Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İleride sorun olur mu?

İleride sorun olur mu?

Yakınlarda evleneceğim ama evleneceğim kişiyle düşünce ufuklarımız çok farklı. Ben islami hayatı tercih etmiş biriyim ve imkanlarım doğrultusunda dinimi yaşamaya çalışıyorum. O ise, "ben dindar değilim, böyle biri olmayı da istemiyorum" diyor ve dine karşı mesafeli kalıyor. Gerçi ibadet konusunda ne o bana karışıyor ne de ben ona karışıyorum. Aslında hayat tarzı bakımından iki ayrı dünyaların insanıyız. Evlendiğimde bu durumun sorun olacağından korkuyorum ama evleneceğim kişiyi sevdiğim için bunu aşabileceğimi de düşünüyorum. Ona dini kitaplar hediye ettim, sohbetlere gitmesi için teşvik ettim ama kabul etmiyor. Bana senin inancına karışmam sen de benimkine karışma diyor. Ama annem çocuğunuz olduğunda zorlanabilirsiniz diyor. Acaba bu durum ileride bir sorun olabilir mi? N. E

İstişare edin

Evlilikte beklentilerin net bir şekilde ifade edilmesi ve kişinin eş adayını benimsemesi esastır. Ancak gençler çoğu zaman, yaşadıkları duygusal yoğunluğun içinde kaybolup, beklentilerini es geçebiliyorlar ve bunun sonucunda çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bunun için evlenecek kişinin kendisini ve hayat görüşünü tanımlaması ve bunu karşısındaki kişiye belirtmesi gerekir.

Size öncelikle evlilikten neler beklediğinizi belirleyip bunu eş adayınıza belirtmenizi tavsiye ederim. Evlilikte sevgi önemli bir unsur ama bununla beraber ortak yaşam alanı, beklentiler, geleceğe dair hedefler, bireylerin hayat tarzları da önemlidir. Bu anlamda nişanlınızla konuşarak, bu düşüncelerinizi izah edebilir ona " inancınızı yaşama noktasında sorunların olabileceğine dair endişelerinizin olduğunu ifade edebilirsiniz.

Evliliklerin seyri konusunda yönlendirme yapamıyoruz. Bu konuda ancak kendiniz karar verebilirsiniz. Fakat biz, evlilikte temek kriterin, ortak hedeflerin beklentilerin ve saygı sevgi unsurlarının olduğunu ifade etmek isteriz. Olaya bu pencereden bakarak bu kararınızı ailenizle ve çevrenizde düşüncelerine değer verdiğiniz kişilerle istişare etmenizi tavsiye ederim.

Nerede hata yapıyorum
30 yaşında bekar bir bayanım. Lise mezunuyum. Bir dernek bünyesinde tefsir çalışmaları yapıyorum. Hamdolsun geniş bir çevreye sahibim. Evlilikle ilgili pek çok araştırma yaptım. Bana gelen taliplere ise bir türlü evet diyemiyorum. Gelen taliplerin çoğu ya dengim olmuyor ya da yaşam tarzlarımız uymuyor. Evlenmeyi düşünüyorum ama istediğim kriterlere uygun biri çıkmıyor... Bu durum beni düşündürüyor ama zamanı var kader deyip geçiyorum. Bazen de bunun bir imtihan olduğunu düşünüyorum. Bilmiyorum hata mı yapıyorum... Bu konuda bana neler söyleyebilirsiniz?

Allah dilerse olur

Evlilikte, birbirlerine uzak olan ya da hiç tanımayan insanlar bir araya gelerek bir yuva kuruyorlar ve bu saatten sonra müşterek bir hayata sahip olabiliyorlar. Bu gerçekten Allah'ın büyük bir hikmeti..

Bildiğiniz üzere evlilik öncesi eş adayları çeşitli vasıtalarla tanışıyorlar. Bu anlamda kişi ya görücü usulüyle evleniyor ya da bizzat kendisi tanışarak evleniyor. Dinimizin kadın erkek ilişkilerinde belirlediği ölçüler ise, bizleri bu sınırları korumaya yönlendiriyor ve buna göre davranıyoruz... Evlilikler biraz kısmet işi ve bu konuda lütfen kendinizi suçlamayın, değersiz görmeyin. Ama evlenmek istediğinizi güvendiğiniz inandığınız kişilere açabilir ve onlardan destek isteyebilirsiniz. Ayrıca bu konuda standartlarınızı biraz düşürebilir ve evlilik teklifinde bulunan kişileri güvendiğiniz kişilerle görüştürerek anlamaya çalışabilirsiniz.

Lütfen bu konuda kendinize yüklenmeyin, hata yaptığınızı da düşünmeyin. Ayrıca yaptığınız iş de, son derece saygın bir iş. Kur'an eğitimi yapıyor ve bunu çevrenizdeki insanlara öğretiyorsunuz. Bu davranışınızın herkese örnek olmasını diliyor ve sizi Allah'a emanet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi