Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Neler yapabilirim?

Neler yapabilirim?

2 oğlum var. Büyük oğlum 11 küçük oğlum ise 1 yaşında. Amacım evlatlarımı her anlamda insanlığa faydalı evlatlar olarak yetiştirmektir. Ama büyük oğlumla ilgili sorunlar yaşıyorum. Hatta bu sorunlar bazen içinden çıkılmaz hale geliyor. Oğlum küçüklüğünden beri her şeyi sıkılarak yapıyor, büyüdükçe bu konudaki sorunları artmaya başladı. Şimdilerde her şeyi kabus gibi görüyor yemek yemeyi, ders çalışmayı, toplum içine girmeyi... vb hiç sevmiyor. En son katıldığım veli toplantısında öğretmen " çocuğunuz içine dönük derslerle alakası yok dalıp gidiyor, ne düşünüyor bilmiyorum, soru soruyorsun cevap bile vermiyor ödevlerini yapmıyor lakayt duruyor, gerekirse bir psikologa götürün, sizin gibi aktif velilerin çocukları böyle olmamalı" dedi. Bu durum beni çok üzüyor ve çocuğumun bu türden sorunlarının olmasına hiç bir anlam veremiyorum. Oğlum hemen sıkılıyor, olayların kötü yanlarını görüyor, sürekli isyan ediyor. Bana neler tavsiye edersiniz? F. M

Onu anlamaya çalışın

l Ön ergenlik dönemi olarak bilinen süreçte çocuklar bahsettiğiniz türden davranışlar sergileyebilirler. Ancak oğlunuzun yaşadığı sorunlar derslerini ve çevresindeki insanlarla ilişkilerini etkiliyorsa, bu durumda bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Fakat bu süreçte siz de onu anlamaya çalışın ve dinleyin duygularını aktarmasını sağlayın. Ayrıca, yemek yemeyi, ders çalışmayı, topluma girmeyi niçin sevmediğini, bunların kendisini neden sıktığını sorun ve onunla ortak çözüm yolları bulmaya çalışın. Sanırım Veli toplantısında öğretmenin söylediği sözler de sizi çok etkilemiş. Bu durumda okulun rehber öğretmeniyle görüşerek yardım alabilir ve ortak çözüm yolları arayabilirsiniz. Oğlunuzu bir akran grubuna dahil edin, sosyal aktivitelere yönlendirin, eleştirmeyin, destekleyin ve yardımcı olmaya çalışın. Bütün bunlara rağmen yaşadığı sorunlar uzun süre devam ederse bir psikiyatriste götürerek yardım alabilirsiniz.

Tutunamıyorum

l 17 yaşındaki oğlum evde çok sıkılıyor ve arkadaşlarıyla beraber gezmek istiyor. Ama girdiği hiçbir grupta tutunamıyor ve hemen sıkılıyor. Bu sorun onun içine kapanmasına neden oluyor ve günlerce evden çıkmıyor. Arkadaşlarından koptuğunda kendini çok yalnız hissediyor, kimseyle konuşmuyor, geceleri geç vakte kadar uyumuyor. Ona yardımcı olmak istiyorum ama her zaman arkadaşlarını suçluyor ve " beni hiç anlamıyorlar, dalga geçiyorlar" diyor daha kötü oluyor. Ona nasıl yardımcı olabilirim, bu konuda bana neler tavsiye edersiniz? M. K

Değerli olduğumuzu bilmek isteriz

l Hepimiz, değerli olduğumuzu bilmek ve hissetmek isteriz. Ancak hayatımızın bazı dönemlerinde bu maksimum düzeye ulaşır. Ergenlik dönemi de bu dönemlerden biridir.

Bu dönem genç, inişli çıkışlı bir süreçte yaşadığından, kolay etkilenir, bulunduğu grup ya da toplum içinde ilgi çekmeye çalışır ve kendini kabul ettirmek ister. Çünkü genç aynı zamanda yaşadığı çevrede ve toplumda bir statü kazanmak istemekte ve bu ihtiyacını karşılayabilmek için de sosyal çevreye açılmaktadır. Özdeşim modeli ihtiyacında da olan genç, çevresinde güçlü bulduğu önemli kişilere hayranlık duyar, onlar gibi olmayı ister.

Çocuğunuzun bütün bu gelişimsel durumlarını göz önünde bulundurarak, ona yardımcı olmaya çalışın. Arkadaşlarıyla ne gibi sorunlarının olduğunu bunu neye bağladığını sorarak onu anlamaya çalışın. Ayrıca, sosyal gruplara dahil olması konusunda teşvik edici olun. İlişkilerinizde ona güven verin ve sorunlarını anlatabilmesi için fırsat tanıyın. Bu dönem genç aileden ziyade akran grubu içinde bulunmayı istemektedir. Ancak ifadenizden anladığıma göre çocuğunuz, arkadaş grubu içinde beğenilmediğini düşünerek gruptan uzaklaşıyor. Genç burada, hem beğenilmediğini düşünüyor olabilir hem de beklediği ilgiyi bulamamış kendini dışlanmış hissedebilir. Bunu anlamak için duygularını anlatmasına yardımcı olan ve çözüme yönelik fikir telakkisi yapın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi