Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Ona nasıl yardımcı olabilirim

Ona nasıl yardımcı olabilirim

Ben evli 3 çocuk annesi bir bayanım. Kocamın alkol sorunu var. Bir de sürekli depresyon geçiriyor ve kendini hiç iyi hissetmiyor. Evlendiğimizde de aynı şekilde depresyonu vardı ve o zamanlar kendisine yardımcı olmak istediğimde cevap vermiyor susuyordu. Alkol aldığı zamanlarda evde yaşamaktan ve onunla aynı yerde bulunmaktan korkuyorum. Bu durumu ona izah ettiğimde beni dinliyor "tamam alkolu bırakacağım" diyor ama bir türlü bırakamıyor. Şu an işsiz, bu durum bunalımlarını biraz daha arttırıyor. Ama benim de sabrım tükendi ve artık ona katlanamaz hale geldim.

Kendisine bir psikoloğa gitmesini söylüyorum ama istemiyor. On beş yıllık evliyiz babasıyla da görüşmüyor. Hatta babasının ölümünde bile gitmedi sorduğumda da nedenini söylemedi. Acaba kocama nasıl yardımcı olabilirim bana neler tavsiye edersiniz? M. A

Yardımcı olabilirsiniz

İfadenizden anladığıma göre, eşiniz yaşadığı sorunlardan kaçarak alkole sığınmış ve bu davranışını evlendiğinde de devam ettirmiş. Ancak onun bu alışkanlığı aile içindeki ilişkilerinizi etkiliyor ve mutluluğunuzu dumura uğratıyor. Aslında bu konuda elinizden geleni yapmaya çalışmış ve ona yardımcı olmak istediğinizi ifade etmişsiniz. Ancak eşiniz kendini iletişime kapadığından pek konuşmuyor sorunlarını ifade etmiyor. Ayrıca babayla konuşmaması hatta vefatında dahi gitmemesi onun ailesiyle ilgili sorunlarının olabileceğini de düşündürüyor. Bu konuda gerekirse eşinizin sevdiği birini devreye koyarak onu tedaviye ikna etmeye gayret edin. Onunla ilişkilerinizde anlayışlı olmaya çalışın ve yaşadığınız sorunun mutluluğunuzu etkilediğini uygun bir dille belirtin.

Eşler zor günlerde birbirlerine yardımcı olurlar siz de bu dönem eşinize yardımcı olmaya çalışıyor ve onu tedai için ikna etmeye gayret gösteriyorsunuz. Bu gayretlerinize devam edin ve ona yardımcı ıolmaya çalışın. İş araması için destek sağlayın. Alkolün kendisine ve size verdiği zararları onu kırmadan paylaşın ve bu paylaşımlarınızı arttırın. Ayrıca alkolü dinimizin de yasakladığını ve her yasağın hayatımıza kaos ve mutsuzluk getireceğini de ifade edin.

Dövmek zorunda kalıyorum
Benim bu sene okula başlayan 7 yaşında bir oğlum var. 1 yıl anaokuluna gitti orada okurken öğretmenleri küçük kaslarının pek gelişmediğini ifade etmişti.

Şimdi de, okul dersleri ile ilgili çeşitli problemler yaşıyoruz. Özellikle yazma konusunda çok sıkıntımız var. Okulda yapması gereken derslerini ve sınıf çalışmalarını yapmıyor ve bunları eve getiriyor. Evde de eğer başında durursak ödevlerini güzel bir şekilde yapıyor. Başında durmadığımız zaman baştan savma yapıp kitapları kapıyor. Ders yaparken bizi çok yoruyor. Bazen sinirlerime hakim olamayıp dövmek zorunda kalıyorum. Bize bu konuda yardımcı olursanız çok sevineceğiz. Şimdiden teşekkür ederim. M. A

Ödüllendirin

Öncelikle çocuğun kaslarıyla ilgili bir sorunun olup olmadığını anlayabilmek için doktora götürün ve bu noktada doktorun tavsiyelerine uymaya çalışın. Ayrıca okulda yapması gereken dersleri niçin eve getirdiğini sorun ve eğer bu durum, kaslarındaki zayıflığa bağlıysa, bu sorunun üzerine odaklanın. Fakat, çocuk gün içinde sürekli ödevlerine yardım ettiğiniz için, kendini tembelliğe vuruyor ve ödevi size bırakıyorsa " bunun kendisi için bir sorumluluk olduğunu ve ödevini yapabilecek yeteneklere sahip olduğunu" anlatın. Başında durmadığım zaman derslerini baştan savma yapıyor diyorsunuz. Bu durumda ödevlerini tek başına ve düzgün bir şekilde yaptığında onu ödüllendirin ve bu durumdan çok memnun olduğunuzu belirtin.

Dayak hiçbir zaman çözüm değildir. Aksine bu durum yaşadığınız sorunun daha da kronik hale gelmesine neden olabilir. Bunun için, çocuğa vurmayın, onu aşağılamayın fakat tasvip etmediğiniz davranışın olumsuz sonuçlarını ona göstermeye ve onu doğru davranış modeline yönlendirmeye çalışın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi