Rahim Er

Rahim Er

Erdoğan’ın Washington ziyareti

Erdoğan’ın Washington ziyareti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, pazar akşamı Washington DC’ye geliyor. Ertesi günü öğle Beyazsaray’da Obama ile yarım saatlik bir görüşmesi olacak. Sonrasında basın toplantıları, think thank kulüplerinde konuşmalar, iş yemekleri ve açılışlar olacak.
Sayın Erdoğan bu arada artık bir dünya markası olan İHA’nın National Press Building’teki stüdyosunun açılışını yapacak. İHA burada teknik ekipman ve tecrübeli kadrosuyla rakipsiz bir Türk haber ajansı konumunda.
Dün öğle sefarette ABD Büyükelçimiz Nabi Şensoy ile beraberdik. Ziyaret öncesi son durumları değerlendirdik. Büyükelçi Şensoy, mesleğin zirvesinde bir isim. Çok sağlıklı teşhisleri var. Hem Türkiye’yi ve hem de Amerika’yı iyi tanıyor.
Sefaret, Şensoy’un kaptanlığında harıl harıl bu ziyarete hazırlanmakta.
Amerika’daki Türkler, Türkiye’nin vardığı güç itibariyle çok sevinçliler.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD başkanı Barack Obama ile görüşme saatinin sarkacağı kanaatindeyiz. Masada bütünüyle dünya gündemi var. İki süper güç dünya meselelerini görüşecek gibi. Ağır gündem, kısa zaman. Sarkmaması muhal. Amerikan yönetimi artık şunu çok iyi anladı ki Amerika Türkiyesiz ne Orta Doğu ve ne de Orta Asya’da bir şey yapamaz.
Bunu Bush bilmiyordu. Zaten biz şu ana kadar G.W. Bush’tan memnun kalmış bir tek Amerikalı görmedik. Her şeyi mahvetti diyorlar. Şimdi ümitler Obama’da. Amerikalıların Obama’ya kredileri sürüyor. Barack Obama da bunun farkında. Fakat bir şeyin daha farkında zaman geçiyor. En büyük derdi, ekonomik kriz.
Başbakan Erdoğan gelmeden Amerika’nın Afganistan’a Türk askeri talebinin gündeme oturması bir tesadüf değildir. Amerikan yönetimi kamuoyu için bunu yaptı. Ziyarette öncelikli maddedir.. Her ne kadar Türkiye gündeminden bir şey yok deniyorsa da o bürokratların, danışmanların tesbiti. Liderlerin Türkiye’nin açılımını konuşmayacakları uzak ihtimaldir. Sayın Obama, Bush’un hatalarının farkında. Bush Türkiye’ye de Orta Doğu’ya da filin züccaciye dükkânına girmesi gibi girmişti. Obama karizması bunu yapmayacaktır.
Erdoğan, asker sözü verir mi? Vermez. Evet ve hayır da demez. Ev sahibini dinleyecek ve hükümette ve TBMM’de görüşeceğiz diyecektir.
Hayırlısı diyeceğini duyar gibiyiz.
Dikkat edilirse buraya başbakanımız bir şey istemeye gelmiyor.
Kapılarda beklenmeyecek.
Paylaşılacak.
Büyük devlet olmak güzel şey.
Çoktandır bu zevki unutmuştuk.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi