Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Sürekli oynamak istiyor23

Sürekli oynamak istiyor23

Benim 26 aylık bir oğlum var. Eşimden ayrıyım ve annem babamla birlikte yaşıyorum. Onlar oğluma bakıyorlar ben de çalışıp eve para getiriyorum. Son bir aydır oğlum herşeyi ağlayarak yaptırmaya çalışıyor. Annem, " oğlumuz gündüz başka akşam sen gelince başka oluyor" diyor. Oğluma hiçbir istediğimi yaptıramıyorum. Bir şeyi kabul ettirebilmek için yarım saat uğraşıyorum olmuyor. Amacım onu güzel bir şekilde yetiştirmek ve topluma kazandırmak. Sürekli bir şeyler istiyor, olumlu isteklerini zaten yapıyorum. Onunla oyun oynuyor ona vakit ayırıyorum ama bunun sonu gelmiyor sürekli oynamak istiyor. Oğlumla iyi ilişkiler kurabilmek için neler yapabilirim? Tavsiye ve önerileriniz için teşekkür ederim. G. F

Sınırları belirleyin

Eşinizden ayrı olmanız ve çalışmak durumunda kalmanız ailenin çocuk üzerindeki sevgi ve ilgisinin dozunu ayarlayamamasına neden olabilir. Buna bağlı olarak, büyükanne ve büyükbabanın çocuğun her istediğini yapıyor ve onun için sınırları tamamen kaldırıyor olmalarının etkisi de dikkate alınmalıdır.

Bunun için, ailenizle ortak kararlar alın ve çocuğu bazı şeyleri yapması bazı şeyleri de yapmaması gerektiği konusunda uyarın ve bu konuda büyük ebeveynlerle anlaşma içinde olun.

İki yaş çocuğu bahsettiğiniz gibi, biraz inat, biraz bencil, biraz hareketli ve ilişkilerinde benmerkezci olabilir. Bunun için bu sürecin geçici olduğunu düşünerek fazla üzerine gitmeyin. Çocuk pek arkadaşı olmadığında daha çok sizinle oyun oynamak istiyor. Zaman zaman onunla oyunlar oynayabilirsiniz fakat belirlediğiniz süre bittiğinde bunu uygun bir dille izah edebilirsiniz. Ayrıca çocuğa yakınlarında bir arkadaş bulabilir ve onunla oynamasını sağlayabilirsiniz. Bir konuda inatlaştığında pek üstüne gitmeyin onunla çatışmaya girmeyin. Çünkü bu süreç bir süre sonra sona erecektir.

Çok asi bir kız
16 yaşındaki kızım çok asi... Benimle sürekli kavga ediyor, beni beğenmiyor. Kendisini sevdiğimi hiç kabul etmiyor, beni sevmiyorsun diyor. Söyledim her şeye karşı çıkıyor, evin kurallarını çiğniyor. Gece geç vakte kadar arkadaşlarıyla geziyor eve geç geliyor neden böyle yaptığını sorduğumda da, sen bana karışamazsın diyor. Kızım özünde çok iyi bir insan ama yanlış arkadaş seçtiği için bu hale geldi. Ona doğruları nasıl anlatabilirim arkadaş çevresinden onu nasıl uzaklaştırabilirim? Lütfen yardımcı olur musunuz? K. K

Güven verin

Gelişim sürecinde kızlar anneyle, erkekler babayla özdeşim kurarlar. Ancak bu süreç sağlıklı işlemediğinde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle aileler, çocuklarına karşı sevecen olmalı ve onlarla sağlıklı iletişim kurmalı doğru model olmalıdırlar.

Ergenlerde arkadaş grubu oldukça önemlidir. Bu dönem genç aileden ziyade arkadaşlarla vakit geçirmek ister. Bu nedenle arkadaşlarını eleştirmeyin ve bu konuda suçlayıcı bir tavır içinde olmayın. Ancak, onunla sohbet edin ve yaşadığı sorunları istişare edin, sorunlarla ilgili ortak kararlar almaya çalışın. Her şeyden önce kızınız ilişkilerinizde sizin kendisini sevdiğine emin olmalı. Bu konuda ona güven verin, sorunları geçmiş haliyle değil, şimdi burada ve aktif haliyle değerlendirin. Onun düşüncelerine değer verin, evle ilgili kararlarınızda onun düşüncelerine de baş vurun. Takdir edin, onaylayın, olumlu pozitif cümleler kurmaya çalışın. Ancak akşam eve geç gelmesinin bir sorun olduğunu uygun bir dille izah edin. Bu konuda aile olarak uymanız gereken kuralları hatırlatın ve bunun kendisine baskı olsun diye değil evin genel düzeni için önemli olduğunu belirtin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi