Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Beni çok kıskanıyor10

Beni çok kıskanıyor10

Üniversite birinci sınıfta okuyan bir genç kızım. Ailem İzmit'te yaşadığında burada bir öğrenci evinde arkadaşlarımla kalıyorum. Liseden tanıdığım bir arkadaşım da başka bir bölümde okuyor ve aynı evde kalıyoruz. Arkadaşım beni hem çok seviyor hem de çok kıskanıyor. Yaptığı her şeyi bana danışıyor, işlerimde bana yardımcı oluyor ama derslerimde başarılı olmamı istemiyor ve beni ders çalışmaktan alıkoymak için elinden geleni yapıyor. Beni seviyor ama başarılı olmamı istemiyor. Bu huyları yüzünden ondan uzaklaşmayı düşündüm ama başka arkadaşım yok. Bu durumda ne yapabilirim? Ona bu davranışlarından rahatsız olduğumu söylesem alınır mı?Y G

Dostlarımıza güveniriz

Dostlarımıza güveniriz ve onları diğer insanlardan ayırırız. Çünkü, kötü günlerimizde, darda kaldığımızda başımızda onları buluruz. Sırlarımızı onlarla paylaşır, istişarelerimizi onlarla yaparız. Bu nedenle arkadaşlarımızı dostlarımızı seçerken, güzel ahlaklı olmalarına önem vermeliyiz.

Arkadaşınızın sizi hem sevdiğini hem de kıskandığını söylüyorsunuz. Bu durum size zarar getirebilir. Çünkü kıskançlık duygusu, kaybetme, kendisinin sahip olmadığı şeyi başkalarında da istememe durumu olarak ortaya çıkar ve tahrip edici davranışlara dönüşebilir. Bunun için, rahatsız olduğunuz davranışlarını açarak ondan nasıl davranmasını bekliyorsanız bunu ifade edebilirsiniz.

Efendimiz hadisi şerifinde, "hasedden kaçının, çünkü o ateşin odunu veya kuru otu yiyip tükettiği gibi bütün hayırları tüketir" buyurur.

Arkadaşınızla konuşarak bu davranışının kendisine getireceği zararları izah edebilirsiniz. Ayrıca, arkadaşınız sizi ders çalışmaktan alıkoymaya çalıştığında bunun nedenini sorabilir ve bu konuda kendi düşüncelerinizi ortaya koyabilirsiniz. Arkadaşınız size bir şey sorduğunda da, ona cevap vermek yerine kendisiyle ilgili kararlarını verebilecek yeteneklere sahip olduğunu izah edebilirsiniz. Arkadaşınızla ilişkileriniz konusunda sizi yönlendiremem fakat kendinize zarar getirecek tutum ve davranışlarıyla karışlaştığınızda bundan duyduğunuz rahatsızlığı ifade edebilirsiniz. Bir de başka arkadaşım yok diye ifade etmişsiniz. Bu konuda anlaşabileceğiniz kişilerle arkadaşlık kurabilir ve çevrenizi genişletebilirsiniz.

İş arıyorum
26 yaşında ticaret lisesi mezunu bir bayanım. Üç yaşında bir kız çocuğum var. Eşimin dayaklarından bıktım ve bir yıl önce evliliğimi bitirdim. Bir yıldan beri de kadın konuk evinde kalıyorum. Çocuğumla birlikte ayakta kalmak zorundayım ve iş arıyorum. Ama bulamıyorum çünkü yüzde kırkbeş ortapedik özürlüyüm. Ailem hiç ilgilenmiyor ve ben çocuğumla koca şehirde yapayalnız kalıyorum. Bir iş bulup kızımla birlikte mutlu bir hayat yaşamak istiyorum ama imkanlarım elvermiyor. Bana neler tavsiye edersiniz?G. K

Mücadeleye devam edin

İfadenizden anladığıma göre, hayatınız zorluklarla geçmiş ve şu anda da, çocuğunuzla birlikte hayata tutunmaya çalışıyorsunuz. Dünya hayatı imtihanlarla dolu ve her birimiz farklı imtihanlar yaşıyoruz. Rabbimiz, kimimizi yoksullukla, kimimizi, hastalıklarla kimimizi yakınlarımızla imtihan ediyor. Burada bizlere düşen yaşadığımız imtihanlara sabırla karşılık vermek ve mücadeleyi elden bırakmamak olmalıdır.

Şu an bir kadın konuk evinde kalıyorsunuz ve iş arıyorsunuz. Bunun için önce, ne yapmak istediğinizi ya da hangi işlerde başarılı olabileceğinizi belirleyin. Daha sonra belirlediğiniz iş alanlarıyla ilgili araştırmalar yapın ve nerede nasıl iş bulabileceğinizi öğrenin. Daha sonra iş talebinize uygun alanlara giderek mücadelenizi sürdürün. Bu konuda, çeşitli ilanlara bakabilir, yakınlarınızdan destek alabilirsiniz. Bir de bulunduğunuz çevrede, iş bulan arkadaşlarınızla görüşün ve onların tecrübelerinden de faydalanın. Bu dönem iş imkanlarının kısıtlı olduğunu biliyoruz. Ama mücadeleyi elden bırakmayın, umarım bu çabalarınız boşa çıkmayacak ve istediğiniz şartlar bir iş bulabileceksiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi