Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Yanında olmamı istemiyor

Yanında olmamı istemiyor

3.5 yaşındaki kızım, küçük bir şeyde kızıp beni yanından kovuyor, "Git seni yanımda istemiyorum" diyor. Onun küçük bir çocuk olduğunu bildiğim halde alınıyorum. Çünkü kızım beş yıl süren bir tedaviden sonra doğdu ve bütün ailenin gözbebeği oldu. Anne olmak dünyanın en güzel şeyiymiş, kızımı kucağıma aldığım günden beri bu duyguyu çok yoğun hissediyorum. Kızıma çok vakit ayırıyorum ve onunla vakit geçirmekten çok mutluyum. Ama bana vurması, sürekli yanından kovmasına bir anlam veremiyorum. Onun küçük bir çocuk olduğunu bildiğim halde alınıyorum. Kızım bana neden böyle davranıyor olabilir? Onun bu durumu kalıcı olabilir mi? M. Y.

Gelişim dönemiyle ilgili
Bu dönem çocuğun hayal dünyası geniştir ve zaman zaman hayallerini gerçekmiş gibi yaşayabiliyor. Bu onun gelişim dönemiyle ilgili bir durumdur. Çocuğunuz hayalinde canlandırdığı bir olaya kapılarak bu şekilde davranmış olabilir. Ya da gerçekten size kızmış, öfkelenmiş de olabilir. Bunu anlayabilmek için, git dediğinde gidin daha sonra çocuk sakinleştiğinde niçin böyle davrandığını çocuğun anlayabileceği bir dille sorun ve duygularını anlamaya çalışın. Sizinle konuşurken öfkelendiği bir şeyden bahsediyorsa bunu onarın ve ona vakit ayırın.

Ayrıca çocuğun beş yıl süren bir tedaviden sonra doğması ve ailenin gözbebeği olması aile içinde biraz fazla tölarans tanınmasına neden olmuş olabilir. Bunun için, çocuğunuza söyleyebileceğiniz "hayırlarınız" da olsun. Ona uyması gereken kuralları anlatın ve bu kurallara uyması gerektiğini ifade edin. Bir de, yaşıtlarıyla birlikte vakit geçirmesi için onu bir gruba dahil edin. Burada akranlarıyla birlikte oynamasını ve deşarj olmasını sağlayın.

Yalnız kalıyor
4 yaşındaki kızım arkadaşlarıyla anlaşamadığından yalnız kalıyor. Biz kalabalık bir aileyiz, apartmanda aynı yaşta olan kuzenleri var ama o yalnız kalıyor. Kızım için üzülüyorum ve ona arkadaşlarıyla oynaması gerektiğini söylüyorum bana utanıyorum diyor. Birkaç kere parka götürdüm orada da yalnızdı. Kızım benim ilk çocuğum, üç ay sonra da kardeşi gelecek. Ama ben onun için üzülüyorum. Acaba kardeşini kıskanır mı? Yalnızlığı hep devam eder mi? Bana neler tavsiye edersiniz? S. G.

Oyunlarla anlatın
4 yaşındaki çocuk grup oyunlarına katılabilir ve arkadaşlarıyla birlikte oynayabilir. Ama anladığıma göre kızınız biraz çekiniyor ve sanırım vaktin çoğunu sizinle geçirmek istiyor. Ona yardımcı olabilmek için oyunları araç olarak kullanabilirsiniz. Bunun için, oyunu birlikte oluşturun ve oyun içinde küçük bir kız olsun, arkadaşlarına gitmekten çekiniyor ve utanıyor olsun, bebeğe neler tavsiye edebileceğini sorun ve onun tavsiyelerini dikkate alarak oyunu olumlu bir şekilde sonuçlandırın. Çocuk bebeğine tavsiye ettiği davranışları zamanla benimseyecektir... Ayrıca doğacak çocukla ilgili şimdiden bilgi verin ve bu konuda onun duygularını aktarmasına fırsat tanıyın. Kuzenlerine gitmiyorsa, onları kendi evinize çağırın birlikte oynamalarını sağlayın, oyun sonrası onunla konuşun ve paylaşım içinde olun. Duygularını ifade ettiğinde onu onaylayın, destekleyin ve ödüllendirin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi