Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Oğlum araba tamircisi olmak istiyor

Oğlum araba tamircisi olmak istiyor

16 yaşında lise ikinci sınıfta okuyan bir oğlum var. Hiç ders çalışmıyor, vaktinin tamamını arkadaşlarıyla sokaklarda geçiriyor. Neredeyse derslerinin hepsi zayıf. Ona ders çalış dediğimizde "ne gerek var, ben zaten amcam gibi araba tamircisi olmak istiyorum" diyor. Bizim hayallerimiz ise daha yüksek ve onun bir eğitimci ya da avukat olmasını istiyoruz. Bizi dinlemiyor, "ben araba tamircisi olacağım, boşuna okula göndermeyin" diyor. Özel hocalar tuttuk, harçlığını arttırarak ödüllendirmeye çalıştık, araba tamirciliğinin kendisine göre bir iş olmadığını, iyi bir kariyer yaparsa toplum içinde yerinin daha farklı olacağını insanlara hizmet edebileceğini anlattık durduk ama değişen bir şey olmadı. Artık umudumuzu yitiriyoruz, oğlumuza nasıl davranacağımızı bilemiyoruz. Lütfen bize yardımcı olunuz. Fahriye Demirkıran

Yeteneklerini gösterin
Fahriya hanım, çocukların meslek seçimi hususunda ailelerin etkisi fazladır. Bazı aileler, çocuk çok küçükken onu kendi istedikleri bir mesleğe yönlendirmeye ve teşvik etmeye çalışırlar. Bu durumda kendi kararlarını ifade edemeyen çocuklar, ilgi alanlarıyla ve yetenekleriyle örtüşmeyen meslekler seçerek aileyi memnun etmek adına sevmedikleri işleri yapmak zorunda kalabiliyorlar.

Kardeşim her şeyden önce, meslek seçimi özdeşim yoluyla biçimlenir. Çocuk çevrede gördüğü, beğendiği biriyle özdeşim kurarak onun gibi olmak ve onun mesleğini seçmek ister. İlkokulda çocukların çoğunun öğretmen olmak istemelerinin nedeni de, onların öğretmenle özdeşim kurmalarıdır. Çocuğunuz sanırım, amcayla özdeşim kurarak, bu mesleğe karşı ilgi duymaya başlamış. Bu durumda, öncelikle çocuğunuzun yeteneklerini keşfetmesini, ilgi alanlarını tanımasını ve bu noktada kendi seçimini yapmasını sağlayabilirsiniz. Bu konuda öğretmenlerini ve aileden çocuğun sevdiği kişileri de devreye sokarak yeteneklerine vurgulayıp bu noktaya yönlendirebilirsiniz. Eğer ısrarla amcanın mesleğini istiyorsa, bu alanda da destekleyebilirsiniz fakat, bu tür işlerin de üniversitesinin olduğunu ve eğitimini bu alana kaydırabileceğini bunun için derslerine çalışmasının kendisi için faydalı olabileceğini belirtebilirsiniz.

Kızım depresyona girdi
Anadolu lisesinde okuyan 17 yaşında bir kızım var. Okula giderken başını örtüyor okulun bahçesinde açıyor. Namazlarını öğle vakti, okulun hemen yakınındaki bir camide kılıyor. Kızım İmam Hatip'in Anadolu bölümünde okumak eğitimini orada sürdürmek istiyordu ben, üniversite hayalleri suya düşer diye onu bu fikrinden vazgeçirdim. Şimdi beni suçluyor ve başörtüsünü çıkardığı için depresyona giriyor, sürekli ağlıyor tövbe ediyor...Bu durum onun ruh sağlığını etkiledi ve derslerinde de buna bağlı olarak bir düşme oldu. Kızım bu konuda beni suçluyor ve "şimdi İmam Hatibe gidecektim ve İlahıyatçı olacaktım sen engel oldun" diyor. Acaba ona karşı hata mı yaptım? Çünkü ben kızımın tıp okumasını ve bir doktor olmasını istiyorum. Ama onun mutsuz olduğunu görünce keşke kendisine bıraksaydım diyorum. Bu konuda ona nasıl davranabilirim? Nebile Sarıkaya

Kararlarına saygı gösterin
Nebile hanım, seçeceği okul ya da meslek konusunda kızınızın da tercihlerini dikkate almalısınız. Siz doktor olmasını istiyorsunuz ama o ilahiyatçı olmak istiyor. Bu durumda, kendi görüşlerinizi ifade edebilir ben de bu konuda şöyle düşünüyorum sen ne dersin diyebilirsiniz ama, onun beklentilerini ve tercihlerini de dikkate almalısınız. Eğer ilahıyatçı olmak istiyorsa onun bu kararını destekleyip yardımcı olabilirsiniz. Başarılı bir öğrenciyi nasıl tıp ya da mühendislik bölümlerine yönlendiriyorsak, İlahiyat alanına da yönlendirebilir ve onu destekleyebiliriz. Onu Anadolu lisesine yönlendirmekle hata mı yaptım? Diyorsunuz, kızınız da zaten Anadolu imam hatip lisesine gitmeyi istemiş, onun tercihlerini de dikkate almanız ve onunla seçeceği meslek hakkında işbirliği yapmanız ilişkilerinizi farklı kılabilirdi. Ama bu geçmişte kalmış, artık iki yıl öncesine ait bir sorunun üzerinde durmanın bir anlamı yok. fakat bundan sonraki tercihlerinde onun düşüncelerini ve beklentilerini de dikkate alınız. Çünkü çocuğunuz istediği ve sevdiği bir mesleği tercih ederse bunda daha başarılı olacaktır. Bu da hem onu mutlu kılacak hem de, iş motivasyonunun olumlu yönde etkileyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi