Rahim Er

Rahim Er

Çağdaş uygarlık düzeyi

Çağdaş uygarlık düzeyi

Bugün bırakın başkasını, hiçbir tv yöneticisi Türkiye’deki kanal sayısını bilemez. Gazeteler, o ilk zaman gazetelerinin 10 katı sayfalara sahip. İnternet tam bir iletişim devrimi. Daha 20’li yaşlardaki çok gencimiz inkılapları yapan bütün kadrolardan kat kat fazla sayıda yurt dışı seyahatlere çıkmış vaziyetteler. Sadece Amerika’da 15 bin yüksek lisans öğrencimiz var. Bunun dünyası ve Avrupa’sı cabası.
Dünyanın çukulata devi Godiva, artık Ülker’in. Bu markayı yurt dışında gördükçe seviniyoruz. Coca Cola’nın tepe noktasındaki yönetici Türk. 10 yıl sonra bu şirketi de Türkler alırsa şaşmayın.
Kimse bugün yalnızca Ziraat Bankasıyla bağlı değil. Cepteki kart da seyredilen tv de binilen otomobil de kimin? Bilen var mı?.. Böyle olduğu için askerin de uluslararası alanda aktör.
Bunları neden yazdık?
Çünkü biz burada her gün kendi kendimize bu muhasebeyi yapıyoruz. Japonlar, örflerinden harflerinden, takvimlerinden, zerrece taviz vermeden dünyayı solladılar. Şimdilerde ikinci sollayan dev Çin. Amerika Çin malı işgalinde. Çin de Mao’nun Kültür İhtilaline rağmen ne harfine dokundu, ne takvimine, ne yazısına, ne kilosuna ve ne de metresine. Kore bile öyle. Rusya komünist ihtilal yaşadı. Fakat Lenin de Stalin de Kiril alfabesini değiştirmedi. Yunanistan keza eski Yunandan beri aynı alfabeyle devam ediyor. İsrail, kurulurken 5 bin yıl evveline gitti ve İbraniceyi yerin altından çıkartıp getirerek konuşma ve yazı dili yaptı. Tatil gününe ilişmedi.
Bunlar az çok biliniyordu. Fakat ABD bilinmiyordu. Bizde halen de bilinmez. Oysa burada ağırlık ölçüsü pound, uzunluk ölçüsü feet ve inch, uzaklık ölçüsü bloktur vs. vs... Eyaletlerde saat farklıdır. Kanunlar bile farklı. Bizde Van’da saat 17.00’dir. Edirne’de de 17.00.. Kâğıdı da aynı yazarız kasabı da.
Peki neden köklerine bağlı kalan bu memleketler kalkındılar da biz, senelerce yüksek enflasyonun pençesinde kıvrandık, IMF ve dünya Bankası kapılarında üzüntüler yaşadık, yerine göre 70 Cente muhtaç olduk?..
Cevap sorunun içinde:
Köklerimizden kopmuştuk.
Nemiz varsa yıkıp dökmenin adı muasır medeniyet -yahut ters yüz edelim- çağdaş uygarlık değildir. İngiliz’in trafiği sağdan seyrediyor, Japon, abaküs kullanıp çöpleriyle yemek yiyor
Milletler, kendi hayatını yaşıyor.
Çünkü dünya, problemlere insan merkezli odaklanıyor.
Bugünkü mücadelemiz ezberci slogancılıkla düşünebilme melekesi arasındadır...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi