Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Kendime öfkeliyim

Kendime öfkeliyim

İnsanların bazı sözlerine sinirleniyorum, fakat kalplerini kırmamak için sert cevap vermiyorum. Hassas ve kırılgan bir yapım var. O yüzden kimseyi incitemiyorum. Çok fazla yumuşak bir mizaca sahip olduğumdan, insanların bana yanlış yapmalarına ve beni kırmalarına sinir bozucu ifadeler kullanmalarına tepki veremiyorum. Birisi bana kaba davrandığında, o an hiç cevap vermiyorum, geçiştiriyorum. Ama bu durum daha sonra bende huzursuzluk doğuruyor ve kendime öfke duyuyorum, kendime kızıyorum ve niye onlara o anda bu kadar yumuşak davranıyorum diye sitem ediyorum... İnsanların söylediklerini ve yaptıklarını kafama çok takıyorum. Bunlar bende stres yapıyor. Bu durumdan nasıl kurtulabilirim?

Sınırlarınızın ihlaline izin vermeyin
İfadenizden anladığıma göre, size yapılan haksızlıklara karşı sessiz kalmayı tercih ediyorsunuz ve sınırlarınızın ihlal edilmesine fırsat veriyorsunuz. Bunun sonucunda da inciniyor ve öfkenizi biriktiriyorsunuz. Dinimiz, hem kendi haklarımızı hem de karşımızdaki kimselerin haklarını korumamızı ve ihlal edilmesine izin vermememizi tavsiye eder. Bunun için, haksızlığa uğradığınızda ya da incindiğinizde, bunu karşınızdaki kişiye ifade edebilir ve haklarınızı koruyabilirsiniz. Ancak ifadelerinizde ben dili kullanarak, karşınızdaki kimsenin bu davranışının size verdiği zararı ifade edebilir ve onu kırmamaya özen gösterebilirsiniz. Yani, "Bu davranışınız beni çok kırıyor, üzülüyorum, bu şekilde davranmanız beni rahatsız ediyor..." tarzında bir yaklaşımla yaşadığınız rahatsızlığı ifade edebilirsiniz.

İnsanların yaptıklarını kafanıza çok taktığınızı söylüyorsunuz. Her şeyden önce, insanın iyiliği de kötülüğü de içinde barındırdığını kabul etmelisiniz. İnsanoğlu Allah'ın yasalarına bağlı kaldığı sürece kemalat derecesine yükselirken, kutsalından ve özünden uzaklaştığında akılalmaz vahşetlere imza atabiliyor. Bunun için, insanın iki boyutlu bir varlık olduğunu kabul etmek gerekir. Şunun unutmayın ki, hiçbir insan melek değildir, bunun için, insanın iyiliği de kötülüğe de meyilli olduğunu kabul edin ve kimsenin sizi incitmesini izin vermeyin. Sınırlarınızın ihlaline müsaade etmeyin ve kırıldığınız şeyleri uygun bir dille karşı tarafa izah edin.

Karar veremiyorum
Ben üniversite öğrencisiyim ve okul bittiğinde evlenmeyi düşündüğüm biri var. Ancak o alevi ben ise sünniyim. Ama namaz kılıyor bizimle birlikte Ramazan ayında oruç tutuyor ve benden İslam'ın kurallarını öğrenmek ve yaşamak konusunda yardım istiyor. Anneme söylemiştim önceden biraz tepki gösterdi ama sonra kabul etti. Bu bayanla evlenmeyi düşünmem doğru değil mi? Nasıl davranacağımı ne yapacağımı bilmiyorum. Çok iyi bir insan, ailemin beklentilerine de uygun. Tek sorun onun alevi olması... Bu durum ileride evlendiğimiz zaman bir sorun olabilir mi? Ve bana İslami açıdan da bir açıklama yapar mısınız?.. Bu konuda pek bir bilgim yok yardımlarınıza ihtiyacım var... Allah yar ve yardımcımız olsun... M. K

Ailelerle istişare edin
Evlenmek istediğiniz kızın beklentilerinize uygun olduğunu fakat mezhep farkı nedeniyle tedirgin olduğunuzu belirtiyorsunuz. Sanırım, bu durumun ileride sorun olabileceğinden endişeleniyorsunuz. Ama kız zaten, sizin gibi namaz kılıyor, İslam'ın emirlerini öğrenmek ve yaşamak istiyor hatta bu konuda sizden yardım istiyor... Ama bu konuda daha teferruatlı bir bilgi almak istiyorsanız, konuyu, bir din alimine sorabilir ve ondan gerekli bilgileri alabilirsiniz. Ancak benim burada belirtmek istediğim husus, dinimizin İslami esaslara tabi olan kimseleri Müslüman olarak kabul ettiği ve onlara mümin olma şerefini bahşettiği gerçeğidir. Buna göre, namazlarını kılan ve İslam'ı öğrenmek isteyen bu konuda sizden yardım isteyen bir kimse için olumsuz bir şey söyleyebilir miyiz? Size eş adayınıza dinini öğrenmesi noktasında gerekli desteği sağlamanızı ve evliliğiniz konusunda da ailelerinizle istişare etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca olayın dini boyutunu hocalarımıza sorabilir daha teferruatlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi