Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

İstemediğim bir işte çalışıyorum

İstemediğim bir işte çalışıyorum

30 yaşında yüksek okul mezunu bir gencim. Şu anda mesleğimle hiç ilgisi olmayan bir işyerinde çalışıyorum. Gelecekle ilgi düşüncelerimde ise kararsızım... Bunda biraz da fiziksel ve ruhsal olarak hassas biri olmamın etkisi var. Bu duruma bağlı olarak, çalışma ortamlarını pek benimseyemiyorum ve küçük bir şeyden etkileniyorum. Çalışma ortamları genellikle sıkıcı oluyor ve burada insanlar haklarını yeterince koruyamıyorlar. Bir de rutin olarak aynı işi yapıyorsunuz ve kendinizi geliştirme şansınız olmuyor. Kendim muhasebeciyim ama mesleğimle ilgili iş bulamadığımdan yeteneklerimle hiç alakası olmayan bir işte çalışıyorum... İş ortamını pek sevmiyorum ve buna bağlı olarak kendimi çok kötü hissediyorum. Eve geldiğimde yorgun ve bitkin oluyorum geceleri uyuyamıyorum, olaylara negatif tarafından bakıyorum, sinirlerim bozuluyor bir çıkış yolu arıyorum. Sevdiğim bir ortamda ve sevdiğim işi yapmak istiyorum ama bir çıkış yolu bulamıyorum...

Kendinizi geliştirebilirsiniz
İnsanın sevdiği bir işi yapması ve meslek olarak da yeteneklerine uygun bir meslek seçmesi iş performansı açısından da önemlidir. Ancak yaşadığımız hayat şartları her zaman buna elverişli olmayabiliyor ve bizler her zaman istediğimiz iş ortamlarında çalışamıyoruz. Anladığıma göre, muhasebecisiniz ve mesleğinizi de seviyorsunuz. Fakat, iş bulamadığınızdan yeteneklerinizle ilgisi olmayan bir işte çalışıyorsunuz. Oysa yaşadığımız şehir mesleğinizi icra etme açısından birçok iş imkanlarına sahip. Muhasebeci eleman birçok işlerinin ihtiyaç duyduğu bir meslek ve bununla ilgili birçok ilanlara da rastlamışızdır. Size biraz dış dünyaya açılarak, mesleğinizle ilgili bir iş aramanızı tavsiye ederim. Bunun için, çevrenizdeki arkadaşlarınızla görüşebilir, iş ilanlarına başvurabilir, tanıdığınız iş yerlerine giderek durumunuzu görüşebilirsiniz. Mesleğinizin revaç görmeyecek bir meslek olmadığını düşünüyorum. Ancak bunun için mesleğinizi geliştirebilir bunun için gerekli yerlere başvurabilirsiniz.

İstemediğiniz bir iş ortamında çalışıyor olmanız sanırım, bir depresyon durumunun gelişmesine neden oluyor, bunun için bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Ama şunu da bilin ki, hayatta hiçbir şey siyah ve beyaz değildir. Her zaman ara renkler de vardır ve siz mesleğinizi icra edebileceğiniz bir ortam bulsanız bile burada da hoşunuza gitmeyen durumlar olabilir...

Dişlerini gıcırdatıyor
18 yaşındaki kızım yatarken dişlerini gıcırdatıyor... Kızım geçen yıl okulu bıraktı. Lise birinci sınıfa kadar çok başarılı bir öğrenciydi. Başına ne geldiyse arkadaşları yüzünden geldi. Sözümü dinlemedi, Yanlış arkadaşlar seçti ve okuldan kaçmaya başladı. En sonunda da okulu bıraktı. Şimdi arkadaşlarıyla da görüşmüyor, kendini sigaraya verdi, iki paket sigara içiyor, sık sık dişlerini gıcırdatıyor. Kızıyorum, nasihat ediyorum sözümü dinlemiyor. Birkaç aydan beri bu sorun iyice artmaya başladı. Sinirlendiği zamanlarda ya da yatarken dişlerini gıcırdatıyor ve çenem yoruldu diyor. Psikiyatriste götürmek istiyorum "Ben deli miyim" diyor. İki kızım daha var, onlar da abladan etkileniyorlar. Bizim zamanımızda gençler çok saygılıydı şimdikiler söz dinlemiyorlar. Ben kendim memurum ve kızımla yeterince ilgilenemediğimi düşünüyorum. Geçmişi telafi etmek ve kızıma yardımcı olmak için neler yapabilirim?

Birlikte vakit geçirin
Çalışan anneler, çocuklarına yeterince vakit ayıramadıklarından yakınıyorlar. Belli bir yaşa kadar çocuğun anneyle birlikte vakit geçirmesi onun gelişimine katkı sağlayacak bir durumdur. Fakat, çocukla birlikte geçirilen sürenin niceliği kadar niteliği de önemlidir. Bunun için kızınızla birlikte vakip geçirmeye özen gösterin. Ve bir aradayken, paylaşım içinde olmaya, yargılamadan, onun sorunlarını dinlemeye özen gösterin.

Yanlış arkadaş seçimi gençlerin farklı suç unsurlarına yönelmelerinde etkili olabiliyor. Ancak aileler burada gençleri eleştirmek yerine onlarla konuşarak, soruna yönelik sorular sorarak doğruyu kendilerinin bulmasına yardımcı olmalıdırlar. Aksi takdirde, genci ve arkadaşlarını eleştirmeniz sorunun çözümüne hiçbir şekilde katkı sağlamayacaktır. Uyku sırasında istem dışı olarak gelişen diş gıcırdatma sorununun genellikle stres kaynaklı olduğu düşünülmüştür. Kişinin stres durumu arttığı dönemlerde bu sorun da artabilir ve kişi istemdışı olarak diş gıcırdatma davranışı gösterebilir. Sorun gerçekten stres kaynaklıysa, stres arttığı dönemlerde diş gıcırdatma durumu da artar. Ancak diş gıcırdatma sorunun başka nedenleri de olabilir. Stres ve benzer sorunların yanında dişlerdeki bozukluklar da bu türden problemlerin gelişmesine neden olabilir.

Size kızınızla iletişim kurmanızı ve birlikte vakit geçirmenizi tavsiye ederim. Bu süreçte onun duygularını anlamaya çalışın ve kaygılarının nedenini tanımladıktan sonra yardımcı olmaya gayret gösterin. Onu dinleyin, dinlerken yargılamayın... Okulu bıraktığı için eleştirmeyin, yanlış arkadaş seçtin türünden cümleler sarf etmeyin ve onun kaygılarını anlamaya çalışın. Kısa süreli bir yardım için psikiyatriste gitmesi yönünde teşvik edin. Psikiyatristlerin ve psikologların sadece akıl hastalarına bakmadıklarını ve her birimizin başaçıkamadığımız sorunlarımızın olabileceğini ve bu noktada yardım almaya ihtiyaç duyabileceğimizi ifade edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi