Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Dualarım olmasa yaşayamam

Dualarım olmasa yaşayamam

Hayatım acılarla geçti. Annemi kardeşlerimi küçük yaşta kaybettim. Kendim evde babama baktığımdan liseden sonra okuyamadım. Yirmi yaşında evlendim, evliliğim beş yıl sürdü. Beş yıl sonra eşimi kazada kaybettim.... Şimdi 40 yaşındayım. Şimdi babamdan kalan evde yaşıyorum. Acılarımı hala unutmuş değilim, ama dualarımla onları azaltmaya çalışıyorum. Geceleri dua edip ağlıyorum. Evimde ibadetlerimi yerine getirmeye ve bol bol dua etmeye gayret ediyorum. Tek tesellim dualarım... Rabbimle konuşuyor halimi ona arz ediyor ve dualarımı arttırıyorum... C. Ş.

Çok haklısınız

Dua etmek insan olmanın gözeliklerinden biridir. Dua en ilkel toplumlardan en gelişmiş toplumlara kadar herkesin ortak dilidir. Bu yönüyle duanın iyileştirici bir gücü vardır. Yaşadığı zorluklara göğüs germeye çalışan bir çok insanın aynı şekilde dualarla rahatladığını ve dualarla huzur bulduğunu söyleyebiliriz.

İfadenizden anladığıma göre, hayatınız çeşitli zorluklarla geçmiş. Anne ve kardeşlerin vefatı ve ardından eşinizin de ölmesi gerçekten zor bir durum... Sanırım bütün bu acıları Allah'a yakararak atlatmaya çalıştınız. Bu da sizin aslında güçlü bir tarafınızın olduğunu gösteriyor. Duygularınızı bizimle paylaştığınız için size teşekkür ederiz. Dualarınıza devam edin. Ama bunun yanında zaman zaman evinizden çıkarak dış dünyaya da katılmaya çalışın. Arkadaşlar, dostlar edinin ve onlarla bir paylaşım içinde olun. Kendinizi geliştirebileceğiniz etkinliklere, sosyal aktivitelere katılın. Ayrıca bir uzmana giderek yardım da alabilirsiniz...

Nasıl anlatabilirim

7 yasindaki olğum çok iştahlı ve doyduğu halde yemeye devam ettiğinden sürekli uyarma ihtiyacı hissediyorum. Oğlum epilepsi hastası ve bir yıl önce başladığı ilaçtan sonra iştahı daha çok açıldı ve yemekten kendini alamıyor. Bu sorunu doktora söyledim o da, ilacın bu türden bir yan etkisinin olmadığını ifade etti. Oğlumun ileride obez olmasından korkuyorum şimdi bile yaşına göre oldukça kilolu görünüyor. Elinden yemekleri aldığımda da ağlamaya başlıyor. Bunun için nasıl bir yol takip etmeliyim, oğluma yeteri kadar yemesi gerektiğini nasıl anlatabilirim? M. K.

Doktorunuzla görüşün

Her şeyden önce çocuğun iştah durumunu tetikleyen bir sağlık sorununun olup olmadığını anlamaya çalışmalısınız. Bunun için, bir doktora götürerek, troid, şeker ya da yeme durumunu etkileyen sorunla ilgili tetkikler yaptırarak problemin nedenini anlamaya çalışın. Çocuğun iştah durumu, psikolojik bir soruna bağlıysa, bu durumda onu bir psikoloğa götürerek yardım alın. Ayrıca yeme alışkanlığını değiştirmeye çalışın. Bunun için, diyetisyene giderek, burada, çocuğun tahlilleri ve genel durumu dikkate alınacak ve çocuğa sağlıklı bir diyet listesi hazırlanacaktır. Bu süreçte siz de, yemek hazırlarken, sağlıklı beslenme kurallarını dikkate alarak harekete edebilir ve bu alışkanlığı çocuğa yavaş yavaş verebilirsiniz.

Oğlunuzun epilepsi hastası olduğunu söylüyorsunuz, sürekli gittiğiniz bir doktoru varsa bu durumu ona da açabilir ve ne yapmanız gerektiğini sorabilirsiniz. "Elinden yemekleri aldığımda ağlıyor" diye ifade ediyorsunuz. Bu noktada önce onunla konuşun, sağlıklı beslendiği takdirde daha güçlü ve daha sağlıklı olabileceğini, bu konuda kendisine güvendiğinizi izah edin. Ve çocuğu sağlıklı beslenmeye teşvik ederken, onu zorlamadan, anlatarak, takdir ederek ve ödüllendirerek hareket edin. Rahat olun, doktor, diyetisyen ve psikolog yardımıyla sorununuzun çözülebileceğine inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi