Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Biraz hırslıyım

Biraz hırslıyım

2 çocuk annesi bir bayanım. Büyük oğlum bu yıl okula başladı. Okulunu seviyor derslerini düzenli yapıyor. Ama çocuğun bu gayretleri benim için yeterli gelmiyor. Onun sınıfın birincisi olmasını istiyorum. Bunda biraz da öğretmenin ihmalinin olduğunu düşünüyorum. Çocuğu arka sıralara oturtuyor ve onunla yeterince ilgilenmiyor. Ben kendim okuyamadım ama çocuğumun okuması için elimden geleni yapmak istiyorum. Ama korkularım var. Ne kadar çalışsa da, çocuk sınıfta ilk beşe giremiyor ve bu problem uykularımı kaçırıyor. Ona daha fazla çalışabilmesi için nasıl bir telkin verebilirim?

N. E

Kanaat etmek önemlidir

Efendimiz, "Ademoğlu yaşlandıkça iki şey onda gençleşir, bunlardan biri mala karşı hırs, diğeri hayata karşı hırs" der. Hayata tutunmak, faydalı işlerle meşgul olmak sorumluluklarımız arasındadır. Ancak bunu yaparken referansımız Allah'ın rızası olmalıdır. Rabbimiz bize bu hayat yürüyüşümüzde çeşitli yetenekler, ve istidatlar vermiş ve bunları muazzam bir denge üzerine yaratmıştır. Buna göre, bizler hırs duygularımızı azimli olmaya, başarma isteğimizi faydalı işler yapmaya çevirmeli ve bize zarar verecek duygularımızı eğitmeliyiz.

Size hırs duygunuzu azimli olmaya, gayret göstermeye çevirmenizi tavsiye ederim. Bunun için, "Kesinlikle başarmalıyım, kesinlikle şunlara ulaşmalıyım" tarzındaki düşüncelerinizi " elimden şunları geliyor, ben mücadelemi yaparım, gerisi Allah'a kalmış" tarzında değiştirmeye çalışın. Çünkü, bu duygunuz sizi sevdiğiniz kişilerle muhalefet etmeye, kıskançlık geliştirmeye götürebilir. Bu da kendinizle ve çevrenizdeki insanlarla ilişkilerinizi olumsuz yönde etkiler. Bu durumda kazandığınızı düşünürken kaybettiğinizi görürsünüz. Allah evreni de, insanı da muazzam bir düzen içinde yaratmıştır. Buna göre, tutum ve davranışlarımızda itidalli olmak, Allah'ın rızasına uygun hareket etmek ve kanaatkar olmak önemli bir sorumluluktur.

Çalışmak istiyoruz

Bizler üniversite ikinci sınıfta okuyan iki genciz. Ailelerimizin maddi durumu pek iyi olmadığından hafta sonları ek iş yapmayı düşünüyoruz. Ama bir türlü iş bulamıyoruz. Biz akşam okuldan geldikten sonra ya da hafta sonları temizlik işlerinde dahi çalışabiliriz. Bu konuda nasıl bir girişimde bulunabiliriz ya da meramımızı nasıl dile getirebiliriz?

N. H., K. M

Örnek bir davranış

İnsanın ihtiyaçlarını karşılamaya gayret göstermesi ve bunun için alnının teriyle çalışmak istemesi örnek bir davranıştır. Şu anda öğrencisiniz, çalışmaya, para kazanmaya vakit ayıramıyor olabilirsiniz. Ama yaşadığınız hayat şartları sizi ek bir iş yapmaya zorlayabilir. Öncelikle yaptığınız işi, bir çaresizlik unsuru olarak algımamanızı ve "hamdolsun sağlığımız yerinde, şu an ihtiyacımız var, hem eğitimimize devam ediyoruz hem de çalışarak harçlığımızı çıkarıyoruz" türünden olumlu düşüncelere sahip olmanızı tavsiye ederim. Çünkü bir yandan derslerinize çalışırken diğer yandan harçlığınızı kazanmaya çalışacaksınız bu örnek bir davranıştır.

Sizi pek sarsmayacak, türünden bir iş arayışında da bulunabilirsiniz. Ama bununla beraber çevrenizdeki sosyal kurumlarla belediyelerle görüşerek burs araştırması da yapabilirsiniz. Bunun için, önce ne yapabileceğinize karar verin. Daha sonra da seçtiğiniz işe uygun bir yer arayışında bulunun. Sizin durumunuzda olup ta çalışan arkadaşlarınızdan bilgi alın. Çevrenizdeki kurum ve kuruluşlara giderek, kendinize uygun iş olup olmadığını sorun. Geçen bana Konya'dan yazan bir üniversite öğrencisi, hafta sonları takı satarak harçlığını çıkarttığını söylüyordu. Bu türden, benimseyebileceğiniz bir iş üzerinde de durabilirsiniz.... Allah yar ve yardımcınız olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi