge- karaciğer ve dalaktır.(39)

5- Sünnet, haktır; Allah resulü (a.s) bir şeyi emrettiğinde ya da bir şeyden sakındırdığında bu hususta ona itaat etmek vacip olduğuna, O’na itaatin Allah’a itaat sayıldığına bu hususta ona itaat etmek vacip olduğuna O’na itaatin Allah’a itaat sayıldığına göre hiçbir inanan için Allah resulünün hüküm verdiği bir şeyde nefsi için başka hükümler araması ve aramaya kalkması asla caiz değildir.(42)

6- Müslümanlar Kur’andan sonra ikinci kaynak olma özelliği itibariyle sünnete uymada ittifak ve birlik halindedirler.(42)

7- Ancak ne yazık ki İslamı tanımada nasibi olmayan sakat ve kusurlu görüş sahibi insanlar ahmakça sünnete saldırarak onu ya toptan ya da ayrı ayrı ret ve inkâra yöneliyorlar. Kendisine söylenen hadisi hemen inkâra kalkışıyor bu hususta dayanağı da yok ancak onu ya hiç görmemiş ya da hadisi anlayamadığı için bu davranışta bulunuyor. Kur’an her şeyi içeriyor iddiasıyla bütün sünneti ret etmek son derece tehlikeli bir bid’attir. Çünkü yüce rab resulüne açıklamak ve izah etmek için ameli sünnetler koyma alanı bırakmıştır.(43)

8- Ben çok zaman sünneti inkâr edenleri takip edip araştırdım. Çoğunun ilmi bir saygınlığa sahip olmadığını gördüm.(43)

9- Sünnet genellikle açıklayıcı olarak gelmesine rağmen birçok yeni hükümler de içerir.(45)

10- Allah resulünün söylediği şeyler vahiydir ve rab hazretlerinden almıştır. O sözlerde aykırılık, çatışma ve birbirine zıt beyan ve açıklamalar yoktur.(51)


• Muhammed Gazali ‘nin ‘Bid’at… İslama yabancılaşma.’ İsimli kitaptan alıntıdır. Fersat yayınları.
• Not: Her Salı günü okuduğum kitaplardan altını çizdiğim yazıları okuyucularımla paylaşıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Feyzullah Birışık Arşivi