Pazar nostaljisi...

Pazar nostaljisi...

Ankara’dan Seçkin Akdoğan, takımlarımızın forma renklerini merak etmiş..
Selam-kelâm faslından sonra, “Sami abi, sen sözüne inandığımız bir spor yazarı büyüğümüzsün.. Forma renklerini de en iyi sen bilirsin” deyip, bir de iltifatta bulunmuş ki, koltuklarımız ister istemez kabardı..
Seçkin kardeşim haklı.. Futbol takımlarımızın renkleri her zaman merak konusu olmuştur.. Aslında, sizlerden bu yönde bolca mesajlar gelir, “Kulüplerimiz forma renklerini neye istinaden almışlar” diye!.. Bu bilgilerin sağlamlık derecesini nedir, ne değildir, %100 emin olmamakla birlikte, biz de neticede bunları bazı kaynaklardan alıntılıyoruz.. Bunu da belirtmiş olalım..
Ve önce Fenerbahçe kulübüyle başlayalım!.
Fener’in renklerinin anlamı “asalet ve gıpta”ymış.. Fenerbahçe’nin tüzüğünde, Lacivert rengin, asaleti, Sarı rengin ise Fenerbahçe’ye duyulan gıptanın ifadesi olduğu belirtilmiş..
Gelelim Galatasaray’a!.
Rivayet odur ki, Galatasaray, Sarı-Kırmızı renkleri, “Gül Baba” efsanesinden almış.. Efsaneye göre Osmanlı Padişahı Sultan 2’inci Beyazıd, o vakitler yeşillikler içinde olan “Aziz istanbul”da gezintiye çıktığında, fevkalâde güzel bir gül bahçesi görmüş!.. Gülleri yetiştiren kişiyi merak etmiş ve tanışmış!.. Gül Baba isimli kişi de padişaha Sarı ve Kırmızı renkli 2 gül vermiş, ardından da gülleri yetiştirdiği bahçesine okul yapılmasını istemiş!.. Galatasaray Lisesi olarak bildiğimiz okul, neden sonra işte bu bahçeye yapılmış.. Galatasaray, 1908 yılında Sarı-Kırmızı renkleri almış ve işgal zamanı İngiliz Savaş Gemisi Bahran’ın personeliyle yapılan maça ilk defa Sarı-Kırmızılı renklerle çıkmış..
Beşiktaş’ın renklerine gelince;
Türkiye’nin en eski kulübü 1903 doğumlu Beşiktaş’ın ilk renkleri Kırmızı-Beyaz.. Balkan Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin mağlup çıkıp, ülkede büyük üzüntü meydana gelmesi sonrasında, bu savaşta verilen kayıpların hatırasına formasındaki Kırmızıyı “Siyaha” çevirerek, renklerini Siyah-Beyaz yapmış Beşiktaş!..
Ya Trabzonspor?..
İlk kurulduğu günlerde renklerinin belirlenmesi için geceli-gündüzlü toplantılar yapılmış Trabzon’da ve Karadeniz’in alamet-i farikası “hamsi” balığı, renklerin belirlenmesine sebep olmuş.. Hamsinin “Gümüş mavisi” ile gözlerindeki Bordo renk, Trabzonspor’un kulüp renkleri olarak belirlenmiş..
Bakalım Rizespor renklerini nasıl almış?..
Kulüp, Kurtuluş Savaşı adımının atıldığı 19 Mayıs 1919 yılının 34. yıldönümü olan 19 Mayıs 1953 tarihinde kurulmuş..
Rizeliler, kulübün ilk renkleri olarak Sarı ve Yeşil’i benimsemişler.. Sarı, o vakitler Rize’de bolca yetişen limonu, Yeşil ise, halen Rize’nin sembolü olan çayı temsil etmiş..
1968 yılında tüzük tadilatıyla profesyonelliğe geçerek, Mavi-Yeşil renkler kulüp renkleri olarak kabul edilmiş..
Gençlerbirliği, Kırmızı-Siyah renklerini, Ankara bozkırının narin çiçeği “Gelincik”ten almış..
Gaziantepspor’un renkleri olan kırmızıyla siyahın tarihçe-i hayatları da şöyle.. Kırmızı, Kurtuluş Savaşı’nda Fransızlar ve Ermeniler tarafından katledilen 6314 kişi sebebiyle, Siyah ise o kara günleri hatırlattığı için alınmış..
Karpuzuyla ünlü Diyarbakır, rengini, karpuzun iç ve dış renklerinden almış..
Bursa, Yeşil-Beyaz olan renklerini Uludağ’ın bembeyaz karı ile Bursa Ovası’nın yeşilinden almış..
Antalya ise Kırmızı-Beyaz olan renklerini Türk Bayrağından almış..
Netice-i kelâm, burada ismini zikredemediğimiz daha pekçok takımımız var!.. Ancak o takımların kulüp renklerini nasıl aldıklarına dair bilgimiz olmadığından, yazamadık..
Bilgimiz olduğu vakit onları da sizlerle paylaşırız..
¥
TAZİYE.. Değerli dostum Ali Yenel’in babası Ahmet Yenel’in vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum.. Merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ediyorum..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi